Tribuna
VIDEO. Directorul Muzeului ASTRA s-a întors în timp cu 102 ani și a gătit ca pentru militarii întorși de pe front
Andra MARINESCU
1955 vizualizari
VIDEO. Directorul Muzeului ASTRA s-a întors în timp cu 102 ani și a gătit ca pentru militarii întorși de pe front
Militarii care se întorceau de pe frontul Primului Război Mondial acasă, în ținutul crișenilor, erau așteptați de soții și mame cu brațele deschise, cu mâncăruri specifice și cu nerăbdarea de a-i pune la treabă, în gospodărie. Joi, în Gospodăria de la Dragu Brad din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Ciprian Anghel Ștefan, managerul CNM ASTRA, a prezentat un atelier interactiv, prin care a povestit și gătit o rețetă străveche, documentată chiar de el, în comuna natală.


"Este o rețetă veche, din ținutul moților crișeni. Rețeta este documentată undeva în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și era foarte des întâlnită în gospodării, în preajma Primului Război Mondial, pentru că era ușor de făcut. Era o rețetă de vară, proaspătă. E documentată de mine, de la cei din comuna mea natală, pe care am și studiat-o foarte mult în cercetările mele de teren. Astăzi prezentăm aici o zi din 1916. Când se întorcea moțul de pe front - el lupta pe frontul de Vest - nu era întâmpinat cu covorul roșu sau ca într-o zi de sărbătoare. Acesta era așteptat la lucru, pentru că bătrânii îl puneau să muncească, să le lase gospodăria în regulă", povestește Ciprian Anghel Ștefan, în timp ce prepară sosul de roșii pentru rețetă.
Mâncarea pe care a prezentat-o se face cu un tip de ceapă din zonă, numită hașmă. Aceasta crește în ținutul crișenilor, dar și Muzeul în Aer Liber a adus câteva semințe pe care le-a îngrijit și care au rodit în grădina din gospodăria Dragu Brad.
"Ceapa se călește în ulei. Apoi, roșiile se aruncă peste ceapa călită. Se lasă să se împraștie, după care se face un fel de pastă cu lapte și făină, care se pune peste. Se amestecă la foc mic, până se fierbe făina. Nu trebuie să aibă cocoloașe. Apoi se drege cu pătrunjel și busuioc. Și se mănâncă cu pită, ca să fie consistentă", spune Ciprian Ștefan, pregătind și ceanul pentru rețetă.
Acesta a fost ajutat de angajații temporari ai Muzeului ASTRA, în principal doamne care au în grijă gospodăriile instituției. "Le-am zis că astăzi nu sunt directorul Muzeului. Astăzi sunt nepotul vostru!", a mai spus managerul CNM ASTRA.
În cadrul atelierului interactiv de joi, a fost pregătită și pivnița pentru depozitarea fructelor pentru iarnă.
"Noi comunicăm patrimoniul altfel în muzeu azi (n. r. joi). E o onoare și o bucurie pentru mine să pot să expun ceea ce am făcut ca muzeograf și cercetător. Nu vreau să fiu cunoscut doar ca un director, ci ca toți ceilalți colegi ai mei", spune Ciprian Ștefan.


Bucătar și acasă


Directorul CNM ASTRA mărturisește că are o pasiune aparte pentru gătit și că, acasă, este în bucătărie ori de câte ori are posiblitatea.
"De câte ori am timp, gătesc pentru familie. Gătesc și rețete moștenite de la părinți, bunici, dar și rețete mai noi. Îmi place să experimentez cu fiica mea cea mare. Și mai nou și cu fiica cea mică, spre supărarea soției, pentru că e un adevărat război după aceea în bucătărie", ne-a destăinuit Ciprian Ștefan.


Vizitatorii vor încerca rețetele acasă


Vizitatorii Muzeului ASTRA au putut degusta din preparatul gătit de directorul CNM ASTRA și au fost încântați de rezultat, spunând că vor încerca și ei această rețetă.
"Eu știu multe rețete, dar, din când în când, când te întâlnești cu niște oameni care știu niște rețete de la bunici, străbunici, sunt deschis. O încerc de îndată ce ajung acasă! Mi se pare simplă, dar eu i-aș mai adăuga câte ceva. Principalul, la mine, e usturoiul", spune Fred Nuss, fotoreporterul nostru, care a fost atent la lecțiile interactive predate la Muzeul ASTRA, însoțit de soția sa. "Noi facem orice împreună! În bucătărie eu tai tot ce e necesar, soția le pregătește în cratiță!", conchide Fred Nuss.
Evenimentul a făcut parte din programul "Țăranul român, de la Război la Unire", o inițiativă derulată prin "Programul Centenar", finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională - România Centenară.

 

FOTO - Răzvan NEGRU

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA