Tribuna
VIDEO. Alături de partenerii americani de Ziua Independenței
Adrian POPESCU
1536 vizualizari
VIDEO. Alături de partenerii americani de Ziua Independenței

"Impozitarea fără reprezentare!" Acesta a fost mesajul de revoltă strigat  în cele 13 colonii din America, colonii care plăteau impozite regelui Anglican George III, fără a fi reprezentate în Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. 
Pentru oprirea revoltei de peste ocean au fost trimise  de  urgență trupele britanice. Ca atare, conflictul militar a fost inevitabil.

La 11 iunie 1776, la cel de-al doilea Congres Continental al Coloniilor din Philadelphia o comisie a redactat un document care certifica ruperea  legăturilor formale  cu Marea Britanie. Din acel comitet au făcut parte Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John Adams, Roger Sherman și Robert R. Livingston. Considerat ca fiind cel mai puternic și cel mai popular  scriitor, Thomas Jefferson a redactat documentul (n.n. vezi reproducerea noastră).

După ce a suportat  86 modificări, Congresul Continental a adoptat oficial versiunea finală la 4 iulie 1776. În ziua următoare, au fost distribuite copii ale Declarației de Independență, iar la 6 iulie ”Pennsylvania Evening Post” a tipărit documentul care  a devenit cel mai prețuit simbol al libertății națiunii americane. Un an mai târziu, la 4 iulie 1777, Philadelphia a marcat Ziua Independenței prin suspendarea Congresului,  sărbătorind cu focuri de artificii și sunete de clopote,  un obicei răspândit în celelalte orașe, atât mari cât și mici. În iunie 1826, Thomas Jefferson a trimis o scrisoare lui Roger C. Weightman, în care preciza:

  •     "...cred că va fi ... semnalul trezirii noastre... oamenii vor rupe lanțurile ... asumându-și binecuvântările și securitatea autoguvernării. Această formă, pe care am înlocuit-o, restabilește dreptul liber la exercitarea nelimitată a rațiunii și a libertății de opinie. Toți ochii se deschid... asupra drepturilor omului. ... Pentru noi înșine,  rememorarea anuală a acestei zile ne reîmprospăteze, pentru  întotdeauna, amintirile noastre despre câștigarea acestor drepturi...". Ca o coincidență, în acest an, tot în 4 iulie, aniversăm 20 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite, recent ferm reconfirmat. 

Cu ocazia aniversării a 241 de ani de la Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa  Hans Klemm,  ambasadorului SUA,  a transmis un  mesaj  video. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia