Tribuna
Festivalul Gradinilor
Victime salvate de pe Valea Sadului
Laura BUCIU
3774 vizualizari
Victime salvate de pe Valea Sadului

Toate forţele de salvare au intervenit pentru a-i ajuta pe cinci adolescenţi rătăciţi pe munte să ajungă într-o zonă sigură. Cei cinci au plecat din tabără ieri de dimineaţă şi nu s-au mai întors, iar ploile din ultima vreme au rupt drumul de acces şi au făcut prăpăd pe Valea Sadului, acolo unde era aşezată tabăra. Prietenii celor cinci „curajoşi” s-au speriat şi au sunt la 112. Imediat s-au format echipe mixte din echipă canină şi reprezentanţi ai Crucii Roşii, antrenaţi să salveze în situaţii de urgenţă. Pentru că două dintre victime erau în zone unde nu s-a putut ajunge cu maşina, a fost solicitat, de la Inspectoratul General de Aviaţie, un elicopter. Totul a fost doar un exerciţiu pus la cale de Centrul Chinologic, pentru că au vrut să vadă cum se comportă câinii de căutare şi de urmă în astfel de condiţii, dar şi de Crucea Roşie, care a adus în tabăra „Lideri pentru Mâine” peste 80 de voluntari din toată ţara. Parteneri la acest exerciţiu au fost Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Salvamont Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi judeţean Sibiu, Inspectoratul de Poliţie Sibiu, Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi reprezentanţii Clubului Off Road Sibiu.

Primii salvaţi

Trei dintre victime au fost găsite nu departe de tabără. Toate aveau răni din cauza cărora nu se puteau deplasa. Câinii Centrului Chinologic au fost cei care le-au dat de urmă, iar primul ajutor a fost acordat de o echipă a Crucii Roşii. Membrii Clubului Off Road Sibiu au adus „victimele” la tabără, acolo unde a fost format un cort medical şi li s-au acordat în continuare îngrijiri medicale.
Pentru ca totul să pară cât mai real, reprezentanţii Crucii Roşii au intrat şi în rolul ziariştilor, cerând permanent informaţii cu privire la starea răniţilor şi la motivele pentru care ei au părăsit tabăra.

Salvare pe calea aerului

Pentru că două dintre „victime” erau în zone greu accesibile, dincolo de Rîu Sadului, echipajele de salvare care acţionau la faţa locului au solicitat un elicopter de salvare. Acesta a ajuns în zonă în mai puţin de 10 minute, cu tot cu echipaj canin de la Centrul Chinologic. Şi de această dată, trecând peste zgomot şi peste stresul din avion, câinii salvatori au fost la înălţime şi au reuşit să găsească victimele în timp record. Cele două persoane au fost transportate în siguranţă cu elicopterul până la cortul unde au primit îngrijiri medicale.

Exerciţiu reuşit

Potrivit reprezentanţilor Centrului Chinologic Sibiu, exerciţiu care a avut loc ieri a fost unul complet, cu  un scop extrem de important: salvarea de victime pe vreme nefavorabilă. „Am intervenit prima dată cu câini de serviciu, de salvare. În momentul în care aceştia nu au mai putut continua căutarea, am apelat la mijloace terestre cu maşini de intervenţie în teren, furnizate de prietenii noştri de la Off Road Sibiu. În momentul în care nici aceştia nu au mai putut interveni, am apelat la forţele Ministerului de Interne, un elicopter a transportat echipele canine în locul în care se acţiona pentru salvare şi au fost transportate victimele. Acţiunea s-a încheiat în momentul în care echipele canine s-au întors la bazăh a spus comisarul şef de poliţie, Călin Sergiu Tătărucă. comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

Festivalul Gradinilor

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia