Tribuna
Viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, compară taxa de salubritate cu abonamentul TV. Ce propuneri au consilierii locali ai PNL Sibiu
Viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, compară taxa de salubritate cu abonamentul TV. Ce propuneri au consilierii locali ai PNL Sibiu

După USR PLUS, și PNL tranșează problema salubrității din municipiul Sibiu. Viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, propune soluții noi privind regulamentul de taxare a colectării deșeurilor.

Consilierii locali ai PNL spun că au participat la mai multe discuții referitoare la situația taxării salubrității în oraș, atât cu specialiști din domeniu, cât și cu foarte mulți cetățeni interesați în identificarea celei mai bune soluții pentru gestionarea acestei situații sau reprezentanți ai ONG-urilor.

„Propunem neincluderea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local pentru luna ianuarie și amânarea luării unei decizii pentru ședința de CL din luna februarie, tocmai pentru a da Primăriei ocazia să organizeze o dezbatere reală cu cetățenii pe acest subiect, fără grabă și fără presiunea de a lua acum și aici o decizie finală. Câteva lucruri sunt destul de clare: Sibiul (sibienii) produce o anumită cantitate de gunoi. Această cantitate de gunoi trebuie strânsă/sortată/reciclată. Toate acestea înseamnă costuri, iar aceste costuri trebuie acoperite de noi, de sibieni. Dilema apare de aici mai departe, la modul în care aceste costuri vor fi distribuite către fiecare dintre noi. Până acum, calculul facturii de salubritate s-a realizat în funcție de numărul de persoane din gospodărie, cu un tarif fix/persoană și fără să se țină cont de cantitatea totală de deșeuri colectată. Noul sistem propus, `plăteşte pentru cât arunci`, este unul vechi pentru restul europenilor, datând din anii '90. Acest sistem de calcul va fi schimbat ca urmare a adoptării Ordonanței de Urgență 74 din luna iulie 2018, prin care se solicită implementarea unor instrumente economice care să ajute România să atingă țintele de reciclare și să reducă cantitățile de deșeuri depozitate în depozitele ecologice, ținte stabilite de legislația Uniunii Europene și agreate ca obiective ale României pentru anul 2020. Ordonanța de urgență modifică și completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, în sensul transpunerii corecte și complete în legislația națională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului și Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive și a Directivei (UE) 2015/1127”, scrie Alexandru Dumbravă pe Facebook.

Dumbravă spune că acest lucru nu ține de dorința Consiliului Local Sibiu, ci este o prevedere legală valabilă pentru toată țara care, începând cu 1 ianuarie 2021.

„Se implementează în TOATĂ țara. Totodată, producătorii de deșeuri și autoritățile publice locale erau obligați până la 31 decembrie 2020 să atingă un anumit nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor cum sunt hârtia, metalul, plasticul şi sticla provenind din deşeurile menajere. Una dintre cele mai importante modificări aduse de noul regulament se referă la obligația colectării și transportului separat al diferitelor categorii de deșeuri. În acest context general, Regulamentul de instituire si administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu a stârnit un puternic val de controverse. Suntem conștienți de importanța pe care o are în viața noastră, a tuturor, protecția mediului înconjurător și ne este clar că gunoiul pe care îl producem ca si comunitate este responsabiitatea noastră. De asemenea, credem că este normal ca fiecare dintre noi să plătească pentru ceea CE și CUM aruncă. Și mai credem că este nevoie ca acest principiu să fie însușit de către toți cetățenii, fără ca nimeni să se eschiveze de la această obligație. Vă mărturisim că, oricât am fi căutat modalitatea perfectă de a taxa și a mulțumi pe toată lumea, dar de a și onora obligațiile municipalității, nu am reușit să o găsim și, poate, nu există. Dar am identificat totuși cîteva soluții care credem că ne vor aduce pe fiecare dintre noi mai aproape de ceea ce acest concept, plătește pentru cât/cum arunci, ar trebui să fie”, mai scrie Dumbravă.

 

Soluțiile PNL:

 

Propunerea de modificare a Proiectului de Hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu sunt următoarele:

- Pe lângă cele trei tipuri de abonamente prevăzute inițial, mai dorim introducerea următoarelor două abonamente:

1. Abonamentul MINI, care să cuprindă un pachet anual de câte 12 ridicări pentru fiecare dintre cele 4 tipuri de pubelele de gunoi - rezidual, bio, hârtie/carton, și plastic/metal.

2. Abonamentul social – care este in fapt abonamentul MINI, redus cu 50% pentru persoanele singure (conform unei adeverințe vizate de către Asociația de locatari – declarație propria răspundere la case), care nu dețin alte proprietați, si au venitul mai mic de 900 lei/lună.

De asemenea, toate cele 5 tipuri de abonamente pot fi alese încă de la început, plecând de la premisa că sibienii sunt oameni corecți și își vor respecta obligațiile asumate prin contract.

La semnarea contractelor, fiecare contractant al serviciului de salubritate trebuie să ia la cunoștință faptul că, depășirea numărului maxim de ridicări sau nerespectarea modalității de separare corectă a deșeurilor va duce automat la creșterea costurilor, la fel cum, încadrarea într-un număr mai mic de ridicări decât cel contractat, duce la restituirea unor sume de bani în anul următor.

„Dacă pentru zona de case lucrurile sunt destul de clare, sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să se poată implementa tehnologia cu card și pentru zona de blocuri și, atunci, totul să intre în normalitate. Nu este ușor, dar nici imposibil. Credem că timpul, educația civică și educația pentru mediu, creșterea gradului de responsabilitate a fiecăruia și responsabilizare a celor din jur este soluția cea mai potrivită pentru ca, pe viitor, astfel de probleme să nu mai apară. Ca și comparație, un alt serviciu, cel de televiziune prin cablu, care este folosit probabil de către 99% dintre locuitorii Sibiului, are costuri mai mari, este taxat nu pe persoane, ci tot pe tip de abonament, iar după conectare pot trece ani de zile până să ai nevoie de o intervenție…comparativ cu serviciul de salubritate, unde intervențiile sunt săptămânale sau chiar si zilnice în zonele de blocuri, și cu costuri mult mai mari”, a mai scris viceprimarul.





comentarii
20 comentarii

D-le Dumbrava, cu tot respectul, nu fiti idiot si nu ne luati de prosti. "Se implementează în TOATĂ țara..." " un anumit nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor...."
Toate orasele mari ale tarii functioneaza si au regulamente fix dupa aceleasi legi romanesti si recomandari europene. Ia vedeti ce preturi sunt in tara si constatati ca nicaieri nu se depaseste 15 lei/ persoana.
Si mai vedeti ca in multe orase, inclusiv in Bucuresti, la 15 lei/pers. se ridica gunoiul saptamanal si nu o data la 4 saptamani si ceva cum propuneti dvs. mandrii sibieni.
Nici nu mai mentionez de balivernele cum ca o persona produce acelasi gunoi cat sau 6 conf. logicii fodoriene.
Si inca ceva, e nevoie de reguli diferite pentru abonatii la case si cei de la bloc. Eu, la casa, reciclez de 4 ani totul. Nu este legal, si cred ca nici legal, ca eu sa platesc oalele sparte de cei care nu dau 2 bani pe colectare selectiva. Daca 99% din cei de la case (pe verificate) recicleaza corect de ce sa platim toti acelasi abonament ? Numa' de-al dracu nu o sa mai reciclez corect daca voi sunteti banditi la drumul mare.
PS. la blocuri puteti pune 1000 de cipuri sau cartele. Tot se va putea arunca de 30 de ori pe zi gunoi tot se va putea arunca (in sac negru de ex.) complet amestecat - neselectiv. Asadar, raboiul asta ce l-ati pornit, nu se castiga prin forta ci prin colaborare cu sibienii.
- Statie de biogaz cand va ganditi sa faceti ?? prin 2100 cand tovarasa fodor e holograma ? Ca sa nu mai platiti soma pt bidegradabile, ci sa faceti un ban din ele.
08.01.2021 21:10
Domnu' vice, abonament la cablu tv nu ne obliga nimeni sa facem. Ne abonam DACA vrem, la CE FIRMA vrem. DOAR daca ne permitem. Taxa de salubrizare ne este IMPUSA, nu avem optiunea de a alege dintre mai multe oferte. La un imobil nelocuit,
putem opta sa nu platim abonament pentru cablu tv dar nu avem posibilitatea sa alegem sa nu platim taxa de salubrizare. Oamenii astia chiar ne iau de prosti...
08.01.2021 22:42
PNL Sibiu incearca sa vina cu o solutie, precum si cu o sansa la organizare a unei dezbateri reale. Apoi, referitor la taxarea diferentiata pentru case si blocuri, un proiect pe fonduri europene care acum este in derulare nu permite acest lucru pentru urmatorii trei ani. Sibiul nu va avea cele mai mari costuri ci, din contra....calculati, de ex., pretul de la Oradea/pubela/volum, pentru acelasi nr. de goliri de pubele/volum de la Sibiu, si o sa vedeti ca Sibiul este la mai putin de jumatate decat Oradea....Iar, in aceasta perioada, preturile afisate de alte orase sunt inca cele vechi....
La modul Serios
09.01.2021 00:04
Primaria sa dea publicitatii pentru a face comparatie,tarifele reale de colectare gunoi din alte resedinte de judet care si ele se confrunta cu aceleasi probleme ,ca Sibiul nu va fi polul gunoiului in Romania.Nu poti sa ti acoperi incapacitatea de a taxa pe toti locuitorii,prin a impune tarife aberante pentru cetatenii corecti.Ce minte a gandit acest proiect de taxare ,unde o persoana plateste mai mult decat familiile formate din mai multi membri,iar noi sa l inghitim fortat si de ce nu l ati adus la cunostinta inainte de alegeri ,sa fi vazut cum ramaneati multi someri?Stimate d le viceprimar,comparati mere cu pere.
Teo
09.01.2021 07:40
Ca de obicei, reprezentantii PNL, arata ca fie sunt prosti, fie ne iau de prosti!
Inclin spre a doua varianta stiind de cate hotii sunt capabili!
Mars in Dumbrava... locul vostru acolo este!
09.01.2021 08:26
Eu am crezut ca dl. Dumbrava perindându-se prin atâtea funcții e deștept. La cablu platim difuzarea de programe TV ,pt ca dacă mi- a ros câinele cablul , la intervenție m- au taxat in plus cu 10 lei. La cablu TV chiar beneficiez de serviciul pe care îl plătesc, pe când la gunoi am plătit tot anul, am selectat ca proasta și acum măriți tariful, care clar nu e "plătește pt cât arunci” , in fapt plătesc pt toți oltenii/ vâlcenii care stau fără forme legale in Sibiu și nu plătesc acesta taxa !
Dana
09.01.2021 11:31
Ce implementare, dle prof. dr.? Ce norme europene? UE spune ca o persoana care locuieste intr-o garsoniera sa plateasca cat 4 persoane care locuiesc intr-o casa cu 4 camere? Asta v-au invatat liberalii, dle prof. dr., sa luati pielea de pe amarati? Sunteti profesor de istorie. Atunci, explicati-le alegatorilor care este doctrina liberala, ca data viitoare sa nu mai acorde jumatate din voturile lor unui partid care nu da nici doi bani pe oameni!
09.01.2021 17:17
D omnule Dumbrava ne credeti chiar prosti? Vedeti ca vi se umple sacu si s ar putea sa vil punem in poarta Nu mai suntem toti prostii vostri
gelu
09.01.2021 17:52
Citi locuitori din Selimbar plătesc gunoiul? Foarte mulți îl golesc în Sibiu. Asta cum o rezolvați,tanti Primăria?
Mjzudhf
09.01.2021 18:33
Toți retardații ajung în politica ! Ptr reciclare de ce nu obligati magazinele sa preia de exemplu ambalaje PET și dozele de aluminiu asa cum se întâmplă de exemplu în Germania. Ptr ca nu vreți ca sunteți niște incompetenți conduși de interesele multinaționalelor ! Asta sunteți voi politicienii indiferent de partid, niște lingăi care va guturai pe lângă cetățeni in campaniile electorale !
C01osul
10.01.2021 07:46
Da. De multe ori, am vazut oprind cate o masina, pe str. Semaforului, si aruncand un sac de gunoi in pubelele de langa curtea Liceului Energetic. (Intre noi fie vorba, acolo sunt niste containere care aduna gunoiul la gramada fara selectare).
10.01.2021 08:01
Adica cum ? Daca ai venit <900 lei arunci o cantitate de gunoi si daca ai 950 arunci mai mult ? Sunteti intregi la cap ???
10.01.2021 10:26
ar trebui intrebati cei care vin din valcea, olt etc daca platesc taxa. poate ar fi timpul ca si primaria sa aiba o baza de date cu cei veniti de peste carpati
10.01.2021 12:55
Se poate plati abonamentul TV la caserie la primarie ?
Sibianul
10.01.2021 14:08
10.01.2021 17:25
10.01.2021 17:26
Ce zambet c---- vesc!
10.01.2021 23:27
Cata nesimntire si el rade.
gogu
11.01.2021 17:24
iq ul dumbrava este sub taxa de salubritate impartita la zilele anului
un penibil
TAXA TREBUIE SA FIE PE PERSOANA
propunere 10 lei plus tva pe luna/persoana ATIT bai loazelor sau looserilor
adt3
11.01.2021 18:03
Ce propuneri science-fiction! Lasati taxa pe nr. de persoane, nu ne aburiti cu teorii numai ca sa puteti incasa mai multi bani! Daca ati lasa taxa pe nr. de persoane, nu ne-ar putea fura asa cum vor s-o faca!
13.01.2021 08:36
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia