Tribuna
Festivalul Gradinilor
Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au vizitat Muzeul Brukenthal
Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au vizitat Muzeul Brukenthal
Sâmbătă, vicepremierul Raluca Turcan, împreună cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au vizitat Muzeul Naţional Brukenthal unde au discutat cu muzeografii, cercetătorii și restauratorii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu "despre ce este necesar pentru revigorarea activității culturale din România".

"Numai investițiile susținute în infrastructura culturală ne vor permite ca stat să ne dezvoltăm identitatea culturală. Avem nevoie de laboratoare moderne, de spații expoziționale moderne, de săli de spectacole moderne care vor permite apoi actorilor culturali să își dezvolte propriile proiecte. Acestor investiții le trebuie adăugate programe concrete de dezvoltare a proiectelor și a cercetării românești.
În 2021 se împlinesc 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal. Un om al Iluminismului care a înțeles că numai prin cultura și educație se poate dezvolta o comunitate. Cea mai importantă moștenire a sa este însuși muzeul care îi poartă numele.
În patrimoniul său găsim rare opere de artă, piese de armament medieval sau obiecte din vremea barocului. (...) Valoarea cea mai mare a acestui muzeu este că până în prezent rămâne o instituție etalon în cultura națională. Sunt convinsă că la Sibiu, colectivul Muzeului Național Brukenthal poate fi una dintre acele echipe care ne vor ajuta să dezvoltăm astfel de proiecte împreună", a declarat vicepremierul Raluca Turcan, pe pagina sa de facebook.

"M-am bucurat să văd (...) la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu mulți vizitatori. Prezența acestora mi-a confirmat faptul că publicul segmentelor culturale respectă normele sanitare, dar mai ales am observat că, în continuare, oamenii aleg să viziteze astfel de locuri încărcate de istorie și cultură. Alături de viceprim-ministrul României, doamna Raluca Turcan și de managerul instituției, domnul Prof. univ. Dr. Sabin Adrian Luca, am vizitat această instituție, aflată în inima Sibiului și cred că reprezintă unul dintre principalele instrumente de promovare ale ofertei culturale muzeale. Există, însă, provocări ce țin de procedura de clasare a patrimoniului mobil cultural și de atragerea resurselor umane atât de necesare pentru volumul mare de lucru. Dar, totodată, avem la îndemână și oportunități, prin fonduri externe care trebuie atrase către aceste instituții de interes național, iar prin Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii poate oferi sprijinul necesar", a declarat, la rîndul său, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Raluca Turcan a mai precizat, în cadrul declaraţiei de presă ce a avut loc după vizitarea muzeului, că "...Suntem susţinători ai dezvoltării prin cultură, integrarea culturii în circuitul nostru turistic şi economic pentru că partea spirituală şi frumoasă a noastră ca naţie trebuie să ne însoţească pactic în orice activitate pe care o desfăşurăm şi cultura nu este o consumatoare de venituri ci este (...) o mare producătoare de venituri, dacă ştim cum să ne raportăm la cultură şi să o punem în valoare".

"Sibiul este localitatea care alocă cel mai mare procent din bugetul local pentru zona culturală... (...) La Sibiu, la fel, vedem un oraş care în ultimii 10-15 ani a cunoscut o dezvoltare din punct de vedere patrimonial absolut spectaculoasă şi, repet, acest lucru este un exemplu de urmat pentru toată administraţia locală din România, pentru că suntem o ţară extrem de bogată în ceea ce înseamnă patrimoniu local dar (acesta este) foarte puţin pus în valoare în multe zone ale ţării", a spus, la rândul său, Bogdan Gheorghiu.    
Ministrul a mai subliniat că muzeele din România se confruntă cu "o problemă de specialişti", cauza fiind discrepanţele salariale dintre muzee şi biblioteci şi în zona artei spectacolului. Ca soluţie, Gheorghiu a menţionat pe "cea mai eficientă, rapidă şi plauzibilă", respectiv accesarea de proiecte prin Unitatea de Management a Proiectului.


comentarii
1 comentarii

Se refera la dezvoltarea prin cultura si tragerea pe roata, politica cu radacini istorice draga politicienilor wannabe baroni moderni.
Ricky
14.09.2020 22:55
Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

Festivalul Gradinilor

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia