Continental
Tribuna
Viața cotidiană a sașilor din secolul trecut, expoziție de fotografii de familie, expuse la Colegiul Brukenthal
Sorana MAIER
1173 vizualizari
Viața cotidiană a sașilor din secolul trecut, expoziție de fotografii de familie, expuse la Colegiul Brukenthal

Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu găzduiește zilele acestea expoziția „Viaţa cotidiană a saşilor în secolul XX în fotografii de familie”, realizată de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu și Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians Universität München și finanțată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Elevii colegiului, dar și alte clase din Sibiu pot vizita expoziția bilingvă româno-germană, care inițial a fost vernisată în lunile septembrie și octombrie în Sibiu și Mediaș.

Expoziția a fost vernisată la Mediaș cu ocazia celei de-a 28-a Întâlniri a sașilor din Transilvania în data de 22 septembrie 2018. Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România a preluat ștafeta prezentării expoziției, iar acum a fost preluată de Colegiul Brukenthal.

Expoziţia bilingvă (română și germană), coordonată de Corneliu Pintilescu, Florian Kührer-Wielach și Helmut Lerner, ilustrează transformările suferite în viaţa cotidiană de saşi în secolul XX, pornind de la imagini şi documente de familie.

Evenimentul scoate în evidenţă importanţa arhivelor personale ca obiecte de patrimoniu cultural. Materialele expuse provin din fotografiile şi documentele de familie salvate în format digital prin intermediul proiectului „Saxonica: O arhivă virtuală a vieţii cotidiene a saşilor în secolul XX” finanţat de Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians-Universität München.

Expoziţia în aer liber cuprinde 60 de panouri care reflectă tema expoziţiei. Panourile conţin imagini de familie organizate tematic după cum urmează: a.Familia şi tradiţiile; b.Munca; c.Timpul liber; d. Marile transformări - războaiele mondiale, deportarea, colectivizarea, emigrarea și e. Viaţa de astăzi a comunităţii.

Proiectul și-a propus promovarea diversităţii culturale şi a unor bune relaţii interetnice; promovarea patrimoniului cultural al Transilvaniei; educarea tineretului în spiritul protejării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural al Transilvaniei și are ca obiective protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural al minorităţilor naţionale din Transilvania; conştientizarea în rândul populaţiei a valorilor culturale aflate în arhivele personale; implicarea tinerilor în evenimente culturale care promovează diversitatea culturală şi bune relații interetnice.

 

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia