Tribuna
Raluca Turcan
„Vasile Stoica”, expoziția dedicată unui ilustru înaintaș, a ajuns acasă, la Avrig
Dan FRÂNCU
764 vizualizari
„Vasile Stoica”, expoziția dedicată unui ilustru înaintaș, a ajuns acasă, la Avrig

După un adevărat pelerinaj mai lung de cinci ani prin țară și străinătate, timp în care a putut fi admirată de zeci de mii de oameni, expoziția „Vasile Stoica” a ajuns zilele trecute la Avrig, acasă unde a văzut lumina ochilor și își doarme somnul de veci ilustrul înaintaș.

Vernisajul evenimentului expozițional a avut loc duminică, după ora amiezii, la frumos aranjata și gătită ca de sărbătoare Casa de Cultură a orașului Avrig, în prezența curatorului prof. univ. dr. Ioan Opriș, reprezentanților autorităților administrației publice locale, a numeroși reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură, a numeroase persoane interesate de viața, activitatea și opera unuia dintre cei mai de seamă oameni al locului.

După un scurt moment de introducere în subiect și prezentare, asigurat de amfitrionul acțiunii, Lidia Bădilă, referent în cadrul așezământului cultural ce a  găzduit evenimentul, primarul Avrigului, Adrian Dumitru David, a adresat audienței câteva cuvinte, evocând viața și activitatea acestui mare patriot român, „unul dintre cei mai curajoși avrigeni” din toate timpurile. Primarul Avrigului a menționat în discursul său că Vasile Stoica a avut o poveste de viață extraordinară, iar expoziția dedicată memoriei sale reușește să surprindă aspectele cele mai importante ale vieții și activității sale.

În continuare, s-a adresat audienței prof. univ. dr. Ioan Opriș, curatorul expoziției, ce a mărturisit povestea exponatelor prezentate la Avrig, scoțând astfel la iveală multe și interesante detalii despre înaintașul Vasile Stoica. Ioan Opriș a susținut o adevărată lecție de istorie în fața celor prezenți la vernisajul expoziției, cu multe și deosebit de bine documentate informații, impresia generală fiind aceea că domnia sa ar fi putut vorbi încă multe ore despre Vasile Stoica, fără a epuiza toate aspectele cu adevărat importante.

A urmat Maria Grancea, curatorul Muzeului Avrig și bibliotecar la Biblioteca Orășenească Avrig, unul dintre intermediarii ce a făcut posibilă găzduirea expoziției la Avrig, care a ținut să accentueze în cuvântarea sa că și prin această expoziție, orașul și oamenii săi primesc o „ștafetă”, care este neapărat nevoie să fie dusă mai departe. „Trebuie să-i mulțumim domnului Opriș că a făcut o promovare Avrigului, avrigenilor și mai ales lui Vasile Stoica,  o datorie pe care noi am fi avut-o în primul rând. La „plimbat” cu această expoziție prin multe locuri, iar cei care au vizitat expoziția știu acum mai multe lucruri decât mai mulți dintre ai noștri. Vă îndemn, pe cei care sunt din Avrig, în primul rând, dar și pe invitați, să considerați expoziția asta ca pe o ștafetă și să ducem mai departe povestea lui Vasile Stoica, așa cum o ducem pe cea a lui Gheorghe Lazăr, pe unde ajungem, cu mândrie dar și cu umilință. Umilința pe care trebuie s-o avem pentru acel lung timp în care noi nu l-am cunoscut și nu „l-am povestit”. Așadar, trebuie să preluam ștafeta de a povesti și de „al povesti” pe Vasile Stoica de câte ori avem ocazia. Cu mândrie și cu umilință...”, a menționat Maria Grancea.

Cea de-a doua parte a evenimentului expozițional desfășurat duminică a constat în festivitatea decernării titlului de Cetățean de Onoare al orașului Avrig, prof. univ. dr. Ioan Opriș, curatorul și sufletul expoziției „Vasile Stoica”.

Acordarea acestei importante distincții celui ce și-a dedicat mulți ani pentru munca de documentare asupra vieții și activității lui Vasile Stoica, concretizați prin cele trei volume biografice, impresionante prin conținut și valoarea informației cuprinse, precum și prin expoziția vernisată și la Avrig, a fost aprobată de Consiliul Local al orașului Avrig în cadrul ultimei ședințe ordinare, prin adoptarea unei hotărâri.

Festivitatea a început cu ascultarea Imnului Național al României, „Deșteaptă-țe române!”, după care, primarul Adrian Dumitru David a înmânat prof. univ. dr. Ioan Opriș documentul ce atestă acordarea titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Avrig”. La acest moment festiv au fost prezenți și membri ai Consiliului Local al orașului Avrig.

După cuvintele de mulțumire adresate de Ioan Opriș, o laudațio impresionantă și oarecum nonconformistă a fost susținută de Ana Grama (arhivist, etnomuzeograf, istoric, documentarist).  

În cadrul expoziției „Vasile Stoica” sunt cuprinse fotografii originale și reproduceri fotografice după documente de importanță deosebită ce poartă „marca” Vasile Stoica, diverse picturi și cărți din colecția acestuia, precum și mai multe obiecte vestimentare (piese autentice de port popular – ii, fuste, cămăși bărbătești, veste etc) și de decor tradițional.

Expoziția este organizată de Primăria orașului Avrig, Biblioteca și Muzeul Avrig, Casa de Cultură a orașului Avrig, în colaborare cu Asociația Stefadina și va fi la dispoziția publicului până în 20 octombrie.

Vasile Stoica este un ilustru înaintaș avrigean (diplomat, ofițer, profesor, publicist), un mare iubitor de țară și neam, primul și singurul român ce a reușit să coalizeze diaspora românească din Statele Unite ale Americii. Este una din marile personalități ale României care, din păcate, nu este foarte cunoscută sau apreciată la adevărata valoare și importanță.

Diplomatul și omul de cultură Vasile Stoica s-a născut la Avrig, în 1 ianuarie 1889 și s-a stins din viață în închisoarea Jilava, la 27 iulie 1959. A fost una dintre marile personalități ce au aparținut Generației Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, pentru înfăptuirea căreia a depus mari eforturi.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Licitatie publica