După desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, în luna iunie a anului trecut, conducerea a trei din cele opt primării ale unităților administrativ – teritoriale situate în Țara Oltului (zona de sud a județului Sibiu, cuprins între Arpașu de Jos și Boița) a fost câștigată de oameni noi, aflați pentru prima dată în funcția de conducători ai comunităților locale. Din luna noiembrie a anului 2024, când s-au desfășurat festivitățile de instalare în funcții ale aleșilor locali din mandatul 2024 - 2028, la Arpașu de Jos, Porumbacu de Jos și Turnu Roșu au „intrat în pâine” noi primari, ce au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării şi să facă, cu bună - credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea lor pentru binele locuitorilor acestor comune. De remarcat că, deși ocupă în premieră fotoliul de primar al localității, niciunul dintre cei trei nu este lipsit de experiență în ceea ce privește administrația publică locală, aceștia fiind ani la rând consilieri locali sau viceprimari.
Pornind de la propunerea transmisă de mai mulți cititori, de a realiza materiale jurnalistice de prezentare pentru fiecare dintre cei instalați de curând și în premieră în funcția de edil șef, astfel încât oamenii să poată afla cine sunt, din ce mediu provin, ce planuri, intenții și gânduri au, cum văd dezvoltarea viitoare a localităților pe care le conduc, dar și alte informații de interes despre aceștia, am început o serie de deplasări în teritoriu, pentru a discuta cu proaspeții primari.
La margine de județ, în Arpașu de Jos...
Prima oprire din această acțiune a fost la Arpașu de Jos, unde am stat de vorbă cu primarul Vasile Ioan Vasu, ales ce a ocupat, până în luna noiembrie a anului trecut, funcția de viceprimar al comunei.
Vasile Ioan Vasu a fost, până la alegerea în funcția de viceprimar, unul dintre oamenii de afaceri prosperi ai comunei, dovedind, prin activitatea depusă, că agricultura, munca pământului, poate fi făcută cu eficiență și poate aduce prosperitate și pe aceste meleaguri.
„Am fost plecat în Italia aproape 7 ani și am lucrat pe tractor, în agricultură. Nu mi-e rușine să recunosc asta, pentru că eu consider că orice muncă este onorabilă. M-am întors în țară cu ceva bani și am început o afacere, am înființat o societate comercială cu profil agricol, cultură mare. Cu cei șase angajați, am lucrat câteva zeci de hectare, teren arendat sau proprietate personală; e o afacere pe care o dezvolt de aproape douăzeci de ani...”, ne-a spus primarul din Arpașu de Jos.
A pierdut de două ori competiția pentru funcția de primar. În 2020 a fost ales viceprimar
„În urmă cu ceva timp, am fost cooptat într-un partid politic și, la îndemnul mai multor consăteni, în 2016 am fost convins să candidez pentru funcția de primar al comunei. Am pierdut întrecerea și am încercat din nou, în anul 2020. Atunci, am pierdut lupta la o diferență de 20 și ceva de voturi. Prin votul membrilor consiliului local și cu acceptul meu, am fost ales viceprimar al comunei. N-a fost chiar mandatul de viceprimar pe care mi l-am imaginat sau pe care l-am dorit, din cauză că, zic eu, am fost marginalizat și mi-au fost desemnate atribuții puține și cam neimportante, iar ideile și propunerile mele au fost, aproape de fiecare dată, contrate cu expresii de genul „Nu se poate!”, „N-avem cum!”, „Nu putem!”. Totuși, am preferat să stau în primărie doar strict cât a fost nevoie și să-mi desfășor activitatea pe stradă, între oameni, să le cunosc problemele, dorințele, să caut soluții etc. În acea perioadă, la nivel local s-a implementat un proiect mai vechi (de prin 2017), de modernizare a mai multor străzi din Arpașu de Jos și Arpașu de Sus, astfel că am fost mult timp în teren, pentru a observa mersul lucrărilor, pentru diferite chestiuni organizatorice. Acesta a fost cel mai important proiect implementat în comună în mandatul de viceprimar și chiar îmi pare bine că astfel, am fost mereu în mijlocul oamenilor, le-am aflat și înțeles problemele”, spune edilul șef.
O nouă încercare, succes confortabil
A venit 2024 și Vasile Ioan Vasu a luat decizia de a candida, din nou, pentru funcția de primar al comunei. De data aceasta, a ieșit învingător detașat din competiție.
„La intrarea în campania electorală am comunicat contracandidaților că nu doresc o campanie murdară, deoarece nu sunt omul care face așa ceva. Ne-am văzut fiecare de treaba lui, iar micile divergențe, existente în orice campanie electorală, au fost trecute ușor cu vederea.
După alegeri, am câștigat această întrecere cu un avans de aproximativ 400 voturi față de contracandidatul Constantin Aurelian Văcariu, primarul în exercițiu de la acea vreme, iar diferența de voturi cred că este dovada clară că oamenii și-au dorit altceva, și-au dorit o schimbare în strategia de administrare a comunei.
De la câștigarea alegerilor și până la preluarea oficială a mandatului, am rămas mai mult singur în primărie, deoarece fostul coleg a preferat, din diverse cauze, să fie scump la vedere. Totuși, am continuat activitatea și am reușit să ducem la bun sfârșit lucrările aflate în derulare. Consider că și în cei patru ani de mandat de viceprimar, puteau fi făcute mai multe, puteau fi scrise și implementate mai multe proiecte, dar cred că a existat un fel de mulțumire și autosuficență, din partea primarului, astfel că s-a limitat la mai puțin... În plus, degeaba gândești sau chiar scrii proiecte dacă, în urma unor oarecare judecăți, în loc să te zbați pentru a crea sau găsi soluții de finanțare și implementare, le ascunzi la sertar, le tragi pe dreapta. În ultimele săptămâni, am readus la lumină câteva din aceste proiecte, am încercat să înțeleg care au fost problemele pentru blocarea lor, am contactat specialiști și diverși consilieri pentru a găsi împreună soluții și cred că o să reușesc readucerea acestora pe linia de implementare”, ne-a declarat primarul Vasu.
Șeful foștilor colegi din primărie
Odată ajuns primar, Vasile Ioan Vasu a devenit și șeful celor care, până nu demult, le-a fost coleg în colectivul Primăriei Arpașu de Jos. Această situație este considerată de primar un avantaj, cunoașterea de ani buni a subordonaților fiind un fapt benefic.
Acesta ne-a spus următoarele: „Având în vedere că, timp de patru ani, cât am fost viceprimar, am fost colegi, pentru mine n-a fost un element de noutate, străin. Mai mult, înainte de a fi viceprimar, eu am fost membru în Consiliul Local Arpașu de Jos, pentru un mandat. Deci, am parcurs toate etapele din administrația publica locală de la nivelul comunei. Știam oamenii și mai ales, știam mersul lucrurilor într-o instituție de acest fel. Am fost dezamăgit însă că „predarea – primirea” postului nu a fost așa cum ar fi trebuit, elegantă, normală. De fapt, n-a existat așa ceva! Deși pare greu de crezut, dar trebuie să vă mărturisesc că eu „am preluat” Primăria Arpașu de Jos într-o parcare. Aici, înainte de a urca în mașină și a-mi ura succes, fostul primar mi-a predat cele două ștampile și două cartele de telefon; asta a fost tot! Nu am povestit despre proiecte, despre etapele de execuție, despre gestiune, absolut nimic. Norocul meu a fost că, fiind viceprimar în ultimii patru ani, am cunoscut aceste chestiuni, pentru că altfel, era o situație și mai grea. Altfel, eu nu știam nimic!”
Încredere, adevăr și o altă față a comunei
L-am rugat pe primarul din Arpașu de Jos să ne spună ce-și dorește pentru locuitorii comunei și cum vede comuna și locuitorii acesteia peste patru ani?
N-a stat mult pe gânduri și mi-a spus că își dorește încredere și adevăr și o altă față a comunei. „Vreau ca locuitorii, cetățenii comunei, să fie mai încrezători în noi, ca autoritate a administrației publice locale, să putem discuta mult mai multe cu ei și să poată asculta de la noi adevărul, ceea ce putem și ceea ce nu putem face pentru ei. Nu vreau să-i îmbătăm pe oameni cu apă rece, pentru că asta-i cea mai mare porcărie; să minți omul că-l ajuți și să nu poți. Am avut foarte multe probleme din cauza dezinformării oamenilor, iar asta cred că nu-i o practică normală. Avem foarte multe de făcut, pentru că așa e normal; nu poți lăsa o comunitate de la DN 1 fără dezvoltare, să-i lași în pace! Nu-mi place cum se prezintă comuna încă de la intrări și trebuie să schimbăm această chestiune. Avem o clădire a primăriei vai steaua ei, urâtă, mucezită toată, trebuie schimbată fața comunei”, ne-a mărturisit Vasile Ioan Vasu.
Proiecte mai vechi, readuse pe „linia de plutire”
Când discuția a ajuns la marile proiecte pe care dorește să le demareze sau să le implementeze în primul an de mandat la conducerea primăriei, Ioan Vasu ne-a informat că a început deja această activitate, iar provocările sunt foarte mari
„Deja am stabilit începerea sau continuarea unor proiecte mai vechi, ce au fost până acum „pe linie moartă”.
Vom începe obiectivul de investiții, finanțat prin programul Anghel Saligny, ce prevede continuarea procesului de modernizare/asfaltare a străzilor din comună. Mai sunt încă străzi fără canalizare, rețea de alimentare cu apă sau gaz metan și îmi doresc să găsim soluții pentru introducerea acestor utilități și aici.
La Nou Român nu avem asfalt decât pe 800 de metri, din cauza unor modificări la proiectul vechi, și aș vrea să reglementăm cumva situația. Tot aici, aș dori să mă lămuresc care este situația cu un proiect mai vechi al administrației locale ce prevede crearea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice, să facem o evaluare și să adoptăm soluțiile posibile pentru acest obiectiv.
Vreau să ducem la bun sfârșit tot ceea ce avem început și se află în diverse stadii, să deblocăm anumite situații. De asemenea, așteptăm proiecte noi, deschiderea unor noi linii de finanțare, oportunități, programe care să ne ușureze munca și situația
În ceea ce privește bugetul comunei, trebuie să se știe că depindem foarte mult de ceea ce ni se alocă de la centru, de la județ. Bugetul strâns din taxe și impozite locale este cam mic, din pricina lipsei marilor investitori și a oportunităților de dezvoltare. Nu pot spune că stăm rău, avem cheltuieli destul de mari cu funcționarea, nu avem chiar așa de mulți angajați, precum se afirmă „prin târg” ca să cheltuim exagerat cu salariile, mai apar și anumite probleme, dar ne descurcăm”, a menționat primarul Vasu.
La finalul discuției, l-am întrebat pe primar ce l-a determinat să facă pasul în politică, să opteze pentru intrarea în administrația locală, având în vedere că venea din mediul privat de afaceri, era un om realizat, prosper...
„N-am mai suportat mizeria și minciuna. Am avut de pierdut prin decizia asta, dar m-am gândit la tineretul din comună, care cred că merită o soluție, condiții de trai bune, ce pot să-i țină aici, acasă.
Iminenta deschidere a autostrăzii Sibiu – Făgăraș, care va scurta considerabil drumul și durata de parcurs până la capitala de județ, va face mult mai facilă naveta către locul de muncă sau accesul la diverse alte oportunități, iar dacă vom oferi condiții civilizate de trai în comună, tinerii vor prefera să locuiască aici. Nu mai vreau ca oamenii să plece din comună, din țară, pentru că nu le plac condițiile existente în acest moment aici”, a concluzionat Vasile Ioan Vasu.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |