Actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, şi-a prezentat Moţiunea „Rom]ia dreaptă. PDL – politica dincolo de lozinci” cu care candidează pentru un nou mandat de preşedinte al partidului, la Sibiu şi a spus că problema nu este că nu mai sunt acum la guvernare, ci că partidul trebuie să îşi fi învăţat lecţia. „Am guvernat într-o perioadă grea şi ne-am asumat măsuri aspre, conştient şi plata a venit. Nu suntem singurii care au pierdut alegerile în 2012 în Europa. Au fost alegeri în 12 state şi în 11 state, cei care au susţinut guvernele, au pierdut. Asta nu este o problemă, dar parcă am pierdut prea aspru. Eu spuneam la Convenţia naţională din mai 2011 că dacă nu păstrăm un echilibru just între măsurile pe care le luăm şi interesele partidului, partidul nostru făcând parte din naţiunea română nu pe lângă ea, câştigăm bătălia cu reforma”, a spus Vasile Blaga, cel care speră să câştige alegerile interne din partid în 23 martie, când le va înfrunta pe colegele sale, Elena Udrea şi Monica Macovei.
Vasile Blaga a spus că vrea ca PDL să fie un partid puternic, pregătit să vină la guvernare şi să găsească cel mai bun candidat pentru funcţia de preşedinte al Rom]niei. „Trebuie să redăm forţa acestui partid. Eu am fost un preşedinte care uneşte, nu dezbină. Vă promit că voi fi preşedintele unui PDL unit. Ne propunem c]ştigarea viitoarelor alegeri, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice moment, pentru că nu credea Borisov în Bulgaria acum o săptămână că după ce vin facturile la curent pică guvernul, dar s-a întâmplat. Dar el e deştept: organizează alegeri repede, în duminica Sfântului Toma, nu stă să cadă la 20 la sută, le face la 40 la sută şi nici nu vrea să organizeze el alegeri. P]nă în 2014 trebuie să ne reluăm poziţia de principal partid de opoziţie, să ne întărim poziţia pe plan european şi, desigur, împreună să desemnăm acel candidat al dreptei care să se bată cu şanse reale la preşedinţie şi vă promit că îl vom găsi”, a spus Vasile Blaga.
„Cine nu face regionalizare, pierde”
Liderul PDL a declarat, ieri, că „cei care au curajul să facă regionalizări pierd”. „Trebuie să discutăm cu principiile ^n faţă. Cei care au curajul să facă regionalizări pierd. @n Polonia, au căzut trei guverne p]nă au ajuns de la 15.000 de unităţi administrativ-teritoriale la 2.500. Costurile politice sunt enorme”, a afirmat Vasile Blaga, ^n conferinţa de presă. Acesta a declarat că nu va face temă de campanie din regionalizare, dacă USL face treburile „ca lumea”. „Am promis că nu vom face din asta temă de campanie dacă fac treburile ca lumea. Nu le vor face. Nu le vor face anul ăsta, anul viitor nu le vor face pentru că va fi an electoral, în 2015 că e an preelectoral şi în 2016 cu atât mai puţin că e an electoral”, susţine Vasile Blaga.
Acesta a precizat că nu doreşte să se lanseze ^n discuţii despre capitalele regionale deoarece „numai Dragnea face asta”. „Nu discutăm ca USL: o fi capitala la Sibiu, că a trecut Iohannis la liberali, o fi capitala la Braşov, o fi pe nu ştiu unde. Numai Dragnea face aşa. A zis că face opt regiuni şi, când au sărit baronii USL pe el a zis că nu mai stabileşte capitala, că fiecare capitală de judeţ e capitală de regiune. Atunci ce să pricepi?”, a mai spus Blaga. Acesta a menţionat că, în ceea ce priveşte regionalizarea, România „nu trebuie să descopere apa caldă”, făcând referire la Directiva 1054/2001 a Comisiei Europene care stabileşte clar cele şase principii care se au în vedere pentru regionalizare. „Toată lumea face reorganizare administrativ-teritorială, nu numai regionalizare, pentru a obţine cele mai bune servicii publice cu putinţă pentru cetăţean, la cele mai mici costuri. Ăsta este ţelul pe care-l urmărim cu toţii. Că putem să îmbrăcăm altfel: reducerea cheltuielilor bugetare, subsidiaritate, decizie lângă cetăţean, etc, dar principiul este ăsta: vreau cele mai bune servicii, sănătate, învăţământ pentru mine şi familia mea şi să mă coste cât mai puţin”, a conchis Blaga.
Blaga a fost ^nsoţit de mai mulţi vicepreşedinţi ai PDL şi de mai mulţi europarlamentari, dar şi de mai mulţi primari din judeţele Alba şi Mureş.
Stolojan: „Blaga este cel mai bun!”
Teodor Stolojan a fost prezent la Sibiu şi a declarat că ^l va susţine pe Vasile Blaga pentru că are o atitudine corectă faţă de omul de l]ngă el şi pentru c[, după alegerile locale din 2012, c]nd nimeni nu a dorit să preia un partid ^n cădere liberă, Blaga şi-a asumat funcţia de preşedinte, lucru pe care nu l-a făcut nici Elena Udrea, nici Monica Macovei. „Vă reamintesc că după alegerile locale s-au făcut alegeri pentru preşedintele PDL şi pentru toată conducerea naţională a partidului. Nu a dorit nimeni să concureze. Nici doamna Macovei, nici doamna Udrea. Nimeni în afară de domnul Blaga, care a spus că îşi asumă el această responsabilitate de a ţine mai departe cârma PDL în condiţiile în care trendul era evident pentru toată lumea, nu a vrut funcţia de preşedinte. Şi nu întâmplător nimeni nu a dorit să se angajeze în această responsabilitate. De aceea, eu pun foarte serios întrebarea: ce îi imputăm lui Vasile Blaga? Că a avut curajul să preia responsabilitatea partidului în acea perioadă când nimeni nu a avut acest curaj? A-i pune în spate domnului Blaga rezultatele de la parlamentare este incorect, necinstit. Stolojan le-a criticat pe Elena Udrea, care a avut „pe mână” preşedinţia organizaţiei PDL Bucureşti şi nu a obţinut nici măcar un primar de sector, dar şi pe Monica Macovei, care împarte partidul în fesenişti şi reformişti, lucru care, spune Stolojan, duce la făr]miţarea partidului şi nu la unitatea lui.
Primarul din
Targu Mureş:
„Îmi era ruşine
să ies pe stradă! I-am spus lui Boc să îşi dea demisia!”
Primarul municipiului T]rgu Mureş i-a atacat dur pe cei care nu şi-au asumat poziţia şi care au stat de-o parte, aşteptând ca alţii să facă lucruri pentru ei. „Dacă cineva crede că vine un lider providen\ial peste noapte, lua\i experien\a lui Marga `i o să vede\i cum s-a dus dracului tot ce a însemnat o gândire, un principiu `i valori de dreapta. În aceea`i situaţie suntem `i noi acum. Să nu vină cineva să spună că a avut solu\ii! Că în acest partid nu s-a discutat, că nu a fost un organism viu, că nu am reac\ionat. Eu nu pot să stau de-o parte. Vreau să vă spun că am fost unul dintre cei care au vociferat tot timpul”, a spus Dorin Florea, primarul oraşului Târgu Mureş.
Acesta a spus că personal i-a spus fostului premier Emil Boc să demisioneze la momentul oportun, dar şi că nu era de datoria lui Traian Băsescu să facă legea ^nvăţăm]ntului, a sănătăţii sau să se certe cu Raed Arafat. „Am c]`tigat bătălia cu criza, dar cine a pus-o pe Plăcintă ministru? Cine l-a pus pe Sandu ministru? Cine a pus-o pe Ritzi ministru? Că îmi era ru`ine să ies pe stradă. Am ajuns de am degradat şi am trimis în derizoriu func\ia de ministru. Cine i-a oprit pe cei care nu au vorbit? Îl terfeleau pe Boc de diminea\a până seara pe bloguri `i acum vin `i îi cântă în strună. Şti\i ce i-am cerut premierului Boc? Până `i demisia. L-am tras de-o parte `i i-am spus că o demisie jucată corect atunci făcea cât zece guvernări”, le-a spus Florea, susţinător al Moţiunii Vasile Blaga, colegilor săi. Acesta a continuat cu a-i critica pe cei care nu l-au ascultat atunci când a sunat la Cotroceni. „Nu pre`edintele României trebuia să vină cu solu\ii în cadrul partidului, nu pre`edintele României trebuia să facă legea învă\ământului, legea sănătă\ii `i să se certe cu Arafat, ci mini`-trii no`tri trebuiau să facă aceste lucruri. S-au ascuns to\i când au văzut Guvernul în criza de la Târgu Mure` `i nu a ridicat unul al dracului telefonul, cu toate că solu\ia era gândită la Târgu Mure`. Când am sunat la Cotroceni `i am urlat la consilierii de acolo `i la cei de la sănătate să intervină de urgen\ă pentru că s-a creat o falsă problemă cu SMURD-ul, al dracului dacă a intervenit vreunul. A intervenit pre`edintele. Vă întreb: pre`edintele trebuia să intervină? ~i atunci de ce să nu recunoa`tem că am avut nevolnici în Guvern? De ce nu recunoa`tem că am luat măsurile corecte cu criza, dar măsurile de arogan\ă pe care i le aruncau în nas, de ele ce să spunem?”.
Primarul din Alba Iulia: „Nu am nicio problemă cu capitala regională”
Primarul oraşului Alba Iulia a spus că ^l susţine pe Vasile Blaga pentru că este preşedintele care uneşte şi care poate face echipă. „Mulţi nu au ^nţeles ce ^nseamnă echipa. Mulţi cred ^n liderul care vine şi rezolvă totul. Un lider poate un 10 – 15 - 20%. Restul este echipa. Cu echipa am c]ştigat tot timpul tot ce s-a putut câştiga”, a spus Mircea Hava.
Hava a declarat la Sibiu şi că nu are nicio problemă cu capitala regională. „Să ştiţi că nu am nicio problemă cu capitala regională, dacă o fi la Sibiu sau dacă o fi la Alba. A fost un exerciţiu legat de ceea ce ^nseamnă discuţia cu un om politic. Mulţi au ^nţeles altceva (...). Mă supăr pe colegii de partid, poate pe ăia din Cluj, c[nd `i spun că sunt un ticălos care am primit tot de la partid. Vreau să vă spun că nu am primit niciodată nimic”, a spus Mircea Hava.
Andreea Paul: „Cu mopul şi andrelele nu creşti imaginea partidului”
Deputatul Andreea Paul, susţinătoare a Moţiunii lui Vasile Blaga, a atacat-o pe colega sa de partid, care vrea să devină preşedinte PDL, Elena Udrea, şi a declarat că nu vrea ca soarta Rom]niei să se joace la „un cazinou politic”, aşa cum s-a ^nt]mplat cu unii care au c]ştigat funcţii la cazinoul politic. „Despre Vasile Blaga ştiu că este un om dintr-o bucată! Ceea ce a spus că face, a făcut. Cine poate conduce un PDL cinstit, de cuvânt, serios? Un bun pedelist. Vasile Blaga este un pedelist autentic. De 23 de ani nu a trădat acest partid. Are drag pentru muncă. Şi eu am drag pentru carte şi pentru muncă. Cred în viitorul PDL dincolo de lozinci, că trebuie să se aşeze pe un dublu profesionalism: în meserie pe de o parte şi în politică pe de altă parte. Din păcate, colegi de-ai noştri au obţinut foarte multe funcţii politice la cazinoul politic. Eu nu vreau ca soarta României să se joace la acelaşi cazinou politic, al funcţiilor. Vreau un PDL care se reîntoarce cu faţa la problemele reale ale României, de la Giurgiu până în Ţara Oaşului, să se adreseze fiecăruia, de la vlădică până la opincă. Cine crede că pune mopul şi andrelele în mâna partidului democrat liberal şi că îi va creşte în felul acesta imaginea se înşală amarnic. Un om cu diploma luată la Dimitrie Cantemir nu are preţ, nu dă valoare omului cu carte şi omului cu drag de muncă. Noi, fiecare dintre susţinătorii lui Vasile Blaga avem o profesie clar definită”, a spus Andreea Paul.
Turcan: „USL e un Harlem Shake”
Deputatul de Sibiu, Raluca Turcan, a declarat că ^l susţine pe Vasile Blaga la funcţia de preşedinte ^n PDL pentru că Blaga reprezintă „garanţia” educaţia va primi 5% din PIB, iar acest lucru va fi stipulat ^n Constituţie. „Vasile Blaga este garanţia că PDL va lupta la modificarea Constituţiei pentru acordarea a minimum 5% din PIB pentru educaţie. Eu cred că avem nevoie ca naţie de lucrul acesta şi aceasta va fi măsura cu efectul cel mai direct şi mai clar dintre toate măsurile de modificare a Constituţiei. Acordarea unei sume decente de bani pentru finanţarea educaţiei înseamnă creşterea competitivităţii, creşterea şanselor pentru copiii din familiile cu venituri modeste, înseamnă forţă economică, scăderea dependenţei de Stat. Educaţia stă în toate, de la imaginea externă a României, până la demnitatea noastră între oameni. Unii spun că educaţia costă scump. Dragi colegi, uitaţi-vă cât ne costă ignoranţa. Ne costă de o sută de ori mai mult şi de aceea, pentru această soluţie pe care Vasile Blaga o susţine pentru români, ca în Constituţie să se prevadă minim 5% din PIB, eu susţin Moţiunea Vasile Blaga”, a spus Turcan.
Aceasta a spus că actualul guvern seamănă cu un Harlem Shake. “Ştiţi cum ^mi pare mie USL-ul astăzi? E un curent la modă. Se cheamă Harlem Shake. Eu cred că USL-ul poate fi denumit Bucureşti Shake, ^n care mulţi oameni, din diferite partide, se mişcă haotic, dau drumul rom]nilor, după care mixează interesele acestora. Acestui Harlem Shake, sau Bucureşti Shake USL trebuie să ne opunem, dar să ne opunem cu argumente, cu demnitate şi cu soluţii”, a declarat Raluca Turcan.