Tribuna
Vacanţă ,,altfel" pentru cei mici, la Biblioteca ASTRA
Alexandra DRAGUT
2811 vizualizari
Vacanţă ,,altfel
Glasuri vesele, chipuri luminoase şi fericire. Asta te întâmpină de cum ajungi la etajul 1 al Bibliotecii ASTRA, Secţia pentru Copii şi Tineret. Zi de zi, până pe 10 septembrie, nouă tineri voluntari vor antrena abilităţile copiilor şi îi vor învăţa să îşi folosească imaginaţia. Cursuri de bune maniere, limbi străine, jocuri interactive şi proiecţii de film sunt organizate special pentru ei.

Sub formă de jocuri, fără să simtă că fac un efort şi foarte relaxaţi. Aşa se întâmplă totul în cadrul activi­tăţilor, care se desfăşoară sub îndrumarea Paulei Miha­lache, bibliotecar Secţia pentru Copii şi Tineret, una dintre cele mai active secţii ale bibliotecii. ,,Este un program care a început din 30 iunie. Avem aproximativ 85 de copii înscrişi. Între orele 10 şi 14 micuţii stau aici şi participă la activităţi creative, recreative sau de educaţie pentru sănă­tate, realizate de voluntari. Copiii ne întreabă foarte multe lucruri despre ceea ce se întâmplă în societate. Noi nu îi forţăm, totul se desfăşoară sub formă de jocuri", spune Paula Mihalache. Cei mici sunt încântaţi de modul în care îşi petrec orele aici. ,,Eu vin în fiecare zi cu prietena mea, dar ne-am făcut şi alţi prieteni. Cel mai mult ne place atunci când desenăm", zice Diana, o fetiţă de şapte ani.

Voluntar de opt ani, la ASTRA

Tinerii voluntari colaborează foarte bine cu copiii şi în timpul pe care îl petrec împreună, aceş­tia leagă prietenii strânse. Cătălina Dumitrean, proaspăt absolventă a Cole­giului Naţio­nal Pedagogic ,,Andrei Şa­guna", vine de opt ani şi, pentru ea, timpul pe care îl petrece în fiecare zi cu cei mici, este o provocare. ,,Am început aceas­tă activitate de voluntariat acum opt ani. La început nu ştiam prea multe, mai mult le citeam poveşti, apoi m-am decis să urmez Liceul Pedagogic şi am învăţat cum să lucrez cu ei în funcţie de vârstă, de diverse criterii. Este o experienţă uni­că pentru mine, sunt de atâţia ani şi nu vreau să re­nunţ", poves­teşte adolescenta. 
Printre voluntarii ,,veterani" se află şi Ana Maria Halcea, care tocmai a absolvit Colegiul Naţional ,,Gheorghe Lazăr". ,,Sunt voluntar de patru ani şi în fiecare zi facem piese de teatru, diverse jocuri, puzzle, mai vedem un film, mai citim o poveste, jocuri care să le dezvolte imaginaţia. De ase­menea, eu ţin cursuri de calcu­latoare, limbi străine şi de bune maniere", mărtu­riseşte aceasta.

Literatura ,,mai agitată", preferata celor mici

Dacă înainte preferau cărţile cu poveşti despre prinţi şi prinţese, lucrurile s-au schim­bat. Acum, celor mici le plac cele de groază. "Familia Pu­hoi", cu ambele volume şi ,,Cronicile lumii pământene", de Licia Troisi, sunt doar două dintre titlurile unor volume de acest gen, căutate de copii. ,,Din păcate sunt cele mai căutate. Noi nu le recoman­dăm, pentru că încercăm să îi îndepărtăm de partea aceasta violentă", a subliniat Paula Mihalache.

Puştii citesc mult, în aceas­tă perioadă, lectura obligatorie de la şcoală, dar mai caută şi cărţi care nu se află pe acea listă. ,,Jurnalul unui puşti" de Jeff Kinnez, ,,Însemnările unei puştoaice" de Rachel Renee Russel sau ,,Pantalonii că­lători" de Ann Brashares, se numără printre acestea.

Cărţile de specialitate, cele
mai căutate la
Secţia Adulţi

Cele mai grele sunt exa­menele. În această perioadă, sunt mulţi care vin să lectureze la bibliotecă nu din plăcere, ci de nevoie. ,,Mulţi vin să stu­dieze la noi, în sala de lectură, pentru că au examene. Fie­care îşi ia ce îl interesează, în funcţie de specialitate. De exemplu, cărţi de istorie, bio­grafii, cărţile de medicină, drept, politică sau psihologie", spune Bianca Karda, biblio­tecar la Secţia Adulţi, corpul B. Cei care vin să citească în timpul liber aleg cărţile care îi inspiră, îi motivează sau le oferă o nouă perspectivă des­pre viaţă. ,,Micul prinţ", de An­toine de Saint-Exupery, o carte despre imaginaţie, singu­răta­te, prietenie, iubire şi pierdere este printre cele mai citite.

TRIBUNA, cea mai citită publicaţie

Pe primul loc la cele mai citite publicaţii de la ASTRA, se află cotidianul nostru Tribuna. ,,Este căutat în fiecare zi", ne-a spus bibliotecarul. "Ade­vărul", "Evenimentul Zilei", "Jurnalul Naţional", "Ziarul Financiar" şi "De toate pentru toţi" sunt, de asemenea, lecturate în sala de lectură a bibliotecii. 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA