Tribuna
Sevis
V-au prins parcurile viaţă, ce să povestesc...
Adică de ce să nu pui porcării şi nazisme dacă ai oficial posibilitatea?
Dumitru CHISELIŢĂ
1113 vizualizari
Adică de ce să nu pui porcării şi nazisme dacă ai oficial posibilitatea?
Am putea cataloga, adică nu "am putea", ci chiar catalogăm, că iniţiativa comică de a amplasa panouri pentru ca aşa-zişii "graferi" să-şi dezlănţuie mareea de talent a eşuat, aşa cum era de aşteptat dealtfel, comic spre stupid. Despre de ce nu era fezabilă ideea asta de pus ordine în mâzgăleli, am scris. Despre ce s-a ales de ea, scriem acum, că avem exemple "live", în teren, cu poze.

Deci, Primăria Sibiu a amplasat două panouri pentru graffiti în Parcul Tineretului. A mai amplasat altele în Sub Arini, ultima oară erau albe, dar nu am mai călcat pe acolo.
De ce, pentru că, se spunea la momentul ăla T zero, că “Parcurile sibiene vor prinde tot mai multă viață, pe de o parte prin (...), iar pe de altă parte prin astfel de dotări care încurajează tinerii să vină în parcuri, în aer liber, pentru a-și exprima creativitatea".

"Creativitatea": nişte semnături, nişte obscenităţi şi ceva nazisme

Deci, cum se spunea tot oficial, panourile acelea au trei feţe pe care se poate "desena". Au 3 pe 2 metri, sunt confecționate din PVC şi montate pe cadre metalice şi au făcut ceva bani arucaţi, că mai bine îi beau pe banii ăiadecât să mai aibă asemenea idei.

Ei bine pe cele 2x3 adică şase feţe ale panourilor, avem, în Parcul Tineretului, exact ceva care urâţeşte tot peisajul şi aşa ca vai de el, cu buda aia publică, cu clădirea din locul  fostei grădini de vară care se potriveşte ca o nucă în perete (deşi o nucă se potriveşte cumva într-un perete) cu şahul acela părăsit şi aleile aproape carosabile.
Panourile sunt amplasate în mijlocul spaţiului verde, răsărind din iarbă şi păpădii. De pe stradă poţi admira un "Leviathan" şi un mai palid "M 666". Pe celălalt panou avem, spre văzul publicului, două cruci celtice (simbol al extremei drepte, orice amărât ştie asta) două prenume ("Andrei" / "Denis") şi o poreclă feminină "de război": "Cataleya" (nu ştiam că mai e cool filmul "Columbiana"). Pe "verso", avem un penis şi alte două semnături (se văd în poze). In spate, mai dosit aşa, avem o svastică inversată (asta ca să nu zici că, dar tot svastică e, din orice parte ar fi ea privită şi în orice direcţie s-ar "învârti".) pe celălalt panou e, adică se vede ce e.

Păi cei care au mâzgălit zidurile continuă să mâzgălească zidurile

"...Sper ca tinerii care au desenat până acum zidurile și imobilele istorice sau alte spații publice, să găsească în aceste panouri o “pânză” mai potrivită". Păi, NU. Strada Manejului, în special zona cunoscută ca Turnul Bărbierilor, este ŞI MAI mâzgălită, dar măcar e mai curat. Nu de alta dar de câte ori treceai pe acolo îţi făceai o părere despre ce mai consumă tânărul ca să se simtă bine şi să nu fie nici băutură, nici tutun. În plus, aceleaşi mâzgăleli de pe panouri sunt acum pe zidul (istoric dar nu contează, Sibiul evoluează) dinspre parc. Deci panourile acestea atomice au rezolvat doar un lucru: au oferit un spaţiu ÎN PLUS pentru a fi "desenat". În plus faţă de ce a fost, este şi va fi desenat în continuare. Nu neg buna intenţie a ideii, dar ceva mai mult contact cu realitatea reală ar fi demostrat că această iniţiativă este 500% inutilă, ba chiar nocivă pentru oraş.
Şi vă rog, nu mă luaţi cu legendele românilor că e vorba de minori, de crize de identitate ale pubertăţii, de că şi înainte se scria "p..." pe garduri. Să pui panouri care să fie mâzgălite în mijlocul unui parc în care tu te duci să vezi copaci flori şi iarbă, nu rahaturi scrise cu sprayu sau markeru pe care le ai şi pe blocurile din cartierul tău, ar trebuie să fie o idee care doare. Şi apropo, nu mă luaţi că svasticile acelea desenate sunt excepţii accidentale, că sunt prea vizibile prin oraş. Dar dacă se acceptă asta, nu mai e treaba mea, de ce să nu pui porcării şi nazisme dacă ai oficial posibilitatea asta?.
Ce să zic, v-au prins parcurile viaţă...

Mai e o speranţă: să le faceţi dispărute

"În funcție de cât sunt de folosite și apreciate, vom instala acest tip de dotări și în alte zone.",se spune, tot oficial. Folosite sunt, de mai bine nu mersi, apreciate, puteţi întreba pe orice om din parc cât de fericit e că îşi plimbă copiii şi nepoţii pe lângă panouri cu p...e desenate. Despre instalarea şi în alte zone, speranţa noastră ar fi să le faceţi în aşa fel încât să dispară de pe teritoriul oraşului. Sau să fie trimise la Berlin şi Paris, că şi aşa îmi aud că "şi la Berlin şi Paris e tot aşa", poate ăia s-or bucura mai tare de ele. Nouă lăsaţi-ne iarba, pomii şi florile. OK?


comentarii
3 comentarii

pai incompetentii din primaria Sibiu sunt de vina...de ce-au pus tampeniile alea acolo???
un sibian
06.05.2021 14:56
Aoleu! E groasa!
07.05.2021 07:04
tinerii vin singuri in parc, nu tre sa-i incurajeze nimeni. sa fim seriosi "autoritatile" i-au descurajat, cu masurile cretine de la noi si din alte parti. in timp ce OMS spunea ca e necesar ca oamenii sa petreaca cat mai mult timp in aer liber.
09.05.2021 10:56
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia