Tribuna
Apa Canal
Urşii au făcut prăpăd la Crinţ: 19 vaci, doi cerbi şi un mistreţ au fost mâncaţi de fiarele sălbatice
Laura BUCIU
18699 vizualizari
Urşii au făcut prăpăd la Crinţ: 19 vaci, doi cerbi şi un mistreţ au fost mâncaţi de fiarele sălbatice

Administratorii Fermei Crinţ au înregistrat o pagubă fără precedent, după ce urşii au intrat în Complexul de Vânătoare, unde, pe timpul verii, erau şi vacile de carne de rasă Galloway. Animalele sălbatice au mâncat 19 bovine, un mistreţ şi doi cerbi, dintre care unul era de trofeu. Este cea mai mare pagubă înregistrată în ultimii ani şi se pare că lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Urşii au făcut gropi adânci sub gardul electric care împrejmuieşte Complexul de Vânătoare şi nimeni nu poate şti dacă aceştia au ieşit sau încă sunt printre animalele din ţarcul Fermei Crinţ. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât ursul, animal ocrotit de lege, nu poate fi împuşcat, deşi oamenii care au grijă de animale, sus, în munte, spun că nu o dată s-au întâlnit cu ursul.

Ferma de la Crinț se află la o altitudine de 1.256 de metri, are în administrare circa 700 de hectare de teren, păşuni şi fâneţe, are complex de vânătoare, întins pe un perimetru de 175 de hectare, împrejmuit cu gard electric de 12 kilometri lungime, care înconjoară ţarcul. Aici sunt mistreţi şi cervide, iar pentru o protecţie maximă a animalelor au fost introduse, pe perioada verii, bovine de carne rasa Galloway, o rasă veche de bovine care provine din Irlanda, care rezistă la temperaturi extreme și nu necesită o îngrijire specială, ca la rasele autohtone clasice. De asemenea, ferma mai are şi patru bazine piscicole care sunt populate cu pește: păstrăv, crap, caras și novac.

 

Aproximativ 30.000 de euro pagubă

 

La sfârşitul lunii iunie, la Ferma de la Crinţ erau programate acţiunile sanitar-veterinare obligatorii pentru bovine şi atunci s-a constatat că există un minus de inventar de 19 vaci. Personalul care administrează ferma a început căutările susținute pe fondul de vânătoare pentru a identifica animalele.

  • „Joi, 29 iunie, administratorul societății a anunţat către organele abilitate ale statului:, respectiv Primăria Sălişte, Ocolul Silvic Sălişte, Garda Forestieră Sibiu şi APM Sibiu că în incinta ţarcului de vânătoare au pătruns urși prin gropi săpate de circa un metru sub gardul care împrejmuiește complexul de vânătoare. În perioada 29 iunie – 2 iulie, au fost identificate un număr de 9 astfel de gropi prin care animalele sălbatice au intrat în complex. Prin adresa noastră, am solicitat ajutor în identificarea animalelor sălbatice prădătoare și îndepărtarea acestora pentru protecţia animalelor și a personalului din fermă. În data de 3 iulie s-a deplasat la ferma Crinț o comisie constituită din reprezentanţi ai Primăriei Săliște, APM Sibiu și ai Fondului de Vânătoare Săroaia care au constatat pagubele înregistrate în cadrul Complexului de Vânătoare Crinț. Însă problema în fond a rămas nerezolvată pentru că nu știm dacă urșii au ieșit din complex, în zonă fiind atât noi, cât şi ciobanii cu oile”, spune Magda Horhat, administratorul societăţii.

Reprezentanţii Fermei Crinţ cer ca autorităţilor statului să ia măsuri pentru autorizarea vânătorii la urs sau pentru împrăştierea acestora, întrucât viaţa fermierilor, dar şi a animalelor pe care le au în administrare, îngrijire şi protecţie sunt în pericol iminent.

  • „Dacă lăsăm urşii să se înmulţească atât de mult nu o să mai stea nimeni cu animalele în munte. Paguba poate o să o recuperez, dar eu nu pot distruge o fermă pentru că urşii sunt lăsaţi să zburde. Şi vânătorii au nişte acţiuni pe care pot să le facă pentru aceste animale de pradă. Să le dea de mâncare, de exemplu, fondurile au buget de hrană a animalelor, au norme, regulamente de gestionare a animalelor sălbatice de pradă. Paguba este extraordinar de mare, de aproximativ 30.000 de euro, este o pagubă fără precedent”, a mai spus Magda Horhat.

 

Ne e teamă pentru viaţa noastră

 

Ioan Herculea, administratorul Fermei Crinţ, spune că se teme pentru viaţa lui, deoarece nu o dată s-a întâlnit cu ursul. Chiar şi în timpul nopţii de marţi spre miercuri a găsit o groapă nouă, pe unde se pare că din nou au intrat ursul sau urşii în Complexul de Vânătoare.

  • „Animalele au fost găsite mâncate de urşi în ţarcul de vânătoare, unde erau ţinute. Le-am găsit săptămâna trecută, împrăştiate pe o distanţă de aproximativ 2 kilometri. Sunt mai mulţi urşi pentru că am găsit cam 10 găuri mari. Urşii au săpat sub plasa de curent la o adâncime de aproximativ un metru sub plasă, au intrat, au şi ieşit, chiar am găsit o groapă proaspătă de azi-noapte. Nu ştiu dacă a creat pagube. Urmează să vedem. Ceea ce pot spune este că e foarte periculos. Ursul este un animal foarte periculos. Pe unde mergem să verificăm ţarcul e o zonă foarte împădurită, foarte îndesită, un loc foarte greu accesibil, ceea ce pentru urşi şi lupi e foarte uşor de pătruns: acolo e linişte, sunt pâraie mari, e foarte bine pentru ei, acolo le place”, a povestit Herculea.

Acesta spune că urşii s-au înmulţit foarte mult, pentru că nu se mai dă autorizaţie de vânătoare.

  • „Ursul este animal de vânătoare şi nu se mai dă aprobare pentru vânătoare la urs. Din această cauză s-au înmulţit, a fost o iarnă grea, ciobanii au urcat doar la 1 iunie. Urşii nu au avut ce mânca. Mi-e teamă, într-o seară l-am şi văzut. Sunt şi eu om. E interzis să îl împuşcăm, putem doar să îl speriem. Ar trebui tranchilizat şi dus la rezervaţia de urşi, altfel noi nu scăpăm de ei. De asemenea, fondul de vânătoare ar trebui să le asigure hrană, să le ducă în pădure carne, dar eu nu am văzut pe nimeni să facă asta de când ştiu Crinţul, de câţiva ani. Din această cauză animalele sunt înfometate şi ne fac pagube nouă”, a mai spus Ioan Herculea.

 

De patru ori mai mulţi urşi decât ar trebui

 

Doar în Fondul Săroaia, din care face parte şi Ferma Crinţ sunt identificaţi 20 de urşi, deşi în mod optim ar trebui să fie doar cinci astfel de animale. Reprezentanţii Fondului de Vânătoare spun că au făcut solicitări pentru aprobarea vânătorii, dar după ce s-a aprobat ordinul de ministru, totul s-a blocat, din cauza demonstraţiilor împotriva vânătorii.

  • „Optim ar fi să fie 5 urşi în Fondul acesta, dar am evaluat 20. E mult. Lucrul acesta se întâmplă pe majoritatea fondurilor din ţară. Din cauza unor asociaţii care au făcut demonstraţii s-a blocat planul de recoltă pentru anul trecut. Sunt 600 – 700 de urşi în plus în ţară. Dacă nici anul acesta nu aprobă, vor fi 1.200 sau poate mai mulţi. Am făcut în fiecare an solicitări. Anul trecut s-a aprobat vânătoarea, apoi s-a blocat ordinul ministrului din cauza demonstraţiilor publice. În această situaţie, noi chiar nu mai avem ce face. E specie strict protejată, totul ţine de Minister”, au spus reprezentanţii Fondului de Vânătoare Săroaia.

Aprobările pentru vânătoarea de urşi vin în jur de 10 – 15 octombrie. Vânătoarea poate începe din acel moment până în 31 decembrie şi apoi, din martie, până în 14 mai.

În tot acest timp, până când autorităţile statului se decid ce se va întâmpla cu urşii, fermierii sunt în pericol, pentru că nimeni nu îi ajută şi nu îi protejează. Tot ce pot spera este ca autorităţile să intervină înainte de a se produce o tragedie şi fiarele sălbatice să atace oameni. Poate atunci, forurile competente vor avea un răspuns.

comentarii
14 comentarii

Ursul poate fi adus de unul singur din padure, sau in turma, plimbat pe acoperisurile orasului si impuscat ca pericol public, fara nicio aprobare de la nimeni. Sau atzi uitat cum procedeaza politzistii-vanatori? Cred ca Presedintele iohannis nu a uitat.
Iar pentru catziva vitzei taiatzi si mancatzi la chermeze, nu e frumos sa dai vina pe ursi. Ca si ei e oameni, nu!?
Mick
05.07.2017 20:40
Nu stiu dac-or fi prea multi ursi, da' pradatori de astia cu 2 picioare cu siguranta sunt prea multi pe-acolo...
Vasile V. Vasile
05.07.2017 22:01
Mi se pare o poveste vanatoreasca, gogonata.
A mai fost una acum cateva saptamani. Vantorii sunt suparati ca nu mai pot vana ursi si rasi si acum vor doar sa le strice imaginea pt a primi dezlegare la macel.
Pe ce lume traiesc cei ce administreaza domeniul din Crint daca nu stiu ce se intampla in ograda lor si observa doar la un inventar (??) ca dintr-o data nu ies la numaratoare 19 vaci ?
De ce nu si-au inspectat domeniul din timp sa ia masuri sa rezolve gropile ?? E doar problema lor! Ati auzit de caini de paza?? Legea obliga la luarea masurilor de prevenire, masuri care deduc ca nu au fost luate, nu au verificat gardul iar cele 19 vaci lipsa le-au vazut la numaratoare si apoi brusc le-au gasit pe toate imprastiate ... (???) Suna ca un atac terorist organizat al ursilor. Cum ziceam minciuni vanatoresti ca sa primeasca dezlegare la MACEL. Sunteti cocotati la1300m e normal sa fie ursi in preajma (pt ca ei au fost primii acolo), si acum aveti pretentii sa macelariti tot in jur. Daca nu va convine si va e frica, inchideti domeniul si plecati de acolo nu va mai plangeti ca niste copilasi cand voi sunteti niste criminali
Avocatul ursilor
06.07.2017 10:52
am inteles, ati mirosit oportunitatea de a impusca niste ursi si vreti sa primiti acordul pentru cota de 175 de ursi de anul asta. sunteti de rahao
icecube
06.07.2017 11:02
miroase a vanatoreasca... or fi ursi corciti cu gheparzi ca prea sunt rapizi , ori cerbii si vitele sunt impiedecati de se lasa mancati asa usor...sau ursii ataca mai nou in haita.
radu
06.07.2017 12:30
Imi pare rau ca v-am inselat asteptarile cu scrierile mele!Am fost un naiv si un biet copil in povestile mele!Nu vedeti de ce sunt in stare astia de acum?
Ion Creanga
06.07.2017 12:47
Oare autoarea articolului a verificat o iota din povestea servita de vanatorii mincinosi ? mai ales ca trebuia sa tina cont de interesul si de pornirile lor bolnave de a varsa sange ? daca nu, pacat de Tribuna ...
bullshit
06.07.2017 13:13
Ce nu stit voi, ce care ati facut comentarile este ca domeniul de vanatoare din Crint nu are pe inventar ursi, deci nu pot vana ursi, deci nu pot castiga bani din asta si nici placere. Asadar, vor doar sa se protejeze de ursii dinafara tarcului electrificat.
nestiutorul
06.07.2017 13:32
s-au descoperit urme de laba... da urs =))
S-au descoperit urme
06.07.2017 13:35
Mi se pare ca odata cu trecerea anilor si cu restrictiile de vanatoare (normale si de bunsimt) barbarii numiti vanatori raman fara obiectul muncii si nu mai au pe ce sa-si defuleze pornirile ucigase.
D-lor treziti-va odata din sec. 18-19 unde aveti gandirea , haideti in 2017 si adaptati-va. Inlocuti arma si luneta cu ap. foto daca va plac trofeele.
Vanatorii - o specie de ANIMALE pe cale de disparitie !
06.07.2017 15:14
Din cauza secolului 21 si a dorintei oamenilor din prezent de a supune natura prin orice mijloace (motociclete, atv si masini de teren in varf de munte, cabane in orice poienita, extinderea intravilanului, microhidrocentrale pe fiecare rau de munte, etc) s-a ajuns in aceasta situatie, in care habitatul animalelor este puternic redus si afectat. De aceea vanatoarea s-a transformat dintr-o activitate necesara supravietuirii omului intr-una de mantinere a echilibrului in natura.
Cei care au vazut caprioare doar in desenele animate Bambi au, desigur, alta parere....
Revenind, fiecare animal are nevoie de un anumit teritoriu pentru a se hrani, astfel, in cazul ursului, daca sunt prea multi pe un anumit teritoriu, care nu poate furniza hrana pentru toti, vor cauta hrana din surse auxiliare (ataca turmele, intra in localitati, etc). Faptul ca tot mai putini ursi hiberneaza se datoreaza acelorasi cauze (neavand suficienta hrana, nu acumuleaza suficiente resurse pentru a-si permite hibernarea).
Si mai pot continua......
nestiutorul
06.07.2017 15:33
Da mistretzu mancat de "fiarele salbatice" era vreo fiara de apartament?
Homo homini lupuscalau
06.07.2017 19:31
sa nu uitam a cui este tribuna si a cui este ferma mai sus mentionata :D
xlescu
22.07.2017 09:40
Mai dar repede mai sariti cu pusca. Aruncati o privire pe google earth sa vedeti cata padure lipsa e acolo. Ce tari sunt ursii , sapa pe sub gardul electric. haha.
dan
26.07.2017 12:41
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA