Tribuna
Urme ale necivilizaţiei, pe râul Avrig
Dan FRÂNCU
2763 vizualizari
Urme ale necivilizaţiei, pe râul Avrig

 Deşi Avrigul este o localitate unde s-a implementat de ani buni serviciul de colectare a gunoiului de la populaţie, astfel că orice cetăţean poate scăpa foarte uşor de gunoiul din gospodărie, prin depunerea în pubele speciale şi scoaterea acestuia în faţa caselor, de unde este preluat de muncitorii societăţii ce se ocupă de salu­bri­zare, există totuşi destule persoa­ne ce preferă alte modalităţi, deloc sănătoase, de eliminare a deşeu­rilor, menajere sau nu. Din păcate, vorbim de o realitate de neînţeles, care dă mari bătăi de cap auto­rităţilor locale şi care încă nu este gestionată propice, în sensul eli­mi­­nării acestor gesturi. Una dintre aceste metode, ce ne afectează pe toţi, din păcate, este aceea de a arunca gunoiul, de oricare cate­gorie, în albia sau pe malurile râu­lui Avrig. Sigur că această meteah­nă este întâlnită, din nefericire, în multe alte locuri, fiind un fel de problemă generală a românilor, dar fenomenul este ciudat deoarece Avrigul este unul dintre locurile unde gunoiul este colectat de la locuitori în mod regu­lat, elegant şi convenabil.
Obiceiul, la care apelează un număr considerabil de indivizi (după cantitatea mare de gunoi ce poate fi observată pe cursul râului, din Zona Turistică „Valea Avrigului” şi până la confluenţa sa cu Oltul), conduce la o trans­for­mare destul de spectaculoasă a cursului de apă. Astfel, de la o apă curgătoare limpede şi curată (atât de curată şi bună încât avri­genii au construit pe cursul acestuia un baraj de acumulare, pentru asigu­rarea apei potabile necesare locui­torilor oraşului), cu obârşia într-unul din frumoasele lacuri glaciare ale Masivului Făgăraş, râul Avrig este pigmentat pe kilometri întregi de tot soiul de gunoaie, aruncate de oameni fără minte, cărora nu le pasă că astfel distrug o bogăţie a noastră, a tuturor, că îşi distrug sănătatea şi viitorul. Şi pentru că doar o mică parte din gunoaiele aruncate în râul Avrig sunt biode­gradabile, aproape de confluenţa sa cu Oltul, cursul de apă curgă­toare capătă o imagine deloc plă­cută, ce este în mod automat le­gată de lipsa de educaţie, civilizaţie şi bun simţ. Aproape că nu există loc, de la Zona Turistică „Valea Avrigului” la vale, în care albia râului Avrig să nu fie murdărită de bidoa­ne şi pungi de plastic, haine vechi, obiecte electrocasnice, cauciucuri ori resturi vegetale din gospodării.
O imagine de acest fel, care mi-a lăsat un gust amar şi m-a revoltat, am putut vedea în ziua când creştinii ortodocşi au sărbătorit Boboteaza, la locul unde avrigenii participă la slujba de sfinţire a apei râului Avrig. Numărul mare de bidoane de plastic şi alte gunoaie ce pluteau pe râul Avrigului sau care se aflau pe malul cursului de apă, l-a pus în dificultate pe preotul ce a oficiat binecuvântarea, ce a găsit destul de greu un loc ferit de „urmele” necivilizaţiei.
Păcat, mare păcat! 

comentarii
2 comentarii

Sa mergi mai des Dane.....si barajul e plin de gunoaie.....asta nu inseamna ca au fost aruncate de turisti pe Valea Avrigului.....
12.01.2016 09:49
inainte sa scri un articol informeza-te. Gunoaiele sunt facute de tiganii din zona sticla, tigani care pe zi ce trece se inmultesc vin de la bucuresti si se stabilesc definitiv aici ca doar aici nu platesc impozite si politia le tolereza furturile iar primaria se folosec de ei ca doar sunt voturi multe pe m2 si in general avrigeni.dintr-un orasel unde pe vremuri veneau sa se vindece bolnavii cu boli pulmonare am ajuns sa fim intoxicati cu miros de cacat de porci,de praf de la drumurile neasfaltate si gunoaie cat vezi cu ochii ca doar romania e o buda cat vezi cu ochii.
14.01.2016 13:20
Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA