Tribuna
Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au deschis anul universitar în Piața Mare. „Este o toamnă studențească plină de lumină, bucurie și soare, dar umbrită și în acest an de contextul pandemic”
Sorana MAIER
4450 vizualizari
Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au deschis anul universitar în Piața Mare. „Este o toamnă studențească plină de lumină, bucurie și soare, dar umbrită și în acest an de contextul pandemic”
© Liuba Starii

Studenții și cadrele didactice ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu şi ale Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au început luni noul an universitar printr-o ceremonie amplă în Piața Mare din Sibiu, desfășurată în condiții speciale, impuse de pandemia de coronavirus. Festivitatea derulată sub denumirea de „Toamna studenţească” i-a reunit în special pe studenții din primul an, pentru care acum a avut loc primul contact cu viața academică. Mare parte dintre invitați au urmărit ceremonia din spațiul special amenajat în fața scenei, purtând mască de protecție și păstrând distanța socială, iar restul tinerilor au ascultat discursurile în grupuri răsfirate în întreaga piață.

Ceremonia a fost deschisă cu binecuvântarea ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului: „Cele mai frumoase urări le transmitem profesorilor şi studenţilor noştri. Studenţilor le dorim un singur lucru şi anume ca tinereţea lor să fie plină de virtute, de curaj şi de luptă continuă, pentru că voi sunteţi viitorul ţării, viitorul neamului, viitorul Bisericii noastre. Profesorilor le dorim putere multă de a rezista în condiţiile acestea pe care nu ni le-am imaginat până acum, nu le-am dorit, dar trebuie să le învingem cu toţii. La mulţi ani tuturor!”.

Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu s-a adresat studenților și a vorbit despre importanța legăturilor directe între oameni și a educației față în față.

„E o toamnă studențească plină de lumină, bucurie și soare, dar umbrită și în acest an de contextul pandemic. Cu toate acestea, în mod responsabil, conștienți de faptul că actul educației, al cunoașterii, învățarea trebuie să se producă prin comunicarea directă între oameni, universitatea își deschide porțile pentru cursurile față în față, predarea online constituind o excepție. Și în acest an începem în condiții de pandemie. Pare că pandemia devine parte din viața noastră cotidiană și tindem să uităm ce înseamnă normalul și normalitatea. Suntem într-un context în care se redefinește pedagogia, se redefinesc metodele de predare și digitizarea capătă o pondere tot mai mare, dar trebuie să fim atenți, să menținem relația și sinergia dintre oameni. Suntem în acel moment în care trebuie să ne asumăm cu toții revenirea la viața noastră normală de dinainte de pandemie”, a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu.

Rectorul ULBS a subliniat importanța reîntoarcerii studenților în sălile de curs, în laboratoare și în aule.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are peste 15.000 de studenți, peste 700 de cadre didactice titulare, peste 300 de cadre asociate. Sunt nouă facultăți care gestionează peste 80 de programe de licență, peste 60 de programe de masterat în română, engleză, germană, franceză, chineză, are 15 școli doctorale în mai multe domenii, peste 100 de conducători de doctorate, parteneriate și colaborări pe toate universități de pe toate continentele.

Studenții Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au fost întâmpinați printr-un cuvânt al rectorului generalul prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan.

„Sistemul educațional militar românesc se află într-un amplu proces de modernizare, de compatibilizare cu sistemul educațional euroatlantic, astfel încât resursa umană generată să fie performantă conform nevoilor operaționale actuale. Și când spun acest lucru vreau să înțelegeți că totul se schimbă și atunci această transformare provoacă universitatea noastră, o universitate tânără în mediul militar românesc. Academia a încheiat majoritatea proiectelor demarate în anii anteriori, cadeții noștri dispun de săli, laboratoare, amfiteatre, terenuri de instrucție, moderne, adaptate la cerințele operaționale cu tehnologie de vârf și capacitate de implementare a învățământului la distanță”, a spus generalul prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, și președinta consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, s-au adresat studenților în cadrul ceremoniei „Toamna studențească” prezentată de actorul Florin Coșuleț, cadru didactic al Departamentului de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte a ULBS.

 

© Liuba Starii
© Liuba Starii


comentarii
2 comentarii

Cine stie cati din cei care vor fi acolo nu sunt deja infectati si transmit virusul?! Toate masurile luate sunt penibile... Opriti aceasta mascarada de plandemie!
28.09.2021 13:45
Prezentarea evenimentului nu s-a ridicat la nivelul exigentelor, actorulFlorin Coșuleț avand o prestație deplorabila care a umbrit festivitatea de rang unuversitar.
Liliana Mititelu
28.09.2021 15:26
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia