Tribuna
Unirea României Mari, realizată pe ritmuri de dans popular, la Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”
Liuba STARII
1208 vizualizari
Unirea României Mari, realizată pe ritmuri de dans popular, la Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”
Festivalul Naţional de Folclor "Ioan Macrea" a adus pe scena Sălii Transilvania cele mai vechi ansambluri de dans din România şi Republica Moldova. Vineri, 29 noiembrie, în cea de-a treia zi a evenimentului cultural, românii de pe ambele părţi ale Prutului s-au învârtit într-o jiană a prieteniei şi au realizat Unirea României Mari pe ritmuri de dans popular.

Evenimentul a fost deschis de oaspeţii din Chişinău, Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare "Joc" care au prezentat publicului sibian tradiţiile, ritualurile, costumele şi frumuseţea Basarabiei. Moldoveneasca, brâul, ţărăneasca, bătuta, hora, crăiţele, mărunţica au fost doar câteva dansuri din repertoriul formaţiei, care au fost admirate de spectatorii festivalului.

"O seară superbă, o seară în care mă simt fericită pentru că v-am putut oferi un spectacol plin de culoare, plin de dinamism, prezentat pe scena Festivalului 'Ioan Macrea' de Baletul Naţional 'Joc' din Chişinău pentru prima oară, la Sibiu. Ne-am dorit de foarte mulţi ani ca pe scena festivalului să-i avem pe aceşti minunaţi artişti. Visul mi s-a împlinit. Pentru că dânşii au deschis în această seară spectacolul şi pentru că evenimentul va fi încheiat de “Junii Sibiului”, vreau să vă spun că cele mai vechi ansambluri din Republica Moldova şi din România şi-au dat mâna în seara aceasta. Cred că o să reuşim să ne simţim cu toţii împliniţi pentru că prin cântec şi joc popular ne-am dorit să vă prezentăm o Românie frumoasă şi unită. (...) Vă iubim, români frumoşi, vă mulţumim că existaţi!", a spus, de pe scena festivalului, Silvia Macrea, director al festivalului şi managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii".

Jiana prieteniei

În continuarea serii, coordonatorii ansamblurilor din Sibiu şi Chişinău, în semn de apreciere a activităţilor culturale şi promovarea patrimoniului celor două ţări, au făcut un schimb de diplome de excelenţă.
"Într-adevăr e un vis împlinit. 'Jocul' în România, 'Jocul' la Sibiu, 'Jocul' la el acasă. Vă mulţumim cu inima deschisă! Îi mulţumim doamnei Silvia Macrea, care a făcut tot posibilul ca să ajungem aici, pe această minunată scenă. Vreau să vă felicit cu ocazia celor 75 de ani, într-adevăr sunteţi o formaţie foarte veche, dar veşnic tânără, concepută în timpuri grele, dar care durează peste timp. Acest ansamblu este un adevărat patrimoniu naţional şi rezistă datorită spiritului inimii extraordinare a celor care l-au făurit şi continuă creaţia mai departe. Vorbesc de familia Macrea, de generaţii şi de o dedicaţie extraordinară", a mărturisit Aliona Strâmbeanu, directorul Ansamblului Naţional Academic "Joc".
Junii Sibiului au venit din culisele sălii cu trandafiri albi, simboluri ale prieteniei, adevărului şi purităţii pe care le-au oferit "colegilor" din Chişinău. După care s-au învârtit într-o jiană a prieteniei şi au realizat Unirea României Mari pe scena festivalului.
"'Junii' şi 'Joc' poate nu e întâmplător acest joc de cuvinte, început cu aceeaşi literă. Cei pe care îi vedeţi pe scenă sunt oameni care şi-au dedicat vieţile lor cântecului, şi mai ales, dansului tradiţional", a remarcat Iuliana Tudor, prezentatoarea Festivalului Naţional de Folclor "Ioan Macrea".
Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol extraordinar "Pe firul nesfârşit al vieţii" oferit de 275 de artişti, cinci generaţii ale marii familii "Junii Sibiului", evoluţia artiştilor fiind răsplătită, minut cu minut, de aplauzele generoase ale spectatorilor.
Festivalul Naţional de Folclor "Ioan Macrea" a fost organizat de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu, cu sprijinul Cercului Militar Sibiu. Spectacolul a fost realizat în coproducţie cu TVR.

Foto: Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia