Tribuna
Unde au dispărut 20.000 de metri cubi de lemn dintr-o pădure din judeţul Sibiu? Celebra problemă de la Boiţa, departe de rezolvare
Laura BUCIU
5757 vizualizari
Unde au dispărut 20.000 de metri cubi de lemn dintr-o pădure din judeţul Sibiu? Celebra problemă de la Boiţa, departe de rezolvare
© Arhiva Tribuna

Judeţul Sibiu ar fi pe locul trei în ţară în topul judeţelor cu cele mai mari hoţii în domeniul pădurilor, în ultimii doi ani, a declarat, recent, ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Sibiu spun că problema este mai veche şi a fost cercetată de Garda de Mediu Braşov, cu un raport contestat de Direcţie, iar în prezent sunt pe rol mai multe dosare penale.

„Este vorba despre problema de la Boiţa, unde ar fi, într-adevăr, vorba de mii de metri cubi. Problema nu este una nouă, este destul de veche. Eu când am ajuns aici director, acum trei ani şi jumătate, problema era cunoscută. Garda de Mediu a făcut doi ani un raport, noi l-am contestat. Am făcut mai multe plângeri penale. Am dat afară şeful de district şi pădurarul. Nimeni nu îşi poate explica modul în care 20.000 de metri cubi de lemn au fost tăiați fără ca nimeni să nu observe măcar un camion încărcat, care nu putea trece decât pe un singur drum”, a spus directorul Direcţiei Silvice Sibiu, ing. Robert Blaj.

Dacă luăm în calcul faptul că într-un camion de transport încap cam 40 de metri cubi de lemn, este cu atât mai de neînţeles ce s-a întâmplat şi pe unde au trecut circa 500 de camioane încărcate. Asemenea cantităţi de lemn nu se pot evapora. E curios că nici Primăria, nici Poliţia nu ştiu nimic.

Pentru ceea ce s-a întâmplat la Boiţa sunt pe rolul instanţelor mai multe dosare penale.

Până când nu va exista o soluţie definitivă pe aceste dosare, reprezentanţii Direcţiei Silvice se plâng că nu pot interveni pentru reîmpădurire.

„Orice teren pe care se exploatează de către noi se şi plantează. Avem terenuri care atunci când le-am luat erau compromise. Luaţi exemplul Copşa Mică, unde am luat şi am împădurit tot dealul, în anii `90, aproape 2.000 de hectare. La fel, la Sădinca. Nu se taie nimic fără să fie pus ceva la loc. La Boiţa, din păcate, până nu va fi o situaţie clară în instanţă, nu putem interveni, deşi am făcut cereri în dosare”, a mai spus ing. Blaj.

Directorul tehnic al Direcţiei Silvice Sibiu, ing. Ovidiu Teşa, a precizat că doar în ultima perioadă au fost plantaţi 1,4 milioane de puieţi. S-au împădurit 197 de hectare în integralitate, au fost completări pe 68 de hectare, iar 149 de hectare reprezintă suprafaţa cu regenerare naturală.

 

Ce a spus ministrul demis, în prezent interimar

 

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat în timpul audierilor din comisiile reunite ale Parlamentului, când a cerut încrederea pentru a face parte din Guvernul Orban 2, că cele mai mari hoţii care au avut loc în ultimii doi ani în domeniul pădurilor au fost în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu şi, după alegeri, indiferent cine va forma Guvernul, vor trebui făcuţi paşi importanţi pentru a rezolva această problemă.
„Comisia Europeană în aceşti trei ani şi-a pierdut efectiv răbdarea în raport cu autorităţile de la Bucureşti. S-ar putea ca după alegerile anticipate sau alegeri la termen să ne regăsim cu toţii la aceeaşi masă şi va trebui, indiferent de cine va forma Guvernul, să fim mai credibili şi să facem paşi importanţi în a rezolva aceste probleme, pentru că nu sunt nici problemele lui Costel Alexe şi nici ale oricăruia dintre dumneavoastră. Sunt probleme cu care se confruntă România", a spus Alexe.
Potrivit datelor prezentate de ministrul care a primit, de altfel, aviz negativ de la parlamentari, în ceea ce priveşte domeniul pădurilor, gărzile de mediu au semnalat că „cele mai mari hoţii descoperite în ultimii doi ani” au fost în Maramureş, de unde au dispărut 110.000 metri cubi de lemne, Bistriţa-Năsăud, cu peste 30.000 mc furaţi, Sibiu - peste 20.000 mc.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia