Tribuna
Un repertoriu pentru patrimoniul cultural imaterial
* Singurul sibian implicat în acest proiect este prof.univ. dr. Ilie Moise, de la Universitatea "Lucian Blaga"*
"Un popor nu trăieşte numai din ceea ce moşteneşte ci din ceea ce adaugă pe fiecare zi în sufletul lui”, spunea Ovid Densuşianu. Acest adevăr, al trecutului şi prezentului care se adaugă neîncetat în definirea spirituală a unui popor a stat la baza editării primului repertoriu al patrimoniului cultural imaterial din România. Este vorba de volumul „Patrimoniul cultural imaterial. Repertoriu I”, editat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Comisia Naţională pentru Salvgardarea  Patrimoniului Cultural Imaterial, şi coordonat de acad. Sabina Ispas. Repertoriul  este unul bilingv (română şi franceză) şi a fost realizat prin contribuţiile unor reputaţi specialişti din spaţiul românesc, printre aceştia numărându-se şi sibianul Ilie Moise, prof. univ. dr. al Universităţii "Lucian Blaga".
Demersul este unul unic în cultura noastră de până acum şi reuşeşte o complexă trecere în revistă a fenomenelor tradiţionale, cu circulaţie dominant orală. Astfel, Repertoriul cuprinde elementele de cultură tradiţională care au intrat deja, din nefericire, în memoria pasivă, elementele care fac sau ar trebui să facă subiectul etnologiei de urgenţă şi pe cele care se adaugă în mod constant peste o cultură tradiţională vie, suspusă influenţelor lumii contemporane. Din punct de vedere al abordării tematice, Repertoriul marchează toate formele de artă a cuvântului şi expresiile verbale tradiţionale: Folclor muzical, Jocuri de copii şi tineret, Sărbători, obiceiuri şi ritualuri, Practici tradiţionale de prevenire, combatere şi vindecare a bolilor, Meşteşuguri artistice, Alimentaţie tradiţională şi Limba română. Astfel, autorii volumului nu uită niciunul din termenii care defineşte un element de bază al patrimoniului tradiţional. Repertoriul realizează doar o trecere a lor în revistă, urmând ca studierea aprofundată să se facă prin consultarea bogatei bibliografii care completează paginile volumului.
Această atât de necesară iniţiativă a trecerii în revistă a patrimoniului cultural va fi continuată cu repertoriul meşteşugurilor şi tehnicilor de construcţie (vol. II), cu patrimoniul intangibil al minorităţilor din Romînia (vol III) şi cu un indice  explicativ de cuvinte (vol IV).



comentarii
1 comentarii

mai fratilor, unde vindeti cartile astea? Ca la Biblioteca ASTRA poate le gasim peste vreo 5 ani?
Le anuntati dar degeaba daca nu spuneti unde o gasim!
cititorul
09.03.2010 10:26
Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Marquardt Schaltsysteme

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica