Continental
Tribuna
Un Premiu "Cannes” filme pentru actriţa Cristina Flutur de la "Radu Stanca"
Un Premiu
În top 10 al actorilor ce trebuie urmăriţi la Festivalul de la Cannes a fost inclusă Cristina Flutur, actriţa Teatrului Naţional "Radu Stanca", alături de nume celebre precum Marion Cotillard, Isabelle Huppert, Nicole Kidman ori Robert Pattinson. Iar includerea în top nu a fost pripită: duminică seara, la Cannes, Cristina Flutur a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu.
Am văzut-o de atâtea ori pe scenă în spectacole precum "Viaţa cu un idiot", "Turandot", "Pescăruşul" sau "Cumnata lui Pantagruel". Acum o ve­dem şi pe marele ecran, în primul ei film: "După dealuri", de Cristian Mungiu. Vorbim de Cristina Flutur, actriţa Teatrului Naţional "Radu Stanca", actriţa care se întoar­ce acasă de la primul ei Festival Cannes cu unul dintre marile premii: cel pentru cea mai bună actriţă. Distincţia i-a fost decernată, duminică seara, pentru prestaţia deosebită în rolul Alinei, din filmul lui Cristian Mungiu "După dealuri". Filmul a fost cu mare noroc pentru echipa de producţie: Cristian Mungiu a obţinut, tot la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, iar Cos­mina Stratan, colega de film a Cristinei Flutur, a obţinut la rându-i distincţia de cea mai bună actriţă.

Pe scena de la Palais des Festivals de la Cannes

Cu emoţie a urcat Cristina Flutur pe scena de la Palais des Festivals de la Cannes,  pentru a primi Premiul pentru cea mai bună actriţă. Iar acolo, pe scenă, nu a uitat să îi mulţumească regizorului Cristian Mungiu pentru încrederea pe care i-a acor­dat-o şi pentru colabo­rarea avută: “Cristian Mungiu are o manieră magistrală de a-şi ghida actorii”, a spus actriţa.
Elogiată a fost Cristina Flutur nu doar pe scena festivalului, ci şi în presa scrisă. Astfel, Le Figaro le descrie pe cele două actriţe din România drept "un ames­tec perfect între gheaţ[ şi foc. Diavolul şi bunul Dumnezeu. Amândouă excepţionale în drama lui Cristian Mungiu."
În "După dealuri", Cristina Flutur o interpretează pe Alina, o fată care a crescut alături de Voichi\a (inter­pretată de Cosmina Stratan) într-un orfelinat. După ani, cele două se regăsesc într-o mănăstire; Alina vrea să pără­sească mănăstirea pentru a se stabili în Germania `i î`i dore`te ca Voichi\a să o înso\ească, dar aceasta se simte ata`ată de via\a la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

"O mare mândrie pentru arta românească şi teatrul sibian"

La Teatrul Naţional "Radu Stanca", acolo unde Cristina Flutur lucrează de aproape un deceniu, vestea premiului a fost primită cu mare bucu­rie: „Este un moment foarte important pentru arta româ­nească faptul că două actriţe din România au luat premiul de interpretare la cel mai important festival de film din Europa. Este, în acelaşi timp, un moment de mare mândrie pentru teatrul sibian. Actriţa noastră, Cristina Flutur, a fost încoronată cu această înaltă distincţie, un merit care cred că i se cuvine pentru că este una din cele mai interesante actriţe pe care le-am întâlnit în ultima perioadă", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca".
Constantin Chiriac a adău­gat că acest premiu vine şi ca o "confirmare a valorii co­lec­tivului pe care Teatrul Na­ţional din Sibiu o are": "Într-un colectiv în care avem două actriţe, una care a primit de două premiul pentru cea mai importantă actriţă a ţării în teatru şi un Herald Angel care înseamnă  încoronarea ca cea mai bună actriţă a Euro­pei la Edinburgh (Ofelia Popii, n.r.), iată a venit aceas­tă recunoaştere extraordi­nară de la Cannes. Ea (Cris­tina Flutur, n.r.) este o actriţă care joacă în foarte multe spectacole la Sibiu. A terminat şcoala la Cluj şi a fost anga­jată direct la Sibiu din 2002. Este din Iaşi, joacă în câteva spectacole foarte impor­tante ale Teatrului Naţional şi a prefigurat într-un fel această prestaţie cu totul extraor­dinară, din câte am vorbit cu domnul Mungiu”.

O actriţă complexă, un foarte bun profesionist

Cum este percepută Cris­tina Flutur în echipa TNRS? Drept „ o actriţă complexă, deşteaptă, orgolioasă, nu vanitoasă, un foarte bun pro­fesionist, care ştie două - trei limbi, care îşi ştie interesul, îşi cultivă vocea, are o bună corporalitate, care cântă. E distribuită într-un viitor proiect al lui Alexandru Dabija - Platonov care va începe în iunie. Sunt convins că urmare a acestui premiu vor veni multe provocări naţionale şi internaţionale şi sunt convins că această notorietate va spori, dacă mai e cazul, noto­rie­tatea Teatrului Naţional şi a spectacolelor în care ea joacă”, spune Constantin Chiriac.
Cristina Flutur este o prezenţă constantă pe scena TNRS; a lucrat cu regizori de prim rang din România şi din străinătate, precum Andriy Zholdak, Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Vlad Massaci, Alexander Hausvater, Tompa Gabor, Florin Zamfirescu. A fost distribuită în spectacole precum "Turandot", "Meta­morfoze", "Love-Factory", "Viaţa cu un idiot", "Othello?!", "Astăzi nu se fumează", "Pescăruşul", "Plastilina", "Rinocerii", "Cumnata lui Pantagruel", "Vocea umană" -one-woman show, "Derby – campionat de improvizaţie", "Joia dulce", "Norii" etc.
Actriţa s-a născut în 1978 la Iaşi, a absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai", din Cluj-Napoca, Secţia Actorie.

***

Festivalul de Film de la Cannes s-a încheiat dumini­că seara, după 11 zile de regal cinematografic. Câ`ti­gătorul marelui premiu, Palme d'Or, a fost filmul "Amour",  de Michael Haneke (Austria).
Constantin Chiriac ar fi vrut să aducă filmul lui Cristian Mungiu, "După dealuri", în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, dar cum acest lucru nu a fost posibil, directorul FITS a convenit, împreună cu Cristian Mungiu, să organizeze o premieră specială la Sibiu: „E firesc să onorăm şi să facem o reverenţă acestei mari actriţe”, a adăugat Constantin Chiriac.comentarii
4 comentarii

FELICITARI!!!Avem oameni de valoare cu care ne putem mandri in toata lumea,pacat ca cei din Romania nu stiu sa aprecieze.
Dany
29.05.2012 05:18
Si in tara noastra sunt apreciati cei care au valoare,dar noi nu avem un festival de amploarea celui de la Cannes. Feliciotari actritei,succes in continuare si speram sa ajunga la Tatrul National din Bucuresti!
balta nicolae bistrita
29.05.2012 10:30
Felicitari actritei Cristina Flutur! Rusine ziaristilor care au publicat o poza cu alta actrita... asta in prima zi.... Acum au pus totusi si poza actritei dar tot nu inteleg ce cauta o poza cu Andreea Bibiri in acest articol
Alina
29.05.2012 14:40
Bravo,Cristina Flutur!!!
Si noi, romanii de peste hotare, ne bucuram cu tine si suntem foarte mandrii de tine! Vestea aceasta n-am putut-o primi din pacate prin TV, fiindca televiziunea romana pune prioritate pe ce spun si fac oameni lipsiti de cultura precum Becali, Columbenii etc. Prin realizarile oamenilor precum Cristina Flutur ne bate inima de roman mai tare. Multumim foarte frumos.
christian umbrich
29.05.2012 18:24
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia