Tribuna
Un document a semănat panică printre români. Raed Arafat dă lămuriri despre libera circulație a cetățenilor
22048 vizualizari
Un document a semănat panică printre români. Raed Arafat dă lămuriri despre libera circulație a cetățenilor
Vineri, a apărut un document în spaţiul public care a stârnit panica pentru că acesta arată aspecte legate despre închiderea unor drumuri şi noi restricţii pe perioada stării de urgenţă.
 
 
Documentul este atribuit Grupului de Suport Tehnico - Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.
 
Redăm mai jos conținutul integral:
 
 
"HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020
 
a
 
Grupului de suport tehnico - științific
 
privind gestionarea bolilor înalt contagioase
 
pe teritoriul României
 
În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.
 
Având în vedere extinderea infecțiilor cu SARS-COV 2 la nivel național, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecției.
 
Membrii au decis următoarele:
 
Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:
 
a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),
 
b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
 
c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,
 
d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
 
e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.
f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
 
g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,
 
(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.
 
(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.
 
Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea  acesteia.
 
 
 
Președintele
 
Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea
 
bolilor înalt contagioase pe teritoriul României
 
Dr. Raed ARAFAT"
 
 
 
În cursul zilei de vineri, reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică au venit cu precizări:
 
"Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări: 
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații. 
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică. 
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității. 
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani".
 
Raed Arafat: "Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul CNSSU"
 
La rândul său, Raed Arafat a explicat, pe pagina sa de Facebook, că e vorba despre un document aflat în lucru.
"Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri să fie luate, amânate sau respinse. Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil, așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale. Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize. Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate. De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări. Din păcate, iresponsabiliateta persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște. Pe de altă parte, chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor", a scris Raed Arafat.
 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia