Continental
Tribuna
Un curs important pentru medicii sibieni
Un curs important pentru medicii sibieni

 

În perioada 6 - 7 septembrie 2018, la Sibiu s-a desfăşurat Cursul privind FISTULA ARTERIOVENOASĂ PENTRU HEMODIALIZA CRONICĂ.

Cursul a fost organizat de Facultatea de Medicină, Universitatea “L. Blaga” Sibiu,  Asociaţia de Abord Vascular precum şi de Colegiul Medicilor din Sibiu.

Fistula arteriovenoasă reprezintă o cale de comunicare între lumenul arterial şi cel venos, realizată chirurgical.

Prin intermediul ei, pacienţii cu Insuficienţă Renală st V (la care nu mai funcţionează rinichii) pot fi hemodializaţi (sângele este purificat de substanţele nocive prin intermediul unui aparat).

Acest eveniment a fost dedicat medicilor nefrologi, chirurgilor, radiologilor, care au dorit să aprofundeze examinarea fistulei arteriovenoase (FAV) în contextul  datelor clinice şi paraclinice, cu scopul de a-şi îmbunătăţi abilităţile profesionale.

Dorinţa organizatorilor a fost să se ajungă la un limbaj comun între specialităţi astfel încât comunicarea să fie facilă, chiar de la distanţă, totul reflectându-se asupra călităţii vieţii pacientului hemodializat.

Cursul a beneficiat de prezenţa Prof. Univ. Dr. Carmine Sessa din Grenoble, Franţa, autoritate cunoscută în domeniul chirurgiei vasculare, care a condus Societatea Francofonă de Abord Vascular (SFAV) între anii 2016 – 2018.

S-au prezentat informaţii recente, despre domeniul Fistulei arteriovenoase, privind anatomia vasculară, realizarea Fistulei arteriovenoase, utilizarea Ultrasunetelor pentru evaluare şi diagnosticarea complicaţiilor.

Sesiunile teoretice din cursul dimineţii au fost urmate de sesiuni practice, în care cursanţii au putut aplica direct tehnicile de evaluare, consultând pacienţii hemodializaţi de la cele trei centre de hemodializă din Sibiu.

Cursanţii, în număr de 12, au dobândit abilităţi clinice şi tehnice care îi vor ajuta să deceleze din timp complicaţiile apărute, prin aceasta realizându-se o creştere a duratei şi a confortului de viaţă al pacientului hemodializat.

Preşedinte Asociaţie de Abord Vascular

Şef lucrări dr. Claudiu Helgiu


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia