Tribuna
ULBS, printre cele mai bune universități din lume, în clasamentul global U-Multirank
Andra MARINESCU
9774 vizualizari
ULBS, printre cele mai bune universități din lume, în clasamentul global U-Multirank
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu se numără printre cele aproximativ 40 de instituții academice din România ce se află în clasamentul global U-Multirank.


Clasamentul U-Multirank este creat de Comisia Europeană și evaluează 1.711 de universități din 96 de țări.
Topul se află, potrivit profit.ro, la cea de-a șasea ediție și analizează instituțiile de învățământ superior în funcție de o serie de indicatori, grupați în cinci categorii principale: predare și învățare, cercetare, transferul de cunoștințe, orientare internațională și implicare regională. Universitățile primesc calificative de la ‘A’ (“foarte bun”) la ‘E’ (“slab”).
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a primit calificativul A.
"U-Multirank este o abordare alternativă de comparare a universităților fiind un sistel de clasificare  multidimensional a universităților la nivel global și nu un clasament. Nicio universitate nu are un loc anume ci anumite nivele de clasificare (de la A la E) pe 25 de dimensiuni U-Multirank este un sistem de benchmarking care compară performanțele universităților în cele cinci dimensiuni ale activității universitare: predare și învățare, cercetare, transfer de cunoștințe, orientare internațională și angajament regional. Instrumentul web U-Multirank permite comparații la nivelul universității în ansamblu și la nivelul programelor specifice de studiu. Pe baza datelor empirice, U-Multirank compară instituțiile cu profiluri instituționale similare și le permite utilizatorilor să-și dezvolte propriile analize personalizate prin selectarea indicatorilor în funcție de propria lor preferință. Abordarea sa multidimensională compară performanța a 1711 universități într-o serie de activități diferite, fiecare clasându-se de la "A" (foarte bun) la "E" (slab). Permite utilizatorilor să identifice punctele forte și punctele slabe ale universității, pe aspectele care îi interesează cel mai mult. Datele incluse în U-Multirank sunt extrase dintr-o serie de surse, oferind utilizatorilor un set cuprinzător de informații: date furnizate de instituții; și obținute din baze de date internaționale bibliometrice și de brevete; din bazele de date naționale; și din sondajele a peste 100.000 de studenți la universitățile participante", explică dr. ing. Radu Pascu , responsabil U-Multirank pentru ULBS.
Potrivit acestuia, de la prima publicare în 2014, U-Multirank a dublat numărul instituțiilor de la 850 la 1.711 și a mărit acoperirea țărilor de la 74 la 96, incluzând mai mult de 5.153 de facultăți și peste 12.500 de programe de studiu în 24 de domenii.
"Rezultatele ULBS pentru anul 2019 (publicate în 4 iunie) se observă în calificativele maxime obținute de ULBS la angajabilitatea în regiune a absovenților de licență și master și la procentul studenților care sunt incluși în diverse programe de internship la nivel regional. Alte puncte forte ale ULBS sunt: numărul de absolvenți care finalizează ciclurile de licență și de master în durata standard sau gradul de mobilitatea studenților și nu în ultimul rând activitatea artistică. Există o serie de aspecte cu un potențial de îmbunătățite, aflate pe agenda ULBS în special în zona transferului de cunoștințe", a mai spus dr. ing. Radu Pascu, pentru TRIBUNA.


43 de universități din țară în clasamentul U-Multirank


România este reprezentată în acest clasament de 43 de universități. Potrivit profit.ro, universitățile românești stau cel mai bine la dimensiunile de predare și învățare și la implicare regională.  Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad a obținut cele mai multe calificative maxime (9, în urcare de la 8 la ediția precedentă), fiind urmată de Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, cu 8 calificative A, de asemenea în creștere, de la 6 calificative A anul trecut.
Pe următoarele locuri se află, la egalitate, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Academia de Studii Economice București, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, cu câte 7 calificative maxime.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia