Aksel a ajuns în aprilie 2013 la UCOS, însoțit de Alexandra Stăncescu. "Într-o zi de aprilie am primit vizita Alexandrei, devenită între timp colega noastră, care a spus că a început să facă terapie cu câini și că a lucrat cu copii cu autism. Am fost deschiși și am acceptat această colaborare", a spus Elena Miruna Tudorache, președintele UCOS, cea care a inițiat asociația în 1998. De atunci, prezența lui Aksel anima coridoarele. "Copiii erau mai veseli, mai receptivi. Aksel a venit alături de Lucky, fratele mai mare. Am început terapia cu David, care, după trei luni de țipat, începuse să vorbească șoptit. Când s-a întâlnit cu Aksel, și-a dat seama că trebuia să se facă înțeles și a început să vorbească normal", a mai povestit președintele fundației.
Patru ani, prietenul copiilor
Aksel le-a fost prieten copiilor timp de patru ani, după care, din cauza unei boli cauzate de o căpușă, a murit, pe 10 martie 2016. Acum, au rămas alături de micuți Lucky, care are opt ani, și Allan, de 11 luni, tot ai Alexandrei. "Am ales această rasă pentru că este blândă, calmă, echilibrată, are un aspect agreat de copii și se pliază pe fiecare personalitate", spune Alexandra Stăncescu. Primul lucru pe care îl fac câinii atunci când încep terapia alături de copii este să urce scările alături de ei, până îi învață pe micuți să întreprindă acțiunea singuri. Pentru că terapia a avut rezultate, unii dintre copii au chiar câinii lor, acasă. De pildă, după circa două luni, David are propriul Golden Retriever, cu care continuă terapia acasă.
Mascota Aksel
În amintirea lui Aksel, fundația UCOS a lansat mascota care îi poartă numele. Aceasta poate fi găsită la sediul din Aleea Streiu nr. 8 sau comandată pe pagina oficială de Facebook a organizației, cu 150 lei. Cu banii adunați, UCOS vrea să continue proiectele pentru tineri, urmând ca pe 2 aprilie să organizeze un alt eveniment de conștientizare a autismului.
15 de ani activitate "CRESC"
Odată cu lansarea mascotei Aksel, au fost sărbătoriți și cei 15 ani de când a fost creat serviciul pentru terapia și recuperarea copiilor cu dizabilități neinstituționaliați, din Sibiu. "Au fost 15 ani de istorie, de destine ale copiilor, de victorii și eșecuri. 15 ani de amintiri: primul pas al lui Paul, primul cuvânt al Siminei, prima literă scrisă de Lavinia sau prima cutie deschisă de Robert. Am numit acest serviciu CRESC, după spusele unuia dintre primii copii beneficiari, care ne-a zis că a venit la noi să crească", a mai explicat Elena Miruna Tudorache, președintele UCOS.
Centrul CRESC este un serviciu de zi adresat copiilor cu dizabilități neuro-locomotorii, precum Sindrom Down, Spina Bifida, tetrapareze sau tetraplegiim cu vârsta de până la 12 ani. "Fundația UCOS îmi salvează copilul. Sunt 100% sigură că micuțul meu se va recupera și se va integra normal în societate", spune Claudia, mama unui băiețel de cinci ani.
Amintiri de acum 15 ani
La conferința de presă de vineri au fost invitați și copii care, acum un deceniu și jumătate, au fost ajutați de UCOS. De pildă, Nicoleta, într-un scaun cu rotile, și-a transmis mulțumirile în versuri: "Azi, după 15 ani, copiii de atunci spun Mulțumesc și La mulți ani! celor care au muncit cu spor, pentru ca ei să aibă un viitor". "Viața mea chiar este o poveste. Am avut succes în tot ceea ce am făcut, datorită UCOS", mai spune Nicoleta, în prezent elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Sibiu, specializarea Filologie, și care își dorește ca, în viitor, să fie psiholog și, poate, o să ajungă să lucreze în echipa UCOS.
Alături de ea au mai fost Ioana, elevă în clasa a 10-a la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, care vrea să urmeze Medicina, Ovidiu și Paul. "Îmi amintesc cum mergeam toți la locul de joacă, râdeam. A fost frumos!", își amintește Paul.