Tribuna
PNL
Tutungeria, un magazin dispărut în negura vremurilor noi
Dumitru CHISELIŢĂ
1442 vizualizari
Tutungeria, un magazin dispărut în negura vremurilor noi

Unii vor spune că nu e dispărută, ca mai sunt locuri care vând ţigări. Eu voi spune că ba da, pentru că locurile acelea sunt orice altceva decât tutungerie: hiper şi supermarketuri, magazine cu de toate printre care ŞI ţigări sau ceva standuri care vând ţigări prin malluri. Unii vor insista şi vor spune că sunt, totuşi, magazine speciale, de lux, care vând pipe, tutun, ţigări, trabucuri. Eu voi spune tot că ba da, pentru că acolo se vând şi băuturi, tot de lux, deci tot nu sunt doar tutungerii. Tutungeria era ceva unic, care acum nu mai este. A pierit de la atâta modernitate pe capul nostru.

Cine e acum curios să vadă, aşa, pe viteză şi cu aproximaţie, ce şi cum era într-o tutungerie, îi recomand celebrul film românesc cu miliţieni oarecum comici, "Brigada Diverse în alertă!". Scena e chiar pe la început, în episodul "Femeia fără semnalmente", protagonist fiind tov. maior Dobrescu, jucat de Iurie Darie şi vânzătorul, sau, na, tutungiul. Dar, chiar de o valoare clar istorică, scena este, zic,    insuficientă. Trebuie să fi intrat, să fi privit, să fi mirosit, să fi cumpărat, să fi stocat în memorie toate aceste informaţii de arhivă pentru ca acum să poţi spune cum era la Tutungerie şi care era farmecul ei.

Tutungeria era mică. Adică nu începeau mai mult de, să zicem, patru-cinci persoane. Şi ele, înghesuite. Lumea îi mai spunea şi "Debit". "Du-te până la Debit şi ia-mi un pachet de Mărăşeşti şi-un chibrit", suna ordinul tatălui către fiul său, acccentuând pe "Mărăşeşti" şi pe "Chibrit", ca să intre bine în cap juniorului, să nu ia alte nebunii de acolo. Oricum nu lua, banii primiţi erau număraţi de-ţi mai rămâneau doar 30 de bani (2 monede de 15), rest care rămânea, că, vorba aceea, serviciile trebuie plătite iar munca recompensată. "Debit" venea de la denumirea veche, "Debit de Tutun", care încă mai era vizibilă pe firmele uitate cumva de tăvălugul distrugător al comuniştilor: un cerc din tablă, în culori emailate ale drapelului naţional, cu o banderolă albă peste, pe care scria, cu litere mari "DEBIT de TUTUN". Deasupra, într-un hexagon neuniform, iniţialele "C.A.M." - Casa Autonomă a Monopolurilor (din Regatul României). Ca ornamente, mai erau desenate un pachet de "Bucureşti" cu două ţigarete ieşite din pluton şi un timbru fiscal de 2 lei cu chipul Maiestăţii sale Regele Carol al II-lea, de regulă cu chipul acoperit de vopsea aruncată din vârful pensulei, că era burghezo-moşier, vorba aia. Firmele acestea au supravieţuit până la momentul "reabilitărilor" de la 2005 încoace, dupa care, aşa, ca la Sibiu, au dispărut din spaţiul public. Ţin minte că erau firme din acestea "regale" pe 9 Mai lângă Dragoner (de unde e şi imaginea) şi pe la mijlocul lui Bălcescu.
Termenul de "debit" a dispărut treptat din vocabularul urban, rămânând cel de tutungerie. Aşa şi scria pe firmă: "TUTUNGERIE", ţinând de I.C.S. (Întreprinderea Comercială de Stat) Mărfuri Industriale Sibiu".
 
Cum intrai într-o tutungerie, primul lucru care te atrăgea era mirosul. Unul superb, de tutun amestecat, de la mahorcă la "lux a-ntâia". Era clar că te aflai unde trebuie, că nicăieri nu mirosea aşa. În faţa ta era tejgheaua, cu o tanti între două vârste, într-un halat de culoarea tutunului, maro "light-warm". Tejgheaua era cu "vitrină", şi puteai vedea aici chestii interesante: tabachere, dintre care o ţin perfect minte pe cea aurie, cu harta României pe fond roşu galben-albastru; pipe şi tutun de pipă ("Matelot" sau "Pipa noastră"), şpiţuri din lemn sau plastic; brichete pe benzină, printre care şi mult-doritul de mine pistol-brichetă; fiole pentru brichete pe benzină... Undeva, tot pe tejghea, un stand rotativ cu vederi (din Sibiu, desigur) la 1,50 lei bucata. Nu mai ştiu dacă erau şi felicitări, dar poate erau. Pe pereţi, ceva reclame din zăpadă artificială imprimată: un pachet gigantic de Amiral, un bărbat zâmbitor, blond, cu un "Carpaţi" cu filtru în colţul buzei. Pe rafturile din spatele lui tanti de la tutungerie, ţigările, de la Naţionale la Cişmigiu. Erau multe sortimente, însă doar câteva erau aşa, mai de succes la cumpărători: Mărăşeştii şi Carpaţii "fără" pentru muncitorime, Amiral şi Snagov la ăia mai cizelaţii, proefsori, tehnicieni, ingineri. Erau şi "de import": BT-uri bulgăreşti (de la "Bulgar Tabac"), DS-uri zise "Drumul Spitalului" albaneze (de la "Durrës Special"), "Arberia" sau "Apollonia" tot albaneze sau chiar chinezăriile de "Double Horses", cam rare oricum. Nu mai ştiu exact dar parcă aveau şi lozuri în plic, la 3 şi 6 lei. Sau ceva ziare...
În vitrina de afară, cam tot aşa, plus câteva pachete de ţigări de "fiţă", prea scumpe ca să se vândă: Cişmigiu, Bucureşti, Unirea, Doina, Tomis, Ateneu mentolate.

Ce tutungerii ştiu eu? Păi, în primul rând, cea de lângă mine, de pe Calea Guşteriţei, de lângă "Dorna" aka "Muncitorul", înainte de a se transla în alt loc, fiind înlocuită de Cofetăria "Aluniţa".  Apoi tutungeria de la Barieră/Rampă, pe Lupeni, chiar lângă calea ferată, clădire care mai există încă, devenită un timp magazin cu articole de pescuit. Apoi cea de pe Magheru, demolată. Cea de care am pomenit, de la capătul lui 9 Mai spre Ocnei. Din Piaţa Mare, de lângă "Dunărea". De pe Bălcescu, două bucăţi, una lângă ziare, unde vindea doamna Mimi, alta în drum spre "Pacea". Cea de le Moscovei, de la Casa de Vară Brukenthal. Sau din Hipodrom, de la complexul de pe Luptei. În mod sigur au fost mult mai multe, poate le ştiţi voi, dar memoria mea şi a drumurilor mele pe acestea le-a reţinut.

Cert este că vechile tutungerii au devenit acum istorie. Din păcate. Şi chiar mi-e dor să mai simt aroma aceea de tutun amestecat, care te cuprindea de cum deschideai uşa...

 






comentarii
7 comentarii

Da, la tutungerie se vindeau si felicitari. Ai uitat tigarile chinezesti Golden Dear. (sau cam asa ceva)
08.07.2020 22:40
Si cu totii ati uitat de prezervativele chinezesti care se vindeau tot la tutungerie...
09.07.2020 14:24
Ce bine arată semnul ( inscripția metalică, cu " Debit de Tutun" . Ce calitate in vopsea, material, și manoperă. Asi fi interesant să cumpăr un semn dar în buna condiție.

Ceva informații?
Un om bun
10.07.2020 00:41
Nu vă smiorcăiți nostalgic, toate casele de marcat alimente au și tutungeria atașată. Poftă bună...
13.07.2020 00:24
Lili T. Chisi are nevasta!
14.07.2020 12:48
BUNA ZIUA LA PUBLICUL GENERAL,
Numele meu este PARNO VASILE Sunt din Moldova.
Vreau să-mi împărtășesc mărturia lumii despre cum mi-am vândut 1 rinichi în India și am devenit bogat, cândva am fost sărac și Bărbat, când am dat publicitate pradhan pe internet, am aplicat prin e-mail medicii Pradhan pe internet și am devenit donatorul lor.
Am donat 1 din rinichi la spitalul lor pentru bani și sunt încă foarte sănătos chiar și după donare.
Mi-au plătit 780.000 de dolari pentru rinichi, acum sunt un om bogat și fericit în Moldovanow, mi-am înființat propria companie cu 780.000 de dolari pe care i-am plătit pentru rinichi.
Îi încurajez pe toți Dacă treceți prin dificultăți / provocări financiare sau doriți să fiți bogat, contactați e-mail: DR.PRADHAN.UROLOGIST.LT.COL@GMAIL.COM
PARNO
15.07.2020 15:55
Nu mai veni pe un forum serios cu asemenea mizerii! Sa-ti fie rusine! Astea sunt glume?!
@Parno
16.07.2020 09:28
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia