Au transformat un pumn de pământ în bulgăre de aur. Este povestea a 40 de producători din Hoghilag, care plantează tuberoze. Această floare este prima din România și a treia din Europa care va avea Indicație Geografică Protejată. Cu alte cuvinte, va fi protejată european.
Un pumn de pământ sau un bulgăre de aur
Tuberoza are o istorie aparte. Se spune că sașii care au adus-o în județul Sibiu pe vremea Imperiului Austro-Ungar au cultivat-o în mare secret și foarte târziu un sas i-a dat unui român o pungă cu bulbi spunându-i că poate fi un pumn de pământ sau un bulgăre de aur. Sasul i-a mai spus că doar de cei harnici va depinde ce se va întâmpla. În prezent, sunt peste 40 de producători de tuberoze în Hoghilag, iar din miros scot bani. Unii dintre ei au început să extragă uleiul și îl folosesc la diferite produse bio.
„Am început procedurile de certificare a tuberozei de Hoghilag ca floare cu indicație geografică protejată. Hoghilagul e prima localitate din România în care se cultivă floarea aceasta”, a spus primarul comunei Hoghilag, Nicu Lazăr, într-o conferință de presă organizată la sediul PSD Sibiu.
Certificarea europeană ar veni la pachet cu bani
Odată cu certificarea europeană, producătorii se așteaptă la linii de finanțare pentru produse certificate din uleiul de tuberoze. În plus, floarea despre care se spune că e ca un copil căruia îi place cu capul în soare și picioarele în apă aduce anual sute de turiști dornici să vadă grădinile de chiparoase (cum mai sunt numite aceste flori).
„Noi suntem mulțumiți de venitul pe care îl obținem din ele. În primul rând, eu cultiv cu drag pentru că e o floare care chiar ne place și e o floare care te liniștește”, ne-a spus Vasile Costea, producător de tuberoze.
Floarea înflorește o dată la 3 ani și sunt oameni care, deși își doresc, nu pot obține cultura, iar pentru asta nu au explicație. Cam 500.000 de fire se produc într-un an în comuna de pe malul Târnavei. Nu se vând bulbi, dar turiștii cumpără fire de chiparoase, vin și se cazează în șuri amenajate special pentru ei, în care seara dorm în mirosul ce vine din grădinile localnicilor. „Practic am creat o poveste care e frumoasă și oamenii vin și se bucură de ea”, mai spune primarul.
De ce e unică tuberoza de Hoghilag
„Tuberoza de Hoghilag este singura care miroase foarte puternic și are un parfum extraordinar de plăcut”, spune fostul ministru al Turismului, președinte al PSD Sibiu, Bogdan Trif.
„Datorită climatului și solului, tuberozele de Hoghilag au o caracteristică specială care le face atât de cunoscute. Dacă mergeți prin alte localități, în București, pentru că se mai cultivă pe arii restrânse și în alte localități, o să constatați că acele flori sunt frumoase dar nu au un parfum ca acestea, din Hoghilag”, a mai spus Trif.
Documentaţia Indicaţie Geografice Protejate a fost depusă la Ministerul Agriculturii de către autoritatea locală din Hoghilag, urmând să se stabilească, la Comisia Europeană, dacă floarea primește protecție europeană. În prezent, sunt doar două flori cu Indicație Geografică Protejată: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.
Festivalul Tuberozelor este în weekend la Hoghilag
În acest sfârșit de săptămână, sibienii sunt invitați la Hoghilag, la Sărbătoarea Tuberozelor, ajunsă la cea de-a VI-a ediție. Sâmbătă și duminică, turiștii vor putea face tururi ghidate în grădinile cu tuberoze, unde vor fi organizate brunch-uri, serate culturale, lansări de carte şi multe alte evenimente culturale.
În 2018, comuna Hoghilag a fost declarată „zonă cu resurse turistice”, datorită tuberozelor și multitudinii de evenimente culturale care se desfășoară aici, majoritatea legate de cultivarea tuberozelor.