Tribuna
Jidvei
Tu rişti în Grecia? Amendă de 500 de euro pentru turiştii fără QR Code! Autorităţile elene pot modifica oricând condiţiile de intrare în ţară
Tu rişti în Grecia? Amendă de 500 de euro pentru turiştii fără QR Code! Autorităţile elene pot modifica oricând condiţiile de intrare în ţară
© Rareş BIŢU

  Turiştii care nu renunţă la vacanţa planificată în Grecia trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi bani de amenzi pentru că socoteala de acasă nu se mai potriveşte cu cea din vamă. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Grecia poate modifica în orice moment condiţiile de intrare pe teritoriul său, chiar şi fără preaviz.

Autorităţile elene amendează, începând de astăzi, turiştii care nu au completat formularul special cu datele personale şi cele de şedere pe perioada vacanţei, document în baza căruia primesc un QR code. 

Alin Burcea, CEO-ul tour-operatorului Paralela 45, spune că amenda ajunge la 500 de euro. 
”Singurele probeleme reale sunt aşteptarea în frontierele terestre, dar şi aici variază, în anumite zile se aşteaptă, în altele nu, şi, să nu uităm acel QR code care trebuie completat cu 48 de ore înainte. Este cea mai importantă temă pe care trebuie să o aibă în vedere turiştii când pleacă în Grecia. Dacă nu se completează formularul, autorităţile greceşti au anunţat de ieri că se plăteşte o amendă, azi fiind prima zi. Atrag atenţia tuturor care merg în Grecia să completeze neapărat acest formular cu minimum două zile înaintea plecării. Cu cât mai devreme cu atât mai bine. Nu ştim ce se va întâmpla dacă nu primeşte acest cod, pentru că nici acest soft nu funcţionează perfect, eu sper să găsim înţelegere la autorităţile greceşti. Pentru că la un avion de 200 de persoane, la una nu a funcţionat sau nu îl are, cred că ar trebui lăsată să treacă pentru că sunt nişte turişti care merg să cheltuiască în Grecia, să le aducă încasări”, a declarat Burcea, potrivit Agerpres. 
Testarea turiştilor înseamnă alte cozi şi alţi timpi pierduţi în graniţă. În cazul celor care călătoresc cu avionul în Grecia, testarea durează aproximativ o oră.
"La sosire în aeroporturile din insulele în care se zboară, pur şi simplu îi aşteaptă autorităţile de acolo. Nu e nimic în plus, e posibil să fie testaţi, e aleatoriu. Dar am văzut că nu mai e nimeni speriat de această testare. Ce pot să spun, că atât în Heraklion, în Chania, cât şi în Rodos, testarea de ieri nu a mai durat 3 ore, ci o oră. Deci sunt probleme legate mai mult de partea asta tehnică, de oameni care aşteaptă, nu e nimic altceva diferit de anii trecuţi. Dorinţa oamenilor de a călători şi de a merge în vacanţă este atât de mare încât unii nu au o problemă cu testarea. Dar este evident că e un dezavantaj, pentru că durează, pierzi timpul. Este o perioadă specială şi se iau măsuri speciale. Pe de altă parte, ceea ce fac grecii pentru a-şi păstra ţara cât mai curată este pe fond un lucru bun. Ieri au avut 30 de cazuri şi alaltăieri, 9 cazuri. Faptul că testează şi că sunt atenţi pentru Grecia este foarte bine", a explicat Burcea.


Acces rutier doar prin vama Kulata - Promachonas


Iniţial, autorităţile elene au transmis că "accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) -  Promachonas (Republica Elenă), în timp ce pentru celelate categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esenţial se poate desfășura prin orice PCTF (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni)", potrivit MAE.
"Ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră, cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment fără preaviz:
Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord)
La intrarea în Republica Elenă străinii sunt obligați să prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit", explică reprezentanţii MAE într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
Formularul trebuie completat cu cel puţin 48 de ore înainte de a ajunge la graniţa cu Grecia.
”Informațiile care trebuie completate în acel formular se găsesc pe site-ul autorităților elene. Recomandarea pe care o am pentru cetățenii români cu privire la acest formular este să îl completeze din timp și să se asigure că, în momentul în care intră în Grecia, au acest formular”, a declarat Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE.
"Formularul trebuie completat cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în Grecia. În acest moment, situația la vama este una bună, nemaifiind coloane de mașini la intrarea în țară. Traficul este fluid, sunt 3 puncte de testare COVID, 4 benzi de acces pentru autoturisme. Aș reaminti că Ministerul Afacerilor Externe, de când au apărut primele probleme, a făcut demersuri în mod constant pe lângă Ministerul de Externe elen", a adăugat Darie. 


Accesul în Grecia poate fi modificat în orice moment


"Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.
Totodată, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetățenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 48 de ore anterior deplasării, și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit", au transmis reprezentanţii MAE.

Sprijin pentru turişti

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia