No, uite, ăstea-s hibele naţiei, ăstea-s dilemele norodului: trotinetele electrice, mă! Chiar mă gândeam, oare când le-or rândui, mă, şi pe ăstea, dacă tot s-au apucat să facă ordine, ridicând ţara din şanţul care i-a ţinut loc de comodă. Suntem campioni la morţii de pe şosele, circulăm pe nişte poteci deghizate-n drumuri, spitalele ne ard precum artificiile, dar noi avem - iată - lege pentru trotinetele electrice. Deşi nu văd cui foloseşte o trotinetă înmatriculată şi mai ales cui nu foloseşte una neînmatriculată când vedem aşa ceva pe stradă. Probabil kilometrajului, să nu fie dat înapoi ca la cazanele care nu mai contenesc să vină din Germania, nu?
De vineri, 20 noiembrie, trotinetele electrice fac parte din vehiculele rutiere lente şi trebuie musai înregistrate la Registrul Auto Roman (RAR). Excepţie fac doar cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, dar și tractoarele forestiere și cele achiziționate din fonduri nerambursabile.
Ce-s ălea vehicule lente? Păi, uite: în ajutor ne sare un act normativ care completează OUG din 2000 şi stabileşte că-i vorba de vehiculele antrenate de un motor incorporat şi care nu pot depăşi 25 km/h. Toate ăstea trebuie, de-acum, înmatriculate la RAR. Cum de ce? Fiindcă aşa i s-a năzărit deputatului UDMR Cseke Attila, inventatorul ideii, iar preşedintele Klaus Iohannis a găsit că-i o idee numai bună de dat pe mâna promulgării.
Util sau poate mult mai util decât obligativitatea înmatriculării ar fi fost un statut care să reglementeze şi condiţiile în care deplasarea pe două roţi e-n regulă. Şi musai nişte zdupeşi cu agerimi şi chipiu, că ăştia de acum au "decât" chipiu. Cei mai mulţi dintre trotinetişti gonesc de nebuni pe trotuare ori pe contrasens, umblă fără faruri deşi un LED eficient nu costă mai mult de 10 - 15 lei, la concurenţă cu bicicliştii, convinşi că regulile-s pentru pietoni şi şoferi, nicidecum pentru ei şi năravul lor.
Trotinetele, interzise în centrul istoric
Copenhaga este prima capitală europeană care a decis să interzică accesul trotinetelor electrice în centrul oraşului, dar şi în cartierele adiacente, unde este imposibilă depozitarea lor fără a crea un disconfort pietonilor.
"Din păcate, am constatat probleme majore cu trotinetele electrice (...) Este extrem de dificil pentru persoanele vârstnice să treacă atunci când trotinetele sunt lăsate prăbuşite pe străzi", a explicat consilierul municipal Rune Dybvad pentru postul de televiziune TV2, potrivit ziare.com.
Anul trecut, în Copenhaga au avut loc peste 300 de accidente asociate trotinetelor electrice, potrivit presei de specialitate.
Din cauza coabitării dificile dintre utilizatorii lor şi pietoni, trotinetele electrice nu sunt contestate doar în Copenhaga: Singapore a emis în urmă câteva zile un decret care intezice accesul trotinetelor electrice pe trotuare, după exemplul Franţei şi al Germaniei.
Fiindcă utilizatorii lor nu s-au prea înţeles cu pietonii şi ceilalţi participanţi la trafic, şi Montrealul a decis să le interzică după o perioadă de testare.