Tribuna
Trotinetele electrice trebuie înmatriculate la RAR! Klaus Iohannis a promulgat legea
Trotinetele electrice trebuie înmatriculate la RAR! Klaus Iohannis a promulgat legea
© pixabay.com

No, uite, ăstea-s hibele naţiei, ăstea-s dilemele norodului: trotinetele electrice, mă! Chiar mă gândeam, oare când le-or rândui, mă, şi pe ăstea, dacă tot s-au apucat să facă ordine, ridicând ţara din şanţul care i-a ţinut loc de comodă. Suntem campioni la morţii de pe şosele, circulăm pe nişte poteci deghizate-n drumuri, spitalele ne ard precum artificiile, dar noi avem - iată -  lege pentru trotinetele electrice. Deşi nu văd cui foloseşte o trotinetă înmatriculată şi mai ales cui nu foloseşte una neînmatriculată când vedem aşa ceva pe stradă. Probabil kilometrajului, să nu fie dat înapoi ca la cazanele care nu mai contenesc să vină din Germania, nu? 
De vineri, 20 noiembrie, trotinetele electrice fac parte din vehiculele rutiere lente şi trebuie musai înregistrate la Registrul Auto Roman (RAR). Excepţie fac doar cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, dar și tractoarele forestiere și cele achiziționate din fonduri nerambursabile.
Ce-s ălea vehicule lente? Păi, uite: în ajutor ne sare un act normativ care completează OUG din 2000 şi stabileşte că-i vorba de vehiculele antrenate de un motor incorporat şi care nu pot depăşi 25 km/h. Toate ăstea trebuie, de-acum, înmatriculate la RAR. Cum de ce? Fiindcă aşa i s-a năzărit deputatului UDMR Cseke Attila, inventatorul ideii, iar preşedintele Klaus Iohannis a găsit că-i o idee numai bună de dat pe mâna promulgării. 
Util sau poate mult mai util decât obligativitatea înmatriculării ar fi fost un statut care să reglementeze şi condiţiile în care deplasarea pe două roţi e-n regulă. Şi musai nişte zdupeşi cu agerimi şi chipiu, că ăştia de acum au "decât" chipiu. Cei mai mulţi dintre trotinetişti gonesc de nebuni pe trotuare ori pe contrasens, umblă fără faruri deşi un LED eficient nu costă mai mult de 10 - 15 lei, la concurenţă cu bicicliştii, convinşi că regulile-s pentru pietoni şi şoferi, nicidecum pentru ei şi năravul lor. 


Trotinetele, interzise în centrul istoric


Copenhaga este prima capitală europeană care a decis să interzică accesul trotinetelor electrice în centrul oraşului, dar şi în cartierele adiacente, unde este imposibilă depozitarea lor fără a crea un disconfort pietonilor. 
"Din păcate, am constatat probleme majore cu trotinetele electrice (...) Este extrem de dificil pentru persoanele vârstnice să treacă atunci când trotinetele sunt lăsate prăbuşite pe străzi", a explicat consilierul municipal Rune Dybvad pentru postul de televiziune TV2, potrivit ziare.com.
Anul trecut, în Copenhaga au avut loc peste 300 de accidente asociate trotinetelor electrice, potrivit presei de specialitate. 
Din cauza coabitării dificile dintre utilizatorii lor şi pietoni, trotinetele electrice nu sunt contestate doar în Copenhaga: Singapore a emis în urmă câteva zile un decret care intezice accesul trotinetelor electrice pe trotuare, după exemplul Franţei şi al Germaniei. 
Fiindcă utilizatorii lor nu s-au prea înţeles cu pietonii şi ceilalţi participanţi la trafic, şi Montrealul a decis să le interzică după o perioadă de testare. 

 

comentarii
6 comentarii

A promulgat legea, dar a mai facut si altele!
Vrea sa se alieze cu USR PLUS care sunt in crestere ca sa nu ramana "partidul meu" fara portofolii in noul guvern.
Ar vrea sa faca un hocus-pocus ca sa dispara PSD-ul. Vise, dle presedinte! Parca disparitia PSD-ului a fost pe ordinea de zi in campania electorala. Mai aveti 4 ani si ne luam la revedere. Veti sarbatori retragerea si alaturi de PSD. Chiar credeti ca poate disparea un partid peste noapte? Poate daca ii bagati pe toti membrii la pscarie ca pe Dragnea.
S-auzim de bine!
24.11.2020 20:31
Este vorba de bani, doar de BANI, nu de grija fata de siguranta cetateanului... Ca si ITP anual la masinile care sunt mai vechi de 10 ani. Smecherii pentru a mai aduce ceva banuti (nu putini) la buget. Maine-poimaine vom inregistra la RAR si bicicletele, si carutele, si pe noi insine...
@
25.11.2020 10:17
Si perechile de pantofi... Sa le vedem pe divele care au cate 40-50 de perechi de pantofi cum dau banu!
25.11.2020 18:01
Cand altii vor sa le desfiinteze, in urma diferitelor incoveniente, noi "destepti" foc, le imbratisam si mai mult de atat...le inmatriculam. Astea sunt preocuparile capitale ale politicienilor romani...
ion
26.11.2020 04:44
Citiți legea înainte sa comentați și mai ales citiți legea înainte sa scrieți articole
Trotinetele și bicicletele electrice sunt excluse pentru ca ele sunt reglementate prin articolul 12 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 13/2020
Fake news
26.11.2020 12:38
Pai e mare scofala sa dai o noua ordonanata de urgenta ca sa o desfiinteze pe cea din 13 2020- ???ca doar nu au altceva de facut decat sa dea o ordonanta azi si maine sa o desfinteze -- problema nu e bicicleta ci banutul -- inainte de rev se faceau bani prin fabrici si uzine --Astazi din amenzi si ordonante-- Intro zi Romania va dispare ca tara -- poporul bun de lucru imbogateste alte tari -- au ramas batranii si plozii -- care nu produc ci consuma -- cei ce cresc o sa ia calea care duce la un trai mai bun si siguranta -- ca in Ro nu mai poti avea o matura fara a fi imatriculata -- Sa vedeti ce amenda o sa ia -baba cloanta -care calareste o matura veche fara itp la zii.
Good fake news
27.11.2020 04:42
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia