Tribuna
PNL
Triplă lansare de carte: scriitorii Aura Christi, Rodica şi Mircea Braga, în faţa cititorilor la Biblioteca Judeţeană ”ASTRA ” din Sibiu
Triplă lansare de carte: scriitorii Aura Christi, Rodica şi Mircea Braga, în faţa cititorilor  la Biblioteca Judeţeană  ”ASTRA ” din Sibiu
Seara de miercuri, 22 mai, a fost una specială pentru viaţa culturală a Sibiului: poeta, prozatoarea şi eseista Aura Christi, redactor şef al Revistei ”Contemporanul”, poeta şi prozatoarea Rodica Braga, precum şi criticul şi istoricul literar Mircea Braga au prezentat publicului sibian cele trei cărţi, proaspăt ieşite de sub tipar. Este vorba despre volumele ”Trupul de fum al zilei”, ”Geniul inimii”, ”Ostrovul Învierii” şi "Ultima frontieră. Elemente de teoria lecturii”, apărute la Editura ”Ideea Europeană”.

 

Evenimentul, integrat în proiectul multianual ”România Citeşte”, iniţiat de Revista ”Contemporanul” şi de Editura ”Ideea Europeană”, a fost moderat de prof. univ. dr.  Andrei Terian, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii ”Lucian Blaga”, subliniind că scopul campaniei a fost şi rămâne acela de a susţine arta şi de a promova scriitorii contemporani în România şi în străinătate.

          Volumul ”Trupul de fum al zilei” de Rodica Braga a fost prezentat de poetul şi prozatorul Ioan Radu Văcărescu, preşedintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor, care a făcut o amplă retrospectivă a creaţiei scriitoarei sibiene, insistând asupra laturii confesive a acesteia: ”De ce îmi place această poezie şi de ce este o poezie de valoare? În primul rând, este vorba despre subiectivitate. Poezia doamnei Braga prinde conturul poeziei confesive. Este vorba de fiinţa reală, versus fiinţa poetică, faţă cu lumea înconjurătoare, o lume care este, în general, haotică, este duală, este schizoidă, isterică uneori şi care tinde să ne acopere interioritatea. Nu întâmplător, motto-ul sub care este aşezată această carte îi aparţine lui Nietzsche: «Iar de priveşti  îndelung abisul, află că şi abisul îţi scrutează străfundul sufletului». Abisul exterior versus abisul interior. De fapt, ce este poezia confesivă. Este o oglindă în care se reflectă aceste două realităţi”.

”Suntem ceea ce gândim şi proiectăm în jurul nostru”

          Confesându-se, autoarea a subliniat că poezia este, pentru ea, o aderare totală la invizibil, la indicibil, la ascunsul din sinele nostru cel mai profund: ”Scriind poezie, te predai acestei submersii în adâncurile necunoscute ale sinelui şi încerci să luminezi cât de cât locurile umbrite care există în fiecare dintre noi şi-o faci cu maximă sinceritate, convins că spusele tale vor reverbera în ceilalţi cu care ai în comun aplecarea spre o anumită trezire a interiorităţii”.

          Volumele ”Geniul inimii” şi ”Ostrovul Învierii”, pe care poeta Aura Christi le-a subintitulat ”romane în versuri”, se înscriu în acest registru – a spus Mircea Braga – fiindcă realitatea interioară pe care o acoperă se detaşează, în fiecare dintre ele, ca segmente de viaţă consumate ca ”ardere de tot”, sub semnul unei febrilităţi care nu obturează, totuşi, luciditatea. Există şi o evidentă continuitate între ele, mergând de la obsesiva căutare de sine, care nu a ocolit ”subteranele”, asupra cărora a insistat şi Dostoievski, căutării de sine, pentru a sfârşi în ”ostrovul” de pe care poţi înţelege că ciclul vieţii şi al morţii devine totodată cumpăna metafizică al cărei echilibru se află sub semnul ”darului vieţii”.

          Rememorând perioada în care cele două ”romane” au prins viaţă, poeta Aura Christi a mărturisit că a avut tot timpul senzaţia că poemele s-au scris singure, într-o inexplicabilă continuitate, ca supuse unei puteri pe care nu o poţi conduce, care te stăpâneşte şi te controlează. În felul acesta, cuvântul devine adevăr, întrucât înţelegerea fiinţei şi a existenţei ne vorbeşte despre acea realitate esenţială de dincolo şi de deasupra noastră pe care ne-o apropiem în ”rugăciunile serii”.

          Raportând volumul lui Mircea Braga, ”Ultima frontieră. Elemente de teoria lecturii”, la chiar sintagma  ”România Citeşte” sub care sunt derulate întâlniri asemeni celei de faţă, prof. univ. Andrei Terian a spus că, pentru a fi credibil, dintr-un asemenea proiect nu putea lipsi o carte despre teoria lecturii. Cartea cuprinde trei părţi, prima trecând în revistă cercetări similare din teoria literaturii, cea de a doua fiind consacrată actualităţii româneşti, iar ultima oferind interpretări în temă, la nivel de orizont cultural, al unor creaţii canonice ale literaturii noastre.

          Au recitat versuri din creaţia celor două poete actorii Lerida Buchholtzer şi Emil Cătălin Neghină, iar în final, autorii au acordat autografe.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia