Tribuna
Triplă lansare de carte, la Biblioteca ASTRA: „Există o relație specială între bibliotecile din Vâlcea și Sibiu”
Liuba STARII
1226 vizualizari
Triplă lansare de carte, la Biblioteca ASTRA: „Există o relație specială între bibliotecile din Vâlcea și Sibiu”
Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu a găzduit vineri, 14 februarie, o triplă lansare de carte. Este vorba despre volumele: „Eroii mei cu nume de stele” (povestiri) de Ioan Barbu, „Somnul de piatră” (proză scurtă) de Ion Drăghici şi „Cântec târziu” (roman) de Constantin Argeşanu.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Citiți românește”, caravana culturală organizată în anul 2020, atât în ţară, cât şi peste hotare, de către Asociaţia Culturală „Curierul de Vâlcea”, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea. Vineri, alături de autori au fost Anca Sîrghie, Remus Grigorescu, George Voica și Ioan Radu Văcărescu. Manifestarea culturală a debutat cu decernarea medaliilor din partea Asociației „Curierul de Vâlcea”.

Participanții evenimentului au remarcat că „există o relație specială între bibliotecile din Vâlcea și Sibiu”. De asemenea, cei trei scriitori din Vâlcea și cititorii lor prezenți la eveniment au evidențiat necesitatea reîntâlniilor la Sibiu.

Volumul „Eroii mei cu nume de stele” semnat de Ioan Barbu conține 132 de pagini este alcătuit din 17 capitole, printre care „A coborât un dac de pe Columnă”, „Eroul de la Olt”, “Liliacul”, “Doctorul fără de arginți”, „Oameni care au atins cerul”, „Ghiocei roșii la Fântână Albă”, „Cimtrul de sub ape etc. Cartea este dedicată mamei autorului.

”39 de ani, împreună, acasă. De șase decenii o caut în stele, printre „misterele adânci, de chihlimbar”, a spus Ioan Barbu.

Lucrare de proză scurtă a scriitorului Ion Drăghici „Somnul de piatră” este compusă din trei capitole: „Iov- câinele biblic”, „Altă Manta” și “Barza neagră”. Volumul conține 204 de pagini pe care Emil Lungeanu le descrie ca pe o “terapie”.

“(...)Proza nu poate avea și ea, la rând cu teatrul și cu poezia, asemenea resurse tămăduitoare? Cu ce ar fi mai puțin eficientă, bunăoară, memorabila didascalie cu 'cosorul lui Moceanu? Or, e tocmai terapia pe care ne-o propun și satirele profesorului Ion Drăghici, iar asta nu fiindcă vechile doctorii ar fi expirst cumva, însă dezmățul reclamelor farmaceutice din ziua de azi (în disprețul interdicției europene) a făcut ca bubele să ni se adapteze și să dezvolte rezistență la remediile clasice”, a afirmat Emil Lungeanu în paginile volumului.

Romanul „Cântec târziu” care poartă semnătura lui Constantin Argeșanu are ca motto-ul cuvintele lui Franz Kafka: „Scriu ca să-mi înțeleg situația. Fericit sunt numai dacă pot înălța lumea în puritate, adevăr, nemaischimbătoare vreodată”. Volumul conține 224 de pagini și este structurat în 37 capitole prin care autorul atinge sufletele cititorilor.

„Am ezitat mult timp, de la drama petrecută în familie, să scriu sau să nu scriu. Dar când? Peste un an, doi și să port continuu povara suferinței”, a mărturisit scriitorul Constantin Argeșanu în paginile volumului.

Foto: Răzvan NEGRU

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia