Tribuna
Tribunalul Sibiu obligă Wizz Air să reangajeze două stewardese concediate în contextul pandemiei de COVID-19
Tribunalul Sibiu obligă Wizz Air să reangajeze două stewardese concediate în contextul pandemiei de COVID-19
Foto cu caracter ilustrativ © Arhiva Tribuna

Andreea Onișor și Judit-Rita Gyarfas au dat în judecată Wizz Air Hungary KTF Budapest și Wizz Air Hungary KTF Budapest – Sucursala Otopeni, care au contestat decizia de concediere. Cele două însoțitoare de bord fac parte dintr-un dosar declinat de la Tribunalul Cluj.

Instanța din Sibiu le-a dat dreptate celor două stewardese și obligă Wizz Air nu doar să le reangajeze, ci și să plătească despăgubiri egale cu salariile majorate și indexate de la monentul concedierii și până la reintegrarea efectivă. Decizia instanței nu este definitivă.

„Solutia pe scurt: Admite în parte contestaţia formulată de către contestatoarele: G.J.R. şi O.A. în contradictoriu cu intimata W.A.H. LTD. BUDAPEST SUCURSALA OTOPENI, şi, în consecinţă: Anulează Deciziile de concediere FN emise la data de 14.04.2020. Obligă intimata să reintegreze contestatoarele pe posturile deţinute anterior. Obligă intimata să plătească în favoarea contestatoarelor despăgubiri egale cu salariile majorate şi indexate de la momentul concedierii şi până la momentul reintegrării efective. Obligă pârâta să plătească fiecărei contestatoare sumele cuvenite şi mai sus menţionate, actualizate cu rata inflaţiei, precum şi dobânda legală aferentă debitului principal, începând cu scadenţa fiecărui drept şi până la plata efectivă. Respinge în rest celelalte cereri”, este soluția pe scurt a instnaței.

Decizia pronunțată în 31 martie 2021 este cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Sibiu.

 

Instanțe din Cluj și București au luat decizii similare

 

Decizia Tribunalului Sibiu nu este singulară. Compania aeriană maghiară Wizz Air este obligată de către Tribunalele București, Cluj-Napoca și Sibiu să reangajeze în total patru piloți și zece însoțitori de zbor, anunță într-un comunicat Asociația Flight Personnel Union Romania (FPU), citat de g4media.ro.

Potrivit sursei citate, Wizz Air a concediat piloții și însoțitorii de zbor din România, în urmă cu un an de zile, la data de 14 aprilie 2020, însă concedierile au fost contestate de Asociația Profesională FPU România.

Wizz Air a declarat că piloții și însoțitorii de zbor au fost concediați din cauza pandemiei provocate de virusul Covid-19, dar FPU România și personalul destituit au considerat concedierea ilegală, acuzând compania aeriană nu a respectat legislați amuncii.

„Suntem extrem de mulțumiți de verdictul primit de membri noștri. Considerăm că soluția primită confirmă faptul că Wizz Air s-a folosit de pandemie pentru a scăpa de piloții și însoțitorii de zbor cu experiență, cu o salarizare mai mare, și i-a înlocuit cu forță de muncă mai ieftină. Este timpul ca Wizz air să cugete atent asupra modului în care își tratează angajații și dorim să profităm de această ocazie pentru a invita toți piloții și însoțitorii de zbor Wizz Air să ni se alăture și să lupte activ pentru condiții de muncă decente”, spune Mircea Constantin, președintele FPU România.

Într-unul dintre verdicte, mai susține Asociația FPU, că Tribunalul București notează faptul că demiterea nu s-a bazat pe motive reale și serioase, deoarece compania aeriană nu a reușit să demonstreze că avea dificultăți financiare majore, porivit g4media.ro

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA