Tribuna
Jidvei
Trei școli din Sibiu, modernizate cu muncitori din Vietnam
Andra MARINESCU
2788 vizualizari
Trei școli din Sibiu, modernizate cu muncitori din Vietnam
Trei școli din Sibiu sunt reabilitate și modernizate de muncitori veniți din Vietnam. Împărțiți în trei echipe, vietnamezii lucrează, prin rotație, la Școlile nr. 1 și 21, respectiv Liceul Teoretic "Constantin Noica" Sibiu, în funcție de calificarea pe care o au și de nevoile de la fiecare lucrare. Fie că este vorba despre lucrări la izolația exterioară, la instalația electrică ori de montarea panourilor solare, vietnamezii sunt - după spusele celor care îi monitorizează - muncitori pricepuți.


Interesant este că, deși comunicarea cu ei este dificilă, aceștia neștiind nici românește, nici engleză, cei care îi coordonează reușesc să se înțeleagă cu vietnamezii prin intermediul limbajului gestual, adică prin semne. Acest "dialog" e completat, uneori, și de texte traduse cu ajutorul telefonului, prin Google Translate, dar baza rămâne limbajul non-verbal. 
Vietnamezii sunt angajații unei firme din Vâlcea și, de aproximativ cinci luni, locuiesc în Sibiu. Aceștia sunt cazați la o pensiune din zona Calea Cisnădiei din Sibiu.
Potrivit coordonatorului acestora, 30 de vietnamezi lucrează la reabilitarea școlilor, în echipe de câte zece, prin rotație.


Lucrările de la "Noica", aproape finalizate


Mihai Ordean, directorul Liceului Teoretic "Constantin Noica" din Sibiu, este mulțumit de stadiul lucrărilor și spune că, la 1 septembrie, instituția de învățământ pe care o conduce ar trebui să fie gata. 
Lucrările au început în vara anului 2019, în cadrul proiectului "Reabilitarea Liceului "Constantin Noica" Sibiu, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice", care urmărește creșterea eficienței energetice a clădirilor din Municipiul Sibiu, prin reabilitarea termică a Liceului din strada Oștirii. 
Valoarea totală a proiectului este de peste șapte milioane de lei, iar contribuția Uniunii Europene este de aproape 6.4 milioane lei. 
"Proiectul urmărește eficientizarea energetică, montarea de panouri solare pe școală, izolare exterioară, iar în interior este vorba despre o schimbare a sistemului electric, inclusiv fire. De asemenea, au fost montate electroconvectoare, care ne ajută să încălzim clădirea, iarna, și să o răcim vara. Totul e făcut pe sistem electronic.  Am montat și lămpi, sisteme de iluminare, dar am reușit și să mai reparăm unde era cazul, să rezugrăvim și am montat Internet în fiecare clasă. Am înțeles că acesta e primul proiect pentru școli aprobat în Sibiu", spune Mihai Ordean.
Potrivit directorului instituției, lucrările sunt finalizate în proporție de 90%. "Mai avem fațada de renovat, dar și subsolul. De asemenea, trebuie să finalizăm reglarea sistemelor electrice, pentru că rămân unele lumini aprinse, uneori, și ne sună oamenii din zonă, în weekend, că le avem pornite. E sistemul electronic, dar nu ne ocupăm noi de acest lucru. Cel mai mare avantaj al acestui proiect, deocamdată, îl văd în panourile solare. A scăzut consumul de curent, iar facturile sunt mai mici", mai spune directorul Liceului Teoretic "Consantin Noica" din Sibiu.
Instituția numără aproximativ 1.000 de elevi.

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
2 comentarii

Daca romanul nu mai vrea sa munceasca la el acasa... sibiul munceste in germania!
fane
14.07.2020 15:28
Mare rusine -- grandomania romanilor adica ei sa faca --toti facultati si masterate dar cum am mai spus prin messaje in Tribuna munca de jos sa o faca altii -- noi romanasii am uitat de plug, sapa , coasa , tractor, strung pila si ciocan (suntem prea mindrii de noi dar am mers pana acolo incit sa-si bata joc strainii de noi culegem sparangel cu diploma de inginer in buzunar ) meseriile aste dau -- sanatate corpului -- si ceva vizibil si necesar societatii -----lasam sa o faca strainii -- felicitari pentru ei -- si sa va arda focul pe voi puturosi si nepasatori pentru tara in care va-ti nascut.
15.07.2020 00:58
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia