Tribuna
Trei milioane de ochi pe cultura Sibiului, în 2010
Trei milioane de ochi pe cultura Sibiului, în 2010
S-au înfruptat cu teatru la ore târzii în noapte, şi-au bucurat privirile cu tablouri de 155.000 euro, s-au înghesuit în săli de spectacol pentru o gură sănătoasă de jocuri populare româneşti, s-au minunat de laviţe vechi de 200 de ani sau de mumii de 2000 de ani, au ascultat în linişte arii de Beethoven, s-au lăsat fascinaţi de graţia balerinelor şi s-au odihnit citind o carte. Este vorba de cei aproape 1.500.000 de spectatori pe care instituţiile de cultură din Sibiu i-au avut în acest an.
V-aţi întrebat vreodată câte persoane, fie localnici, fie turişti, sunt amatoare de cultură marca Sibiu? Ei bine, am făcut un calcul şi numărul e de peste 1.470.000 persoane. Toate au luat parte, în acest an, la evenimentele organizate de instituţiile de cultură din Sibiu. Nu am luat în calcul şi evenimentele organizate de diferite asociaţii şi fundaţii, caz în care cifra culturalilor ar fi fost cu siguranţă mai mare. La modul general vorbind, să ştiţi teatrul, muzeele şi cultura tradiţională sunt primele în preferinţele sibienilor.

„Radu Stanca”, record de spectatori

Cei mai mulţi spectatori îi strânge Teatrul Naţional "Radu Stanca", iar primele estimări pentru anul 2010 arată că peste 460.000 de persoane au avut parte de teatru prin evenimentele oferite de această instituţie. Grosul spectatorilor îl dă, fără doar şi poate, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu: în mai şi iunie, în jur de 400.000 de localnici şi turişti au avut parte de 350 de evenimente organizate în 66 de spaţii. De la lansări de carte şi expoziţii, la spectacole de teatru dans şi concerte, festivalul a vuit de lume timp de zece zile: "În acest an, Festivalul a reuşit o adevărată performanţă: am vândut toate biletele pentru toate spectacolele. Cererea a fost mai mare decât numărul de bilete disponibil şi tocmai de aceea am dezvoltat foarte mult secţiunea spectacolelor de stradă. Cifra de 35.000 de spectatori/zi de anul trecut a fost cu mult depăşită şi am avut minim 40.000 de spectatori zilnic", spunea Constantin Chiriac, directorul FITS la final de festival.
Restul spectatorilor pe care îi trece în catastif Teatrul Naţional "Radu Stanca" este dat de numărul celor care vin de câteva ori pe săptămână la reprezentaţiile obişnuite ale teatrului. Şi pentru că vorbim de reprezentaţii obişnuite, trebuie spus că numărul lor nu este deloc de neglijat: de la cinci la opt pe săptămână. Mai mult, în acest an conducerea TNRS a decis să organizeze şi o stagiune estivală, aşa că actorii sibieni au oferit publicului mai bine de 200 de reprezentaţii. Şi cum nu toate spectacolele se joacă la sediul TNRS, am calculat o medie de 300 de spectatori/reprezentaţie, ceea ce face ca numărul final de spectatori pentru 200 reprezentaţii să fie de vreo 60.000.

„Brukenthal”, cel mai vizitat muzeu al României

Muzeul Naţional „Brukenthal” a reuşit ca în doar patru ani să intre în cărţi atunci când vine vorba de cele mai vizitate muzee ale României. Iar saltul e de-a dreptul spectaculos şi de la 60.000 de spectatori câţi înregistra în 2006 a ajuns la 366.410 persoane în 2009. Până la 30 noiembrie, instituţia înregistra aproximativ 350.000 vizitatori. "La această cifră se vor adăuga numărul vizitatorilor din luna decembrie şi numărul celor care vizitează expoziţia deschisă de muzeu în Gdansk. Este o expoziţie 100% Brukenthal”, spune Dana Roxana Hrib, şef Secţie educaţie, marketing şi comunicare.
Cum se face că Brukenthal a devenit magnet la public? În ultimii patru ani, clădiri în care funcţionează muzeele au fost restaurate, toate expoziţiile au fost reorganizate şi au căpătat o notă incontestabilă de dinamism; în plus, s-a dezvoltat un program educaţional coerent. În consecinţă, la începutul lui 2011 când toate muzeele României vor trage linie şi vor aduna, Muzeul Naţional Brukenthal are toate şansele să fie declarat cel mai vizitat muzeu al României, ţinând cont că, în 2009, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" a fost vizitat de 284.600 persoane, Muzeul Peleş de 255.870 persoane, iar Muzeul Bran a avut 107.998 vizitatori. Ar mai trebui spus că în luna august a acestui an, Muzeul Naţional "Brukenthal" a înregistrat o cifră record: 58.000 vizitatori. 

230.000 pentru muzeele ASTRA

Mori de  vânt, gospodării de boştinari, fierari sau păstori, mumii şi păpuşi din Orient, cahle şi locuri de joacă pentru copii. Toate au un numitor comun: Complexul Naţional Muzeal ASTRA, instituţie ce şi-a câştigat demult un loc în topul muzeelor româneşti. Atât la capitolul întindere, cât şi la importanţă sau număr de vizitatori.
În jur de 230.000 de persoane au vizitat muzeele ASTRA în acest an, iar preferatul a fost  Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului care a reuşit să strângă peste 136.000 vizitatori. Pe locurile următoare se situează Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească "Emil Sigerus". Nici programul educaţional marca ASTRA nu e de neglijat având în vedere că aproape 6.000 de elevi au luat parte la evenimentele din cadrul proiectului de pedagogie muzeală.

"Junii Sibiului", magnet la public

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu intră şi el în topul instituţiilor de cultură cu magnet la public. Cu sălile arhipline la festivaluri precum „Ioan Macrea”, „Vară, Vară Primăvară” ne-am obişnuit deja şi la fel de familiare ne sunt imaginile cu mii sau zeci de mii de persoane ce vin la Târgul Olarilor sau la Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”. Pe lângă toate acestea, mai trebuie pus la socoteală publicul pe care Ansamblul profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului”, ansamblurile Ceata Junilor şi Veteranii Junii Sibiului îi strâng la spectacolele susţinute în ţară şi străinătate.
Evenimentele organizate în judeţul Sibiu, alături de administraţiile locale, cercetările în teren şi programul educaţional „Folclorul, pe înţelesul copiilor”, expoziţiile, lansările de carte, serile de gastronomie tradiţională adaugă mii bune de beneficiari ai activităţilor derulate de Centru şi astfel cifra finală a spectatorilor se situează în jurul a 200.000.

Cu mic, cu mare la bibliotecă şi teatru

Biblioteca Judeţeană ASTRA încheie anul 2010 cu aproximativ 600 de evenimente organizate, peste 30.000 de utilizatori şi aproximativ 150.000 de participanţi la evenimentele şi proiectele instituţiei. Altfel spus, cifra de beneficiari ai instituţiei nu se calculează doar prin numărul celor care vin să împrumute o carte, să consulte ziare vechi de o sută de ani sau să răsfoiască un album de artă, ci şi prin numărul copiilor care participă la proiecte educaţionale, prin numărul adulţilor care au parte de seminarii despre sănătate sau prin numărul celor care vin la târgurile de carte. În consecinţă, cultura scrisă intră în top cinci prin intermediul Bibliotecii ASTRA.
Şi pentru că vorbeam de copii, să nu uităm nici de Teatrul Gong. Din ianuarie până în noiembrie, instituţia a reuşit să adune la 310 reprezentaţii în jur de 3800 de spectatori, iar cei mai mulţi dintre ei frecventează încă grădiniţa şi şcoala primară. Oricum din oferta Gong nu lipsesc spectacolele pentru tineri sau evenimentele muzicale dedicate oricui. În consecinţă, Teatrul Gong va spori cifra de spectatori cu câteva sute bune, dacă luăm în considerare că de curând a avut loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional "Magic Show Fest".

De la muzică clasică la balet

În jur de 13.900 de spectatori s-au bucurat de reprezentaţiile primei trupe de balet a Sibiului în acest an. În total, Teatrul de Balet a susţinut vreo 20 de reprezentaţii în cadrul cărora a spus povestea Raimondei, a lui Giselle şi a Spărgătorului de nuci. Fără îndoială însă, boom-ul a fost dat de „Carmen”, un spectacol de operă şi balet, care a fost urmărit de peste 7500 de spectatori. A fost primul spectacol susţinut în aer liber de Teatrul de Balet Sibiu şi a marcat Ziua Bunelor Maniere la Sibiu. De şi mai mulţi amatori a avut parte Festivalul Medieval Cetăţi Transilvane, aşa că vreo 30.000 de localnici şi turişti au asistat la lupte între cavaleri, au învăţat paşi de dans sau s-au târguit pentru artefacte. Altfel spus, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu aşază cifra  51.400 în dreptul numărului de spectatori.
Cam la jumătatea ultimei cifre menţionate se situează Filarmonica de Stat din Sibiu: în cele 11 luni, prin concerte săptămânale şi câteva evenimente de anvergură - Festivalul Carl Filtsch, Festivalul Artei Lirice şi Zilele Muzicale Româno-Americane - instituţia a strâns în jur de 25.000 de spectatori. De remarcat e faptul că instituţia a reuşit să atragă un public mai larg prin evenimente care aduc deopotrivă spectacole de operă pentru copii, spectacole de dans şi de balet, precum şi prin concerte ce combină acorduri clasice cu pop sau rock.comentarii
17 comentarii

felicitari , un lucru bun sa educati si sa ne delectati simturile artistice...dar de SPORT a auzut primaria, sau credeti ca e suficient sa fim melomani...plini de colesterol

Cind o sa moara copilasii din cauza etnobotanicelor atunci o sa vedeti ca mai sunt multe in viata care sunt de fapt maiimportante

ps multi au si uitat ce ati facut , din pacate....
cipi @ studentul aiurit
13.12.2010 08:02
Cine a angajat-o pe fata asta sa-i laude pe toti astia de sus? Inca nu a aflat ca toate statisticile sunt contrafacute? Ar fi bine sa se verifice spectatorii de la teatru si de la muzee ca s-ar cruci!
Iar la filarmonica sa nu mai vorbim ...
Un cititor derutat
13.12.2010 08:24
Cifre umflate la fel ca pe vremea lui Ceausescu, cand se raporta productia de grau la hectar.
lol
13.12.2010 08:38
iar umfla chiriac cifrele! cand a avut loc ultima auditare independenta a numarului de spectatori din FITS? Daca ar stii sponsorii...
haha
13.12.2010 08:40
Ma tot intreb cum de renumitul sas Klaus J. inghite povestile astea. De fapt si aici se adevereste proverbul: "Spune-mi cu cine te infratesti ca sa-ti spun cine esti". Toate scandalurile legate de gestiunea teatrului sunt in van, nimeni nu-l clinteste pe Nila alias Chiriac. De inganfatul director de la Brukenthal ce sa mai vorbim! Chiar nu se gasesc niste oameni normali sa fie pusi manageri?
sasul justitiar
13.12.2010 09:01
Tot articolul este o facatura sa justifice banii bagati in dotarea lor ... Opriti-o pe reporterita asta sa mai scrie ca habar n-are ce rau le face!!!!!!!!
Ne-am intors la vremea ceausista sa vedem cum toate sunt roz si noi prostii trebuie sa aplaudam??????
Chiar nu se vede cat de jos am ajuns cu cultura. Ceea ce face Chiriac se numeste "Circ si pita" buna pentru turistii ce trec intamplator prin piata mare!!!!!! Mai multa decenta scumpo, ca habar nu ai cu ce se mananca treaba asta!
sibianul revoltat
13.12.2010 09:08
De ce va legati de Maria, o cunosc, vrea si ea o slujba in cultura si pana o obtine face frumos! Are exemple istorice in fata. Uitati-va la renumitul Onuc Nemes de la Biblioteca ASTRA si intrebati-va cate limbi a dat si el in presa ca sa ajunga director al bibliotecii. Iar acum nu se mai vrea la pensie... asta dupa ce ultima isprava istorica a fost cand l-a laudat pe Adrian Nastase, alias Bombonel. Deci lasati-o sa-si faca numarul ca e si ea om...
un prieten al Mariei
13.12.2010 09:12
Nu am inteles nimic. Sunt ceva posturi libere la cultura ca astia parca sunt numiti pe viata? Nu de alta am si eu niste prieteni ce cauta un post caldut pentru eternitate. Si am auzit ca cele mai bune posturi sunt acolo, in cultura
Maria Spatariu friend
13.12.2010 09:49
ASA MITOMAN CA HOTUL DOVEDIT CHIRIAC MAI RAR ! SI VARA CAND VORBESTE OMUL ASTA INGHEATA APELE ! CE CIFRE HALUCINANTE SE ARUNCA IN ARTICOLUL ASTA ! SE VEDE SCOALA "STEFAN GHEORGHIU " A CELOR DE LA TRIBUNA , CEI DIN GARDA VECHE , CA ASTIA NOI INCA AU PROBLEME CU BACUL....
VIC
13.12.2010 10:48
O citesc de ani de zile pe MS si totdeauna ma surprinde cat de ascutita limba are, ca de lunga si onctuoasa, cat de agila in a lauda si a ridica in slavi pe "corifeii culturii romanesti". Halal meserie. Daca o pune cineva este explicabil ca doar toti trebuie sa traim, dar daca o face din constiinta inseamna ca e grav. D-aia nu merge nimic in tara asta, ca indiferen cum merge noi numai stim sa ne laudam, fara sa vedem buturuga mare
Cine o vede pe fata sa-i spuna sa-si gaseasca un loc de munca mai cinstit si cu mai multe satisfactii.
Spatariu Club ptr Maria Spatariu Friend
13.12.2010 11:27
si aici iti bagi botul ala jegos?mars la munca putoare ordinara
Qlol
13.12.2010 11:50
C-o fi, c-o pati, arata bine cifrele astea, nu credeti ? Daca poate cineva sa le contrazica, sa o faca ! Dar cu hartii. E la fel cu numaratul stelelor de pe cer !
Taran Galactic
13.12.2010 12:31
Cifrele de la teatru se pot contrazice foarte usor: sala teatrului este f. mica iar in alte sali au fost putine spectacole. din cifra prezentata chiar daca se scade festivalul de teatru si tot ramane un numar mult prea mare. Buba lui Chiriac este acel festival unde a considerat audienta toti oamenii aflati in oras in timpul unui spectacol stradal. Anul acesta spectacolele stradale au fost mai mult decat mediocre, nici unul nu a umplut piata mare nici macar la jumatate. Deci cifrele se pot contrazice dar nu etreaba noastra sa demonstram ca sunt false, ci ei trebuie sa prezinte dovezi pentru ca altfel au probleme cu legea
vio
13.12.2010 13:24
Muncesc, sasalaule si tocmai vreau sa-ti propun o afacere. Sa facem impreuna o fabrica de ciorapi. Eu o sa confectionez calcaiul si tu o sa faci laba, ca din laba esti facut!
pt. Qlol
13.12.2010 14:17
Indiferent cate prostii spune seamana cu o dare de seama laudativa tipic pentru redactor, care nu stie decat sa laude. Atata stie D-zeu s-o tina, ca mai mult nu poate. Pacat de spatiu dedicat culturii, ca se putea face mai mult in domeniu. Dati dnei o munca mai pe intelectul ei ca nu o duce capul la ce face.
Colegul dezinteresat
13.12.2010 18:20
imi place de voi, carcotiti toti. foarte bine. dar v-as intreba altceva: daca tot carcotiti, cum dovediti ca cifrele nu-s adevarate... ati fost la teatru sau la brukenthal sa vedeti ca nu-i nici un spectator? nu prea cred, cel putin asta e impresia pe care o lasa limbaJUL VOSTRU. cat despre cifrele legate de spectatori, cine stie, poate sunt umflate, e treaba lor, ei dau cu subsemnatul...
cat despre fata asta, ea a intrebat si i s-a raspuns. daca actele spun un lucru, cum sa dovedesti altceva... de speculatii e plina lumea, dar pana la demonstratii mai e nitica munca
ha ha ha
13.12.2010 22:41
ha
ha
13.12.2010 23:02
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia