Continental
Tribuna
Trei absolvenți ai Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" mai au nevoie de 2.500 de euro pentru a-și duce robotul în Abu Dhabi
Andra MARINESCU
694 vizualizari
Trei absolvenți ai Colegiului Național
Trei absolvenți ai Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" au nevoie de sprijin financiar pentru a reprezenta Sibiul la o competiție de robotică ce va avea loc în Abu Dhabi. Până în 20 iulie, ei mai trebuie să strângă aproximativ 2.500 de euro.


Mihai Fleșer, Christian Essigmann și Bianca Bădăruță, absolvenți ai CNGL, la specializarea Matematică - Informatică, intenstiv Informatică, s-au calificat cu echipa MiCroBionics la ediția 2019 a Milset Expo-Sciences International (ESI).
Echipa a câștigat locul I la Concursul Național de Stiință și Tehnologie RoSEF 2018, care a avut loc la Suceava în perioada 7-9 septembrie 2018 cu proiectul “Robot solar”. Selecția proiectelor care vor reprezenta România la competițiile internaționale la care concursul RoSEF este afiliat s-a realizat dintre proiectele premiate, în urma prezentării în luna ianuarie a unor elemente legate de îmbunătățiri care pot fi aduse proiectului și aspecte practice. Astfel, în urma acestei a doua etape de selecție, în cadrul căreia juriul a fost format din cercetători români din diaspora, proiectul echipei MiCroBionics, “TRASHure HUNTER”, robot ce utilizează energia solară pentru a colecta deșeuri, a fost calificat pentru participarea la Milset Expo-Sciences International, în septembrie 2019 la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.
Participarea celor trei elevi calificați la faza finală a competiției, însoțiți de profesorul îndrumător, Adina Stănculescu, este condiționată de asigurarea finanțării necesare. "Din păcate, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu nu are posibilitatea de a asigura deplasarea elevilor și profesorului îndrumător. Din acest motiv, CNGL Sibiu solicită sprijin financiar din partea tuturor celor interesați de susținerea și promovarea unor tineri sibieni de valoare, a unor tineri care promit, cu adevărat, să devină creatori de cunoaștere pentru societatea de mâine", spune Gabriel Octavian Negrea, directorul Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu.
Robotul pe care îl vor construi "lăzăriștii" pentru Abu Dhabi va fi unul responsabil de protejarea mediului înconjurător.
"Dacă îi vei da o grădină sau un perimetru, cu dimensiuni cu tot, el va strânge toate gunoaiele pe care le va găsi, va detecta gunoaiele singur și le va pune în spate. Când va termina, se va întoarce înapoi, la punctul de pornire", povestesc tinerii absolvenți.

Mai au nevoie de 2.500 de euro, până sâmbătă

Elevii au strâns până acum 1.500 de euro din cei necesari până în 20 iulie.
"Până în 20 ar trebui să ajungem la 4.000 de euro, pentru că atunci se termină înscrierea. Înscrierea costă 2.000 de euro, iar biletele de avion încă 2.000 de euro. În 20 iulie trebuie să le trimitem organizatorilor și toate detaliile zborurilor", explică Mihai Fleșer, care nu se află la prima participare internațională, el ajungând anul trecut și la un concurs NASA, în SUA.
Organizatorii concursului din Emiratele Arabe Unite vor asigura cazarea, mâncarea și excursii în zonă.
Tinerii spun că sunt pasionați de robotică încă din clasa a zecea, atunci când au început să participe și la diferite competiții.
Mihai spune că își dorește să urmeze o facultate de Inginerie la Cluj, Christian vrea să studieze la Calculatoare, în Sibiu, iar Bianca are de gând să meargă tot la Cluj, la Informatică.


Cum îi puteți ajuta


MILSET este o organizație non- guvernamentală, non profit și independentă politic, ce are ca scop dezvoltarea în rândul tinerilor a abilităților în domeniul științei. Datorită MILSET, zeci de mii de tineri din întreaga lume se întâlnesc la evenimentele și expozițiile organizate, pentru a face schimb de cunoștințe, pentru a profita la maximum de creațiile lor, pentru a discuta cu cercetători, cu oameni de știință, cu persoane din industrie, cu lideri ai tinerilor, dezvoltă proiecte împreună, împărtășesc idei și opinii, descoperă limbi străine și culturi, dar și noi tehnologii.
Cei care vor și pot să îi ajute pe tinerii absolvenți ai CNGL să ajungă în Abu Dhabi o pot face donând în contul Asociației "Gheorghe Lazăr Sibiu 2007", deschis la Banca Transilvania - Agenția Sibiu: cont LEI - RO69BTRL03301205K43916XX, cont EURO - RO72BTRLEURCRT00K4391601, SWIFT BTRLRO22.
Firmele pot sponsoriza pe baza unui contract, iar donatorii ar trebui să specifice la motivul donației "Donație MILSET 2019".
Informații suplimentare pot fi obținute la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, prin e-mail, la cnglazar@gmail.com sau telefon 0269 / 212.896.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia