Tribuna
TRECUTUL PREZENT: Sibiul şi vizitele de rang înalt din secolele trecute. Regi, împăraţi, prinţi şi preşedinţi au vizitat cetatea ce va primi 29 de şefi de stat şi de guvern
Sorana MAIER
2654 vizualizari
TRECUTUL PREZENT: Sibiul şi vizitele de rang înalt din secolele trecute. Regi, împăraţi, prinţi şi preşedinţi au vizitat cetatea ce va primi 29 de şefi de stat şi de guvern
Regi, împăraţi, prinţi sau preşedinţi au vizitat Sibiul de-a lungul istoriei sale. Pentru că mai sunt câteva zile până ce Sibiul va fi oraşul în care se vor reuni 27 de şefi de stat şi de guvern, moment ce probabil va fi greu de depăşit ca importanţă în viitor, am aruncat o privire spre trecutul cetăţii, pentru a vedea ce au însemnat pe vremuri vizitele de rang înalt şi care au fost oaspeţii de seamă ai oraşului. Poate că, adunate la un loc, vizitele din ultimele secole nu reuşesc să depăşească ca număr de personalităţi momentul 9 mai 2019, însă şi în trecutul cetăţii sunt consemnate numeroase vizite importante, iar în perioada recentă, o parte din personalităţi au semnat şi în cartea de onoare a oraşului.

Oaspeţi de seamă

Prima vizită de rang înalt la Sibiu este consemnată în Cronica oraşului Sibiu 1100-1929 a lui Emil Sigerus. Istoricul sibian aminteşte faptul că în anul 1306 Regele Otto al Ungariei vine în vizită la Hermannsdorf, denumirea de atunci a oraşului. Apoi, în anul 1627, principele şi principesa Betheln vin în oraş şi sunt primiţi cu mare fast. În anul 1661, principele Mihai Apafi vine în oraş şi rămâne timp de câteva zile, apoi revine în 1663 şi în 1670.
Tot în Cronica oraşului Sibiu este consemnată şi o vizită mai puţin obişnuită. În ziua de 8 noiembrie, regele suedez Carol al XII-lea vine incognito la Sibiu, alături de doi însoţitori, şi rămâne aici timp de două ore.
Hotelul Împăratul Romanilor  a găzduit o parte dintre personalităţile care au vizitat oraşul, respectiv regele Carol al 12-lea al Suediei în 1714, Împăratul Iosif al 2-lea al Austriei în 1773, iar Colegiul Naţional Brukenthal a fost vizitat în 1783 de Împăratul Iosif al II-lea, potrivit portalului Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului.
În anul 1786, în încăperile hotelului a avut loc audienţa Baronului von Brukenthal la Împăratul Iosif al II-lea cu ocazia celei de-a treia vizite a acestuia la Sibiu.
În cronica cetăţii este consemnat şi faptul că în anul 1826 arhiducele Maximilian vizitează oraşul, iar în 1835 soseşte arhiducele Ferdinand.
O altă vizită deosebită este cea din anul 1919, după Marea Unire, când în luna mai, regele Ferdinand şi regina Maria au venit la Sibiu, în timpul turneului lor în Transilvania, momentul fiind unul primit cu mare bucurie de locuitorii cetăţii.
Regele Ferdinand şi regina Maria au vizitat pe atunci şi sediul Asociaţiunii ASTRA.
"Suntem mândri, că putem saluta sub modestul acoperiş al acestei clădiri, ridicate prin simţul de jertfă al publicului nostru şi închinate culturii naţionale, pe Domnul tuturor Românilor, şi suntem pe deplin încredinţaţi, că sub puternicul său sceptru şi în legătură cu fraţii noştri din celelalte ţinuturi româneşti, năzuinţele noastre de înaintare vor afla tot sprijinul de lipsă, şi instituţia noastră culturală se va apropia cu paşi tot mai repezi de înfăptuirea înaltei meniri, pentru care a fost întemeiată. Dar, dând expresiune bucuriei de care ne simţim cuprinşi şi totodată sentimentelor noastre de cel mai profund devotament faţă de Maiestăţile Voastre şi de întreaga Dinastie, Vă rugăm respectuos, să ne permiteţi, a Vă înfăţişa în scurte cuvinte câteva date din trecutul însoţirei noastre culturale, scopul pentru care a fost ea întemeiată", au fost cuvintele cu care Andrei Bârseanu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA i-a întâmpinat la Sibiu pe cei doi oaspeţi de seamă.

Istoria continuă

Şi Cartea de Onoare a Sibiului păstrează mărturia unor vizite de rang înalt, de data aceasta în istoria recentă a Sibiului.
Regele Mihai şi regina Ana au semnat în Cartea de Onoare în 28 august 1997, iar un an mai târziu, în 4 noiembrie 1998, apare aici numele prinţului de Wales, Charles, urmat în 2004 de Alteţa Sa Henri, Marele Duce de Luxemburg şi ducesa Maria Teresa. În octombrie 2007, prinţul Frederick al Danemarcei şi prinţesa moştenitoare Mary Elizabeth au vizitat Sibiul şi au semnat în carte, iar în 2009, regele Albert al II-lea al Belgiei şi regina Paola apar şi ei în paginile cărţii de onoare
Preşedintele României, Emil Constantinescu  a vizitat Sibiul în 1998, preşedintele Traian Băsescu în 2007.
În anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, Sibiul a fost vizitat de preşedintele Germaniei, Horst Köhler, Jose Manuel Barosso - preşedintele Comisiei Europene, prinţul Alois de Lichtenstein împreună cu prinţesa Sophie, Hans Gert Pöttering - preşedinte al Parlamentului European 2007, iar Susanne Kastner - vicepreşedintele Bundestagului Germaniei a vizitat Sibiul în 2008.
Cea mai recentă vizită de rang înalt la Sibiu, a fost cea a din luna iunie 2016, când Sibiul a fost vizitat de preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, care a fost însoţit de preşedintele României, Klaus Iohannis, în timpul şederii sale în oraş.


comentarii
1 comentarii

Ati sarit peste cel putin 20 de regi ai Ungariei ,precum si peste Nicolae Ceausescu.
exata
07.05.2019 14:38
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia