Tribuna
În 2013,
Transgaz şi Romgaz, victime ale atacurilor cibernetice
Andra MARINESCU
2453 vizualizari
Transgaz şi Romgaz, victime ale atacurilor cibernetice
În octombrie, va fi susţinută cea de-a doua ediţie a Congresului Internaţional "Cybersecurity - Central European Conference, Public - Private dialogue platform", organizată de Swiss Webacademy. *Evenimentul urmăreşte conştientizarea fenomenelor şi riscurilor la care sunt expuşi utilizatorii de Internet, precum şi a impactului pe care îl poate avea un atac cibernetic în viaţa personală şi profesională a fiecăruia dintre noi.* Circa cinci instituţii şi companii sibiene au fost victime, în 2013, ale atacurilor cibernetice, printre ele numărându-se Romgaz şi Transgaz.*

Pe cât de plăcut şi folositor, pe atât de periculos se dovedeşte a fi Internetul, în zilele noastre. Con­gresul "Cybersecurity" îşi doreşte să pună în lumină soluţiile prin care să ne ferim de atacurile online. Acesta va avea loc sub Înaltul Patro­naj şi în prezenţa ambasadorului Elveţiei în România, ES Jean-Hubert Lebet, precum şi sub egida Consiliului Judeţean Sibiu, a Con­siliului Local Sibiu şi a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Început de octombrie, cu sfaturi

2014 pregăteşte pentru cea de-a doua ediţie a congresului de la Sibiu câteva manifestări. Astfel, evenimentul din acest an prevede, pe de o parte, o zi de cursuri (1 oc­tombrie), susţinute de unii dintre cei mai buni specialişti din ţară şi străi­nătate, iar, pe de altă parte, două zile de congres (2 şi 3 octombrie), cu câte o sesiune plenară şi două ateliere paralele interactive în fie­care din aceste două zile. Sesiunile sunt dedicate domeniilor legislativ, cyber-criminalistică, business intelligence, securitate în eGovernment, în eMarketing şi al problematicii de securitate în mobile şi cloud computing. În acest sens, se vor discuta principiile problemelor de secu­ritate, a modurilor de preîntâm­pinare a acestora şi a modurilor în care aceste probleme sunt abor­date în diferite ţări, pentru a putea fi implementate în propriile instituţii şi companii. "Congresul îşi propu­ne să fie un eveniment neutru - nu un eveniment de marketing - şi să se constituie într-o platformă inter­activă de dialog între decidenţi şi specialiştii IT. Mai mult decât atât, principiul non-profit al congresului va permite fiecărui factor de decizie prezent la eveniment să îşi con­struiască propria imagine privind riscurile şi nevoile companiei sale", au spus reprezentanţii Swiss Web­aca­demy, Laurent şi Daniela Chrza­novski, într-o conferinţă de presă, marţi. De asemenea, "Pro­vo­carea noastră principală este de a organiza în fiecare an la Sibiu un congres care să devină din ce în ce mai bun, care să rămână în timp o referinţă importantă pentru acest domeniu. Dorim astfel să se des­chidă o cale de orientare şi a altor sectoare în conceptul de dialog public-privat colectiv. Şi, nu în ulti­mul rând, Sibiul să devină o refe­rinţă pe harta oraşelor de renume pentru conferinţe internaţionale de prestigiu", au motivat organizatorii alegerea Sibiului drept gazdă a congresului. În ceea ce priveşte atelierele de lucru, ele se vor desfăşura în toam­nă în limba engleză, cu moderatori internaţionali şi naţionali, publici şi privaţi. Apoi, vor urma dezbateri cu publicul larg.

Victime şi în Sibiu

"Tema este destul de importantă, atât pentru comunitate, cât şi pentru instituţiile publice. Rolul conferinţei este acela de a face publicul să conştientizeze ameninţările din do­meniul cibernetic", a spus Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Ju­­deţean Sibiu. De asemenea, rolul acestui congres a fost subliniat şi de Ioan Ovidiu Sitterli, prefectul judeţului Sibiu, dar şi de Ioan Bon­drea, rectorul ULBS. La eveniment a luat parte şi col. Constantin Ca­lance, director adjunct al SRI Sibiu. Acesta a vorbit despre instituţiile sibiene care, în 2013, au fost vic­time ale atacurilor cibernetice. “Da, au fost la Sibiu instituii supuse ata­curilor cibernetice. Ţin să mulţu­mesc reprezentanţilor, conducăto­rilor de instituţii care au înţeles să sesizeze şi să ne asigure asistenţa necesară pentru a interveni şi în astfel de situaţii”, a spus Calance. De asemenea, a confirmat că Rom­­gaz şi Transgaz sunt printre com­paniile în cauză. “Au fost `i instituii `i companii naionale care adminis­trează infrastructură critică. Da, sigur că da”, a adăugat. La rân­dul său, Daniela Chrzanovski a amin­tit şi despre atacul cibernetic suferit de Casa Corpului Didactic, care „acum o săptămână avea site-ul complet blocat cu nişte mesaje tenden­ţioase” şi care “a fost victima unui atac cibernetic de proporţii, pe care nu l-au putut gestiona. Impac­tul a fost foarte negativ. Erau eve­nimente, proiecte şi nu s-a putut folosi site-ul”.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Targul de Craciun

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA