Tribuna
SEVIS
Tramvaiul din Răşinari, reabilitat din bugetul local. Funcţional? Din aprilie-mai!
Andra MARINESCU
6299 vizualizari
Tramvaiul din Răşinari, reabilitat din bugetul local. Funcţional? Din aprilie-mai!
De aproape cinci ani, tramvaiul staţionează într-un singur loc: Răşinari. Din 2011 nu a mai plecat spre Sibiu, având nevoie de reabilitări. Până acum au fost nenumărate promisiuni că va primi ajutor, pentru ca sibienii şi turiştii să se bucure din nou de emblema judeţului şi nu numai, iar tot de prea multe ori termenul de reluare a activităţii lui a fost amânat. Primarul comunei Răşinari, Bogdan Bucur, a spus, ultima oară, că în noiembrie 2015 tramvaiul va fi funcţional. "Nu avem echipă cu care să lucrăm. Poate în octombrie - noiembrie", declara, în august 2015, primarul Bogdan Bucur. Din noiembrie, s-au mai scurs, însă, două luni, în care nu s-au arătat rezultate.

Tramvaiul din Răşinari împlineşte, anul acesta, 111 ani de la inau­gu­rare. Un dar mai frumos, pentru el, nu ar fi decât să continue să bucure inimile sibienilor şi musafirilor care îi vizitează judeţul. Din păcate, din 2011, el nu mai funcţionează, iar cursa Sibiu - Răşinari a fost anulată din motive tehnice şi, apoi, finan­ciare. Totuşi, până în 2012, Teatrul Naţional "Radu Stanca" a continuat să joace de câteva ori piesele "Un tramvai numit Popescu" şi “Ispita Cioran”. Dar de atunci, timpul s-a scurs, iar tramvaiul nu a mai plecat la drum. Din 2013, Primăria Răşinari încearcă din răsputeri să reînvie legenda lui, dar nu a reuşit să strân­gă resursele de care are nevoie.

Un nou termen

Contactat de TRIBUNA, primarul comunei Răşinari a precizat un nou termen pentru repornirea tramvaiului: aprilie-mai 2016. " De săptămâna viitoare, o echipă din subordinea Primăriei Răşinari se va ocupa să schimbe conductorul electric, în zona Dumbrava Sibiului", a spus Bogdan Bucur. De asemenea, acesta vrea ca, în primăvara lui 2016, să poată fi curăţată linia ferată, pentru ca în aprilie-mai tramvaiul să poată funcţiona. Potrivit primarului Bogdan Bucur, fondurile pentru aceste reabi­litări vor proveni din bugetul local.

Curse doar în scop turistic sau cultural

Totuşi, niciodată sibienii nu vor mai face drumul spre Răşinari cu tram­vaiul zilnic, aşa cum era odi­nioară, ci va funcţiona doar în scop turistic. "Poate vom organiza un program, sâmbăta şi duminica, şi curse în funcţie de cereri", a mai spus Bogdan Bucur. Tramvaiul a stârnit interesul nenumăratelor agenţii de turism, care vor să îl includă în pachetele turistice.
În plus, dacă Teatrul Naţional "Ra­du Stanca" din Sibiu va dori să reia colaborarea cu Primăria Răşi­nari pentru piese jucate în tramvai, acesta va servi şi scopurilor culturale.
"Noi ne dorim să reluăm spec­tacolele care se desfăşurau în tram­vai, însă trebuie să vedem şi con­diţiile în care acestea se pot juca. Linia, probabil, nu va mai avea aceeaşi rută şi atunci ar trebui să adaptăm spectacolele", a spus Cristina Ghinea, purtătorul de cuvânt al TNRS.

 O poveste tristă

Tramvaiul din Răşinari a avut o poveste controversată. În 2012, reţeaua a fost dată în administrarea Primăriei Răşinari, iar tronsonul de reţea de tramvai dintre sediul Tursib (de care aparţinea) şi Grădina Zoologică a fost casat şi dezafectat. Costul unei călătorii dus-întors pe distanţa Sibiu - Răşinari va fi, ca şi în trecut, zece lei/ persoană.

DJC Sibiu vrea clasarea ca monument istoric

Pentru ca povestea lui să dăinuie, Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, vrea ca, după ce vor fi finalizate lucrările, împreună cu Primăria Răşinari, să claseze linia de tramvai drept monument istoric. "Tramvaiul sibian este un obiect de patrimoniu în sine. Din păcate, astăzi se mai păstrează puţine elemente din vechiul traseu şi din vechiul mobilier. DJC Sibiu susţine demersurile administraţiei locale din Răşinari de recondiţionare şi de repunere în valoare turistică şi culturală a traseului de tramvai şi a tramvaiului în sine", a spus, pentru TRIBUNA, Răzvan Pop.

comentarii
2 comentarii

Primarul Rasinari-ului ar marca mandatul sau cu un eveniment EXTRAORDINAR! Repornirea tramvaiului ar aduce satisfactii mari celor care iubesc cu adevarat Sibiul cu imprejurimile sale minunate!
Succes!
Maria
07.01.2016 12:21
Pe geamul unui vagon era zgariat cu litere mici, abia vizibil din interior, textul " Vaca lu Costica. Nacaz vaca jupanu." Acest grafitti aparut in 1962 era vizibil inca in 1984. Cred ca nu s-a pierdut.Chestie de patrimoniu si amintiri din copilarie.
piperoxan
07.01.2016 15:26
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia