Tramvaiul din Răşinari împlineşte, anul acesta, 111 ani de la inaugurare. Un dar mai frumos, pentru el, nu ar fi decât să continue să bucure inimile sibienilor şi musafirilor care îi vizitează judeţul. Din păcate, din 2011, el nu mai funcţionează, iar cursa Sibiu - Răşinari a fost anulată din motive tehnice şi, apoi, financiare. Totuşi, până în 2012, Teatrul Naţional "Radu Stanca" a continuat să joace de câteva ori piesele "Un tramvai numit Popescu" şi “Ispita Cioran”. Dar de atunci, timpul s-a scurs, iar tramvaiul nu a mai plecat la drum. Din 2013, Primăria Răşinari încearcă din răsputeri să reînvie legenda lui, dar nu a reuşit să strângă resursele de care are nevoie.
Un nou termen
Contactat de TRIBUNA, primarul comunei Răşinari a precizat un nou termen pentru repornirea tramvaiului: aprilie-mai 2016. " De săptămâna viitoare, o echipă din subordinea Primăriei Răşinari se va ocupa să schimbe conductorul electric, în zona Dumbrava Sibiului", a spus Bogdan Bucur. De asemenea, acesta vrea ca, în primăvara lui 2016, să poată fi curăţată linia ferată, pentru ca în aprilie-mai tramvaiul să poată funcţiona. Potrivit primarului Bogdan Bucur, fondurile pentru aceste reabilitări vor proveni din bugetul local.
Curse doar în scop turistic sau cultural
Totuşi, niciodată sibienii nu vor mai face drumul spre Răşinari cu tramvaiul zilnic, aşa cum era odinioară, ci va funcţiona doar în scop turistic. "Poate vom organiza un program, sâmbăta şi duminica, şi curse în funcţie de cereri", a mai spus Bogdan Bucur. Tramvaiul a stârnit interesul nenumăratelor agenţii de turism, care vor să îl includă în pachetele turistice.
În plus, dacă Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va dori să reia colaborarea cu Primăria Răşinari pentru piese jucate în tramvai, acesta va servi şi scopurilor culturale.
"Noi ne dorim să reluăm spectacolele care se desfăşurau în tramvai, însă trebuie să vedem şi condiţiile în care acestea se pot juca. Linia, probabil, nu va mai avea aceeaşi rută şi atunci ar trebui să adaptăm spectacolele", a spus Cristina Ghinea, purtătorul de cuvânt al TNRS.
O poveste tristă
Tramvaiul din Răşinari a avut o poveste controversată. În 2012, reţeaua a fost dată în administrarea Primăriei Răşinari, iar tronsonul de reţea de tramvai dintre sediul Tursib (de care aparţinea) şi Grădina Zoologică a fost casat şi dezafectat. Costul unei călătorii dus-întors pe distanţa Sibiu - Răşinari va fi, ca şi în trecut, zece lei/ persoană.
DJC Sibiu vrea clasarea ca monument istoric
Pentru ca povestea lui să dăinuie, Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, vrea ca, după ce vor fi finalizate lucrările, împreună cu Primăria Răşinari, să claseze linia de tramvai drept monument istoric. "Tramvaiul sibian este un obiect de patrimoniu în sine. Din păcate, astăzi se mai păstrează puţine elemente din vechiul traseu şi din vechiul mobilier. DJC Sibiu susţine demersurile administraţiei locale din Răşinari de recondiţionare şi de repunere în valoare turistică şi culturală a traseului de tramvai şi a tramvaiului în sine", a spus, pentru TRIBUNA, Răzvan Pop.