Tribuna
Tradițiile, portul popular și bunătățile locului, sărbătorite la Săliște
Sorana MAIER
987 vizualizari
Tradițiile, portul popular și bunătățile locului, sărbătorite la Săliște
© Claudiu POPA

Întreaga comunitate din Săliște s-a bucurat, la finalul de săptămână care a trecut, de o sărbătoare deosebită, care a avut în plin plan ceea ce are mai frumos această zonă a Mărginimii, pornind de la bunătățile tradiționale și până la port popular și meșteșuguri artistice.

Parcul Nicolae Hențiu și în parcarea Piața Junilor au fost locul de întâlnire pentru zeci de expozanți care le-au oferit celor dornici preparate culinare specifice, i-au captat pe copii să participe la ateliere inedite și au oferit publicului un spectacol care a pus în valoare încă o dată frumoasele tradiții ale zonei.

© Claudiu POPA

Bunătăți pe acorduri străvechi

Brânzeturi de vacă și de oaie, preparate din carne, produse locale ale stupului, bere artizanală sau produse de patiserie și panificație tradiționale au fost la mare căutare între cei veniți să petreacă o zi bucurându-se de specificul acestei zone.

Proiectul și-a propus promovarea orașului Săliște, cu satele aparținătoare, la nivel european și național prin specificul gastronomic tradițional și prin moștenirea culturală care au modelat un stil de viață în cadrul unui ecosistem unic.

© Claudiu POPA

„Este o mare bucurie și emoție pentru noi faptul că am putut organiza prima ediție a Festivalului Gusturi și Tradiții din Săliște; cred că este o reușită și cu certitudine nu ne vom opri aici. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizare, tuturor celor care au făcut un efort să fie la înălțime cu produsele și cu tradițiile de la Săliște. Le mulțumesc și celor care ne încântă timp de două ore cu muzică și dansuri tradiționale. Astăzi ne-am propus să organizăm o sărbătoare locală, cu oameni din Săliște, oameni care să vă încânte cu portul popular, cu picturile, care să gătească sau să vă bucure cu berea tradițională de la Săliște”, a spus Horațiu-Dumitru Răcuciu, primar al orașului Săliște, în deschiderea spectacolului folcloric.

Meșteșugarii din Săliște (Mihaela Gâță, Paula Gâță, Silviu Gâță, Lucia Irimie, Eugenia Moga) au desfășurat o serie de ateliere de creație privind tradițiile și meșteșugurile locale: Semne cusute și educație identitară, Pictura icoanelor pe sticlă, Vestimentație tradițională, Confecționarea opinicilor și Dantelă cu suveica.

 

Tradiții duse mai departe

 

Artiștii și ansamblurile tradiționale din Săliște, Ansamblurile Fluierașii și Mărginenii, Corul Reuniunea Română de Cântări, soliștii vocali Rodica Popa-Comăniciu alături de invitații loc i-au bucurat pe cei prezenți cu fragmente din repertoriul patrimoniului cultural imaterial.

 Reuniunea de Cântări din Săliște a fost înființată în anul 1883, sub bagheta prestigiosului dirijor și compozitor Gheorghe Dima. Repertoriul corului cuprinde piese cu caracter patriotic şi prelucrări folclorice aparţinând dirijorilor corului sau diferiţilor compozitori români de renume precum și cântări religioase și colinde. În prezent corul din Sălişte se străduiește să ducă mai departe tradiţia corală de peste 135 de ani a săliştenilor sub conducerea dirijorului Florin Soare, sprijinit fiind de președintele reuniunii, preotul Ioan Ciocan și de primarul Horaţiu Răcuciu..

Parteneri ai proiectului au fost Consiliul Județean Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Școala „Ioan Lupaș” Săliște, Asociația „Reuniunea Meseriașilor” Săliște, sponsori: Culinarte, Reuniunea Meseriașilor Săliște.

 

© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
 
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA
© Claudiu POPA

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia