Tribuna
PNL
Toţi românii din avion, testaţi în aeroport în Creta. "Turiştilor din alte ţări nu li s-a făcut niciun control! Nu ni s-au dat explicații"
Toţi românii din avion, testaţi în aeroport în Creta.
© facebook: Heraklion Airport

Înţeleg că a produs mare tămbălău, ba chiar şi-o roabă de ofense, vestea că nişte turişti români care au ajuns în Creta au fost testaţi pe aeroportul din Heraklion. Toţi. Fără excepţie. Unii s-au şi dat de ceasul sorţii. Asta deşi autorităţile elene anunţaseră că testările se vor face aleatoriu. Şi că posibilitatea ca turiştii români să fie testaţi pentru COVID - 19 este foarte mică. Nemulţumirea a iscat talazuri cum nici Egeea n-a văzut. Câţiva turişti s-au văicărit la ştiri. Alţii şi-au umplut de lăcrămaţii paginile de socializare, dezgust, plânset şi "No, pân-aci!". Că nu se poate aşa ceva, că e inadmisibil, că de ce doar românii au fost testaţi, nu şi nordicii lăsaţi să coboare nestingheriţi. Danezi, norvegieni, britanici, nemţi. Sau turişti din alte state pentru care vigilenţa şi rigorile au încetat, subit, să funcţioneze. Ai noştri, vreo două sute în tot avionul, au fost înghesuiţi într-un spaţiu mic şi testaţi, vreme de câteva ceasuri, la grămadă. 
„A fost o surpriză pentru toți pasagerii avionului, cred, pentru că toți eram convinși că testarea va fi aleatorie. Am fost înghesuiţi într-un spațiu de nu mai mult de 50 de metri pătrați, nu ni s-au oferit explicații și am înțeles după câteva minute că urma să fim testați absolut toți, lucru care s-a și întâmplat”, a povestit unul dintre pasageri pentru digi24.
„Vă imaginați prin ce am trecut cu toții, mai ales că erau acolo mulți copii, care și-au pierdut răbdarea destul de repede. Au fost testați inclusiv bebelușii”, a povestit turistul. Mai mult, poliţiştii care îi supravegheau au refuzat  „destul de brutal” să ofere explicații, cu toate că toţi pasagerii completaseră formularele online obligatorii pentru accesul în Grecia. 
În tot acest timp, pasagerii din celelalte avioane au fost lăsaţi să plece fără să fie testaţi, iar "explicaţia" angajaţilor din aeroport a fost că erau ... curse interne sau cu escală la Atena. 
Când au povestit hotelierilor păţania din aeroport au aflat că turiştii din alte state nu au avut parte de niciun control. 
„Personalul de la hotel a fost foarte surprins, ne-au spus că turiștii care au venit din alte țări – Norvegia, Danemarca – nu au avut absolut niciun control”, a adăugat turistul. 
„Testele aleatorii vor fi efectuate cu frecvență scăzută. Probabilitatea testării cetățenilor români este foarte mică”, anunţau, în urmă cu câteva zile, reprezentanţii Ministerului Turismului din Grecia. 

© facebook: Heraklion Airport

Personal, nu mă chiar suprinde "vigilenţa" care pune brusc piciorul în prag când în cale îi ies români. Ce să fi făcut şi grecii? Să-şi fi bătut joc de nordici? De nemţi, de britanici? Păi, de ce să şi-i pună în cap când au la îndemână turişti second hand numai buni de jumulit? Păi, ce, noi suntem japonezi? Nu suntem. Finlandeji? Nici atât. Elveţieni? Nici pomeneală. Suntem noi ăia care au umplut Europa de vitejii reglate cu sabia, maceta, pumnul în gură, datul în cap? Suntem. De câte ori aţi auzit de danezi care să arunce bancomate în aer? Sau de norvegieni care să comită un dans în grup şi să părăsească localul în paşi de dans, fără să mai achite consumaţia?  Ca ăia 120, exact, din Spania: mai ţineţi minte cum au ieşit din clădire în paşi de conga, prostindu-i pe chelneri? Ăia nu erau deloc, dar absolut deloc finlandezi. Erau de-ai noştri. Ori când ai de-a face cu exemplare din specia asta cum să te apuci să-i superi pe nordicii ăia calmi şi spălăciţi? Unde mai pui că ăia nici măcar nu se pricep să-şi iasă din fire, darmite din pepeni? Şi ştiţi de ce? Fiindcă-n finlandeză povestea cu ieşitul din pepeni nu există. Iar ca să existe cineva ar fi trebuit întâi să intre în pepene, apoi în pepeni, dar asta-i altă poveste. 
A, era să uit: Spania are de ani buni "oferte" speciale pentru români. Hoteluri îndoielnice - o dovedesc comentariile clienţilor! - tarife mari, totul ambalat în aşa-numita ofertă pentru seniori. Tot fiindcă românul  - ne place sau nu - ăsta e: un turist second hand. Şi la terasele din Sibiu am văzut chelneri muult mai atenţi cu străinii care nu se uită la ciubuc aşa cum încă fac ciubucarii de la noi. Cât despre nemuritoarea comparaţie între cât cheltuie un nordic într-o vacanţă şi cât îşi îngăduie un românete, o las pe altădată. 
În urmă cu ceva ani, pe vremea când români auzeai în Grecia cam câţi niponi vezi azi la Ocna, silabiseam tihna la o tavernă unde sigur locuia Muza mării. Proprietara localului, amabilă, toată numai zâmbete. Toate bune şi frumoase până la inevitabilul "Where are you from?" Răspunsul "Romania" s-a dovedit a fi unul total greşit: au dispărut brusc şi zâmbetele, şi atenţia, ba chiar şi nota a sosit pe nepusă masă. Duduia cu o mână-n şold şi alta-ntinsă aştepta banii. Abia după vreo două zile am aflat şi explicaţia: un grup de români dispăruse fără să achite nota exact la taverna unde cred şi acum tot Muza mării locuieşte. Nici acum nu ştiu ce şanse ar fi fost ca, în loc de o o gaşcă de români, de comis, s-o fi comis un grup de norgevieni, să zicem! 

 

 


comentarii
2 comentarii

noi cu muschii( romanesti ieuropeni)
von culege musetelul
adi3
03.07.2020 12:33
Totusi nu e in regula nu inseamna ca toti romanii sunt la fel. Adica daca un grec se face nevazut de la o terasa fara sa plateasca nu inseamna ca toti grecii sunt la fel
Irina
03.07.2020 14:03
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia