Tribuna
Tot mai mulţi sibieni susţin că au văzut vidre pe Cibin. Ce spun specialiştii?
Laura BUCIU
3436 vizualizari
Tot mai mulţi sibieni susţin că au văzut vidre pe Cibin. Ce spun specialiştii?

Tot mai mulţi sibieni spun că au văzut vidre pe Cibin. Alţii spun că nu e vorba de vidre, ci de castori, un mamifer care seamănă cu vidra. Discuţiile despre cele două mamifere au luat amploare după ce apropiaţii familiei fetiţei de 4 ani, care s-a înecat în Cibin, au spus că cei care au participat la acţiunile de căutare au văzut în zona mlăştinoasă  a Cibinului, astfel de animale. Autorităţile nu exclud să fi ajuns astfel de mamifere în oraş, mai ales după ploile din ultima perioadă.

 

„Vidra apare mai mult iarna”

 

Romeo Stoicescu, reprezentantul pescarilor din cadrul AJVPS Sibiu a declarat că nu  primit nicio sesizare de la cineva care să fi văzut vidre în zona Cibinului. Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea ca animalele să existe acolo.

„E ceva nou. Poate o fi ceva acum cu apele astea mari. În ultimii ani nu mi-e cunoscut aşa ceva. Pe Olt, unde e confluenţa râului Cibin cu Oltul, acolo am văzut mai des vidre, pe zona Turnu Roşu, Sebeş Olt, mai exact. Şi mai mult iarna, nu vara. Pe Olt am văzut, dar pe Cibin eu nu am văzut”, a spus Stoicescu.

 

Oltul, populat cu castori, acum 20 de ani

 

La rândul său, Alexandru Mareş, de la AJVPS Sibiu, spune că nu a auzit nici de la vânători să fi văzut vidre în zona Cibinului. Este aproape 100% convins că oamenii au văzut, de fapt, castori.

„Vidre, nu, nu am văzut şi nu am auzit. Castori, da. Acum vreo 20 de ani a fost o acţiune de repopulare. I-a adus, din Germania, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov. Este castor european. Au băgat 20 de bucăţi, 10 familii pe Olt, nu ştiu dacă şi pe Cibin. Ideea e că după aceea au apărut şi pe Cibin. Castori sunt de mult. Au început să facă şi pagube la porumb, la culturile aflate pe marginea Oltului, pe marginea Cibinului. Au urcat destul de mult, cred că şi pe Hârtibaci au apărut”, spune Mareş.

Mareş afirmă că şi dacă este vorba de vidre, oamenii nu trebuie să se sperie, pentru că vidra nu e periculoasă.

„E mai mare posibilitatea să fi văzut castori oamenii. Sunt mult mai mulţi şi ei sunt mult mai mari. Eu nu ştiu ce a văzut omul. Poate a văzut într-adevăr vidră. Nici vidra nu-i ceva ce e imposibil de văzut. E tot un animal de apă. Nu e periculoasă”, mai spune Mareş.

 

Diferenţe între vidre şi castori

 

Vidra mascul cântăreşte 6-8 kilograme, iar femela 4-5 kilograme. Blana are culoare castaniu închis, mai deschisă pe pântec. Fiind un mamifer acvatic, poate fi văzută în zonele umede. Stă în zonele mlăştinoase, pe marginile de beton de sub poduri, la confluenţa unor ape, pe malurile cu pietriş etc. Vidra este protejată la nivel european.

De cealaltă parte, castorul este mai greu decât vidra. El cântăreşte între 10 şi 30 de kilograme. La fel ca vidra, castorul are o culoare a blănii maronie, brun-roşiatic. Castorii stau, de obicei, în preajma râurilor.

Niciunul dintre animale nu este periculos. Mai mult, despre vidră se spune că poate fi dresată, dar doar cu ajutorul specialiştilor.

comentarii
5 comentarii

Am văzut și în seviș la șelimbar când au fost ploile mari
Mi?u
01.07.2020 05:47
Nu e vorba nici de castori nici de vidre, foarte probabil vorbim de nutri,in ultimi ani sunt foarte raspandite in riurile si canale europei.
Victor
01.07.2020 10:21
Ce zic specialiștii dacă nu e vidre și castori și nici nutrii, dacă e bizami
01.07.2020 16:50
inseamna ca nu mai este poluat cibinul si au hrana aceste animale.
curat si simplu
02.07.2020 01:20
Veronico nu te teme ca nu te papa castoru
Dan Begru
03.07.2020 17:16
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia