Continental
Tribuna
Timpuri trecute, nu timpuri uitate: 30 de ani de Nefrologie Sibiană
Timpuri trecute, nu timpuri uitate: 30 de ani de Nefrologie Sibiană

Omenirea a fost împovărată de-a lungul istoriei de boli din cauza foametei, molimelor și pandemiilor infecțioase precum și de cele cronice, degenerative. Deși agenţi infecțioși noi, cum este infecţia cu coronavirus provoacă umanitatea și pentru moment îi încetineşte mersul, ultima jumătate de secol a fost martora unei epidemii de afecțiuni cronice, cum e și cea renală. Boala rinichiului este antică, de-a lungul anilor a adus multă suferință printre oamenii de rând, dar şi în viața celor iluștri: Michelangelo a suferit de pietre la rinichi, regele Ștefan Bathory a avut boala polichistică renală, Mozart s-a stins probabil de uremie. Cu toata recunoaşterea medicală, prognosticul ei a rămas fatal până în zilele noastre.

Disciplina care s-a dedicat studierii si tratării ei, Nefrologia, este una relativ nouă. Ea a intrat în limbajul medical internațional în anul 1961 şi a devenit o specialitate medicală în 1972, în perioada în care trei procedee au revoluționat boala renală: biopsia renală (analiza microscopică a ţesutului renal a lărgit diagnosticul bolii), dializa și transplantul de rinichi care au schimbat în mod spectaculos tratamentul și șansele de viață ale bolnavilor. Dializa pe care o practicăm azi reprezintă una din cele mai mari realizari terapeutice din istoria medicinii. 

Începuturile Nefrologiei românești au avut o perioada de latență, ea devenind o specialitate de sine stătătoare doar la începutul anilor 90. În Sibiu, la Spitalul Județean, ziua de 14 Mai 1990 marchează deschiderea primei stații de hemodializă și începutul a 30 de ani de metamorfoză continuă a artei medicale renale într-o știință clinică meticuloasă. Drumul lung și faţetat început atunci de la zero de Dl Dr. Boca Ioan într-o structură organizatorică rudimentară, fără experienţă în noile tehnologii ale dializei, fără un mentor local, dar cu  o vastă pregătire și rigoare medicală, adânc respect pentru suferinţa umană şi cu dorinţa de a învinge, îmi creează un sentiment amețitor de uimire, admirație și apreciere. Alături de Domnia Sa a stat de la început, cu dedicaţie și perseverență D-na Dr. Teodoru Cristina, precum și corpul de asistente medicale, infirmiere și tehnicieni condus de D-na Boeru Maria. Primele ședințe de dializă au pus problema abordului vascular. Dr. Boca Ioan a fost cel care s-a autoinstruit și a aplicat tehnica chirurgicală a şuntului descris de Scribner în 1960, pentru a o adapta apoi, după anul 1989 în tehnica de introducere a cateterelor vasculare folosită și azi. Primilor bolnavi de dializă li s-a oferit o a doua viață în 1997, când aparatele de dializă cu acetat, care dădeau căderi tensionale mari și dureroase au fost înlocuite cu cele pe bază de bicarbonat. În câțiva ani numărul bolnavilor care necesitau dializă a crescut amenințător, în paralel cu o creștere temperată a locurilor de dializă. În anul 2000, dializau 120 bolnavi folosind 12 aparate, în 3 ture pe zi, tura nocturnă încheindu-se în jurul orei 3-4 dimineaţa. Cum fiecare proces de creștere și dezvoltare are durerile si poticnirile lui, şi cel al Nefrologiei sibiene nu a decurs întotdeauna firesc: când capacitatea de dializă a fost depășită de numărul crescând al bolnavilor renali, cei doi nefrologi au fost nevoiți să dezgroape din istoria centrului de dializă din Seattle a anilor 60, Comisia de “viață și moarte” care decidea cărui bolnav i se acorda șansa vieții. Apăsarea ei a fost greu de dus. Din această necesitate de supraviețuire, cei doi nefrologi au introdus la Sibiu în 1998 dializa peritoneală. Bolnavilor fără loc în centrul de hemodializă li s-a introdus un cateter abdominal, ei fiind apoi educați să-și facă dializa la domiciliu, singuri, sau cu ajutorul familiilor. 

Dar Nefrologia nu înseamnă doar dializă. Biopsia renală a fost o altă cărămidă zidită cu trudă și emoţii la temelia sibiană. Dr. Boca Ioan a făcut biopsiile renale în 1994-2002. Ţesutul prelevat îl transporta personal la Cluj, pentru analiză. Unui nefrolog ca mine, care a avut șansa unei instruiri într-un program organizat, îi e greu să cuprindă greutatea și efortul incredibil al începutului. Nefrologia sibiană a însemnat și procedeul de plasmafereză, și speranţa transplantului renal din perioada 1995-1996, și stăpânirea ecografiei renale, și dăruirea stagiilor de pregătire a studenților de la Facultatea de Medicina din Sibiu și a rezidenţilor, și formarea noii generaţii de nefrologi.

Când trăiești pe viu istoria Nefrologiei mondiale și lași în urma ta istoricul Nefrologiei sibiene, când nu simți cum trece timpul, încet-încet devii titanul care poartă povara suferinţei şi cheia tratamentului renal, rămâi modelul generaţiei tinere de nefrologi sibieni si te numeşti Dr. Boca Ioan și Dr. Teodoru Cristina. Îl las pe Michelangelo, acel ales al Renașterii care a viețuit cu boala renală, să le mulțumească: “Maladia de rinichi, piatra și colica renală m-au slăbit fizic, iar Dr. B mi-e martor, căci lui îi datorez viața mea”.

Dr. Genţiana Voinescu, medic specialist nefrolog, absolventă a Facultății de Medicină Sibiu, promoția 1996.

comentarii
4 comentarii

Fain articol !
Domnul doctor Boca este un spirit enciclopedic, aristocratic care lumineaza mintile celor din jur.
Claudiu Helgiu
13.05.2020 22:48
Vă datorăm Domnule Doctor Ioan Boca și medicilor pe care i-ați format de-a lungul anilor, recunoștință multă și reverență. Bunul Dumnezeu să vă țină mereu sănătos și să vă dea putere Dumneavoastră și echipei cu care ați lucrat și lucrați în prezent, să vă dea ani mulți și buni alături de cei dragi.
Alexiu Tatu
14.05.2020 12:57
Deschiderea statiei de hemodializa la Spitalul judetean Sibiu, in mai 1990, marcheaza trei decenii de activitati medicale intense si remarcabile, intr-un domeniu atat de important al bolii renale! Felicitari medicilor dr. Ioan Boca, dr. Cristina Teodoru, asistentelor medicale, intregului personal pentru pasiunea, daruirea, spiritului de sacrificiu, bunatatii si reusitelor lor, atat de semnificative! O felicitare speciala pentru doamna dr. Gentiana Voinescu pentru eforturile depuse in perenitatea performantelor scolii medicale sibiene!
Stefan Burlacu
14.05.2020 15:01
Când l-am găsit pe dr. Ogume, care locuiește în Turcia, am avut nevoie disperată de a-mi readuce fostul iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. Doar m-a aruncat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe dr. Ogume prin contactul său și mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste care să ne ajute să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să mă trimită mesaje din nou și m-a simțit oribil pentru ceea ce mi-a trecut. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat Dr. Ogume, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu drag Dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com sau WhatsApp +2348069032895 îl puteți contacta pentru oricare dintre următoarele probleme:
Diana Hanganut
20.05.2020 00:58
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia