Articol
O terapie de antrenament cerebral, nouă pentru România, denumită „neurofeedback” este folosită de cercetătorii Centrului de Neuroștiințe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu.
„Este vorba despre o tehnologie nouă pentru România, ea are o vechime de peste 50 de ani în lume, dar acum am preluat-o şi la noi, neurofeedback se numeşte. Este o modalitate de terapie, de antrenament cerebral, non-invazivă, care se poate personaliza pentru pacient şi care presupune reglarea activităţii cerebrale, îmbunătăţirea activităţii cerebrale a pacientului pe baza activităţii creierului de a se reconfigura, numim asta neuroplasticitate”, a declarat cercetătorul ştiinţific Gabriela Marcu.
Intervenţia este sigură, susţinută de studii clinice randomizate. Echipamentul de stimulare magnetică repetitivă rTMS utilizat pentru această terapie este singurul aparat de profil din România.
„Încercăm să studiem ca să aducem şi contribuţia asta alternativă medicaţiei, fie complementară tratamentului. (…) Pacientul doar trebuie să stea relaxat, se şi întinde pe fotoliu, se uită la un ecran pe care primeşte feedback viziual în funcţie de activitatea creierului său. (…) Practic creierul învaţă ce ar avea de făcut ca să funcţioneze mai bine”, mai spune cercetătorul.
Potrivit cercetătorului de la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, neurofeedback-ul este recomandat populaţiei clinice în tulburările de tip anxietate, ADHD, autism, dar şi populaţiei sănătoase care traversează momente de gestiune a stresului, mai puternic sau celor care doresc să îşi îmbunătăţească capacităţile cognitive în perioade de examene sau în perioade suprasolicitante la job.
„Avem un număr de 14 pacienţi din spital de care ne-am ocupat la cabinet cu rezultate. În general rezultatele sunt bune spre foarte bune. (…) Cel mai important este că nu există efecte secundare sau dacă sunt, sunt tranzitorii. (…) Este un tratament de minim 20 de şedinţe şi se desfăşoară pe parcursul mai multor luni”, a mai spus Gabriela Marcu.
În cadrul Centrului de Cercetare inaugurat vineri la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, se dorește să se testeze dacă pe depresia rezistentă la tratament se pot rezolva lucrurile printr-o astfel de abordare.
Gabriela Marcu a făcut formare pentru această terapie în Munchen (Germania).
În cadrul centrului, printre echipamentele sunt cel de terapie electroconvulsivantă (ECT), care este singurul de profil din Transilvania și al doilea din țară, după cel de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București, modulul tDCS (stimulare electrică transcraniană) și BCI (Sistem portabil interfață creier-calculator și software pentru interfață creier-calculator), un electroencefalograf pentru înregistrare EEG, modul de stimulare pentru potențiale evocate (ERP) și software achiziție EEG, analiză qEEG și ERP și software neurofeedback
„În ultimele decenii, domeniul cercetării a arătat că noile tehnologii și instrumentele disponibile pentru cercetarea în neuroștiințe pot elucida mecanisme care stau la baza riscului pentru tulburările psihiatrice și pot îmbunătăți semnificativ sau chiar depăși măsurile tradiționale de detectare a riscului psihiatric. Prin cercetările derulate în cadrul Colectivului de Cercetare Științifică în Neuroștiințe ne propunem să obținem rezultate concrete, prin care să creștem precizia în detectarea tulburărilor de sănătate mintală cât mai curând posibil, precum și să contribuim la îmbunătățirea tratamentelor”, precizează șef lucrări dr. Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.