Tribuna
Terapie cu ponei pentru copiii de la Spitalul de Psihiatrie
Ana Maria MĂTUŞOIU
4194 vizualizari
Terapie cu ponei pentru copiii de la Spitalul de Psihiatrie
Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu apelează la o nouă metodă de terapie pentru copiii aflaţi în secţia de recuperare, secţia de neurologie pediatrică şi cea de psihiatrie pediatrică. Este vorba despre terapia cu animale, mai exact, cea cu ponei şi va fi folosită, în special, pentru minorii aflaţi în secţia de psihiatrie pedia­trică. "Terapia cu animale este reco­man­dată mai ales copiilor care suferă de autism", spune medicul primar psihiatru Angela Muntean, şef de secţie Psihiatrie Pediatrică.
Pentru acest nou tip de terapie, Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu colaborează cu medicul Ioan Mărginean, proprietarul po­neilor. Împreună, doresc ca cei mici să cunoască şi o altă modalitate de dezvoltare, mai ales că terapia cu ani­male
s-a dovedit a fi extrem de benefică în stimularea şi inte­grarea în societate a copiilor şi tinerilor cu diferite probleme de sănătate. Ieri a avut loc şedinţa pilot, prima în care copiii au fost aco­modaţi cu poneii. Cei mici au arătat o mare deschidere faţă de animale şi s-au bucurat că au putut să se plimbe cu poneii.

Benefică pentru copiii cu
probleme motorii

Conceptul terapiei cu ani­male a fost introdus în anul 1964 de psihiatrul american Boris Levinson. Terapia ec­vestră, cum mai este denu­mită terapia cu ponei sau cai, ajută la dezvoltarea capaci­tăţilor emoţionale ale per­soa­nelor cu dizabilităţi şi este extrem de recomandată în special copiilor cu probleme motorii. Medicul primar psihiatru Angela Muntean crede că introducerea aces­tui tip de terapie în programul copiilor este extrem de be­nefică. După părerea medi­cului, prin aceste terapii de tip educaţional, copiii parti­cipă, chiar dacă în mod in­con­ştient, la propria vinde­care. "În general, copiii cu autism au o modalitate de reacţie şi orice e imprevizibil le provoacă o stare de agi­taţie, de teamă. Terapia cu animalul le produce o stare de calm şi le conferă secu­ritate. Şi atunci, având loc această apropiere, anima­lele, care sunt docile, le conferă pe lângă protecţie şi un intermediu  prin care să înţeleagă în felul lor", explică dr. Angela Muntean. Iar acest lucru influenţează starea emoţională a copiilor - crede medicul - deoarece atât susţi­nerea emoţională, cât şi organismul lucrează altfel.
Relaţia copiilor cu ani­malele devine una extrem de apropiată pe parcursul terapiei, reacţia celor mici provenind mai mult din ins­tinct, crede medicul. "Reacţia copiilor faţă de animale este una mai mult instinctivă. Ei nu reacţionează logic, pentru că nu au nivelul de dezvoltare necesar. Cu cât copilul e mai mic, cu atât reacţia e mai instinctivă. Şi atunci, relaţia cu animalele este mult mai apropiată. Copiii aceştia simt mai mult şi atunci relaţia cu animalele este foarte bună", mai spune şeful secţiei de Psihiatrie Pediatrică.
Peste 100 de copii de dife­rite vârste din cadrul Spita­lului de Psihiatrie se potri­vesc acestui tip de terapie. De aceea, cât de curând, conducerea spitalului va în­tocmi un program pentru ca toţi copiii care au nevoie de terapia cu animale să poată beneficia de ea. comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

Comunicat de presa

Transportul Public Sibiu

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA