Tribuna
Témpi pasáti....
Témpi pasáti....

          În luna mai a.c., o sumă rotundă de ani vor marca un moment întunecat al istoriei contemporane a Sibiului și al celei românești în general. Un comunicat Agerpres publicat pe pagina întâi a proaspăt înființatului cotidian județean „Tribuna Sibiului”, din 31 mai 1968 , făcea un anunț șocant: Furtul unor valoroase opere de artă de la Muzeul Brukenthal :

„Un mare furt s-a petrecut la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Din sala în care se aflau expuse valoroase opere ale Renașterii, cunoscute în întreaga lume, au dispărut 8 picturi celebre. Printre acestea se află monumentala lucrare a lui Tizian „Ecce homo”, „Moartea Cleopatrei” de Van Dyck, „Bărbat cu craniu” (pictură flamandă), „Portret de bărbat” de Amberger. Lucrările sustrase din sălile muzeului sunt estimate la valori mari.

          Furtul a fost descoperit de personalul muzeului, marți 28 mai, înainte de ora deschiderii sălilor  pentru public și semnalat imediat organelor de miliție. La primele investigații s-a constatat că autorii furtului au pătruns în muzeu prin forțarea uneia din uși, profitând de slaba organizare a pazei acestei importante instituții de cultură care adăpostește opere de o valoare inestimabilă.”

          Expoziția realizată de către specialiștii Muzeului Brukenthal pe tema acestui nefast moment, Marele furt din 1968  s-a dorit a satisface curiozitatea vizitatorilor, în special a tineretului din țara și al vizitatorilor externi, oferindu-se informații concrete despre această zi/noapte nefastă.

          Luni 20 februarie expoziția a fost  vizitată și de reprezentanții Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă din Ministerul Afacerilor Interne, însoțiți de responsabilii celor două filiale Sibiu și Mediaș, Comisar șef Achim Comșa și respectiv Comisar șef Dorin  Dumbreanu.

          Amfitrionul acțiunii, dr. Constantin-Alexandru Chituță, directorul interimar al Muzeului Brukenthal  și cei doi invitați speciali: prof.univ.dr. Corvin Lupu și prof.univ.dr. Lucian Giura au comunicat celor prezenți date inedite cu privire la acel eveniment.

          Cu acest prilej s-a dat citire și unui mesaj transmis de către Președintele național al ANCMRR:

                                        „Domnule director Chituță

                                        Domnilor profesori Lupu și Giura,

                                        Domnule colonel (r) Comșa,

                                        Doamnelor și domnilor participanți,

îmi face o mare onoare și o deosebită plăcere să vă pot adresa un mesaj la vernisarea acestei expoziții cu tema „Marele furt din 1968”, faptă care a dus la dispariția din patrimoniul Muzeului Brukenthal a opt tablouri de mare valoare, capodopere ale artei universale, purtînd semnătura unor pictori celebri, opere evaluate la momentul furtului la peste 25 milioane de dolari.

          După șase ani de la comiterea acestei fapte, ca urmare a revenirii României la Interpol, în anul 1974 aceste capodopere au fost puse în urmărire internațională de către această organizație internațională care cuprinde în prezent 195 state de pe tot mapamondul.

          La aproape 30 ani de la dispariție, la începutul lunii martie 1998, Secretariatul General Interpol a informat Biroul Național Interpol Român, al cărui director eram la acea dată, că unul dintre tablouri, respectiv „Portret de bărbat cu craniu” al maestrului Legendei Sfântului Augustin, ar fi fost semnalat în Statele Unite ale Americii. Colaborarea, prin intermediul Biroului Central Național Interpol Washington, cu serviciile vamale americane din Miami, unde fusese semnalată apariția tabloului furat, a permis, în cele din urmă, recuperarea acestuia și a încă trei dintre cele opt opere furate, respectiv „Ecce Homo” de Tizian, „Portret de femeie” de Rosalba Carriera și „Portret de bărbat cu pipă la fereastră”  al lui Frans van Mieris cel Bătrân, lucrări care au fost predate ministrului culturii din acea vreme, Ion Caramitru, cu ocazia vizitei oficiale în S.U.A., în luna iulie 1998, a președintelui Emil Constantinescu, aduse în țară și expuse din nou privirilor iubitorilor de artă din Sibiu și din toată lumea, între care vă numărați și cei prezenți astăzi aici.

          Aș dori să vă mai fac o confidență. Un mare merit în dovedirea faptului că tablourile descoperite în America erau cele furate din Muzeul Brukenthal l-a avut unul din colegii mei de criminalistică, colonelul în retragere Ilie Fleacă, care locuiește și astăzi în Sibiu și care a participat la cercetarea locului furtului în mai 1968 în echipa marelui criminalist român, generalul Dumitru Ciacanica. Colegul meu a fost cel care a păstrat o copie a procesului-verbal de cercetare la fața locului care a servit ca probă pentru autoritățile americane în recuperarea tablourilor dispărute. (Doresc să completez această informție, menționând în acest context și aportul consistent la elucidarea acestui caz  adus de cei doi colonei Bunea Nicolaie și Corneanu Dimitrie,  alături de toți ceilalți criminaliști sibieni- L.G.).

          A fost un caz care dovedește importanța cooperării internaționale în lupta împotriva răufăcătorilor care atentează, de multe ori din păcate, și la valori de excepție ale artei mondiale.

          Vă felicit pentru inițiativa Dumneavoastră de a organiza această manifestare de înalt nivel științific și cultural și vă doresc tuturor multă sănătate și fericire.

                                                  Cu stimă și prețuire,

                                                                                PREȘEDINTE

                                                                      General cu patru stele, în retragere,

                                                                                ss.dr Ioan Hurdubaie





comentarii
3 comentarii

Lipsește sonorul de preoți. Lac să fie.
22.02.2023 07:13
În primăvara anului 1968 am vizitat Muzeul Brukenthal. Nu erau aproape deloc vizitatori. Am trecut singur dintr-o sală în alta ,printre capodopere. Tăcere deplină...
Sile
22.02.2023 14:21
Eu citisem mai demult ca furtul a avut loc la inceptul lui mai, in timpul celor 2 zile libere 1 si 2 mai. Si ca la revenirea la program s-a constatat furtul. Mari profesionisti au fost hotii!
22.02.2023 17:19
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB