Tribuna
Tematica examenelor naționale va fi modificată. Sorin Cîmpeanu: "Este important diagnosticul, să știm cât au pierdut și unde au pierdut elevii”
Liuba STARII
513 vizualizari
Tematica examenelor naționale va fi modificată. Sorin Cîmpeanu:

Tematica examenelor de Bacalaureat și Evaluarea Națională va fi modificată. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, aceasta va fi adaptată modului în care elevii au asimilat și nu modului în care profesorii au predat.

În acest an școlar, examenele naționale nu vor fi anulate sau decalate. Testarea cunoștințelor asimilate de absolvenți se va desfășura fizic, în sălile de clasă, conform calendarelor emise de MEC.

Sorin Cîmpeanu a spus că „Vom face tot posibilul ca examenele naționale să se desfășoare predictibila datele la care sunt planificate. Am stabilit că examenele naționale să se deruleze cu prezență fizică pentru a asigura relevanța acestora examene naționale. Având deja două punte fixe, este foarte posibil să fim nevoiți să cedăm într-o altă parte, pentru că dacă nu am ceda în nicio parte ar fi ca și cum am avea un an absolut normal în care nimic nu s-a întâmplat, lucru în mod evident fals. Unde putem să flexibilizam? La tematica de examen”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Tematica de examen înseamnă programa, care cuprinde competențele și conținuturile pe care le au de pregătit elevii din materia claselor V-VIII pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și din clasele IX-XII, pentru Bacalaureat. În anul precedent, programa de examen a cuprins numai material din primul semestru.

„Tematica de examen va fi stabilită, adaptată, corelată cu realitățile acestui an. Nu are niciun sens să negăm faptul că în educație au fost pierderi. Important este să identificăm corect acele pierderi, să planificăm o tematică adecvată modului în care elevii au asimilat și nu modului în care profesorii au predate, pentru că de multe ori profesorii au predat, însă fără să fie vina lor, au predat în fața unor ecrane negre, deci nu avem un feedback, nu avem un raport real asupra a ceea ce au asimilat elevi. Această tematică de examen va trebui să fie adaptată, nu este deloc simplu, dar vom face acest lucru la ceea ce au asimilat elevi. Pentru asta, încă odată vă spun, este important diagnosticul, este important să avem simulări, este important să știm cât au pierdut și unde au pierdut elevii pentru a putea corela și adapta tematica de examen”, a precizat ministrul Cîmpeanu.

4 iunie, ultima zi de școală

Potrivit edupedu, Evaluarea Națională va fi susținută în acest an de prima generație care a făcut clasa pregătitoare și care a învățat după un curriculum nou. În niciunul dintre anii petrecuți în sistemul de învățământ acești elevi nu au avut manuale școlare la timp, iar profesorii care le-au predat nu au fost formați decât într-o proporție foarte mică să predea după noul curriculum axat pe creare de competențe.

Pentru elevii clasei a VIII-a ultima zi de școală va fi vineri, 11 iunie, iar în perioada 7-11 iunie, aceștia vor putea să se înscrie la Evaluarea Națională. Proba la Limba și literatura română va fi susținută pe 22 iunie, va urma proba la Matematică (24 iunie) și la Limba și literatura maternă (25 iunie). Rezultatele vor fi afișate în 29 iunie. Candidații vor avea două  zile (29-30 iunie) la dispoziție pentru depunerea contestațiilor. Rezultatele finale fiind afișate în 4 iulie.

Calendarul examenelor naționale de Bacalaureat a fost publicat cu trei zile înainte de începerea anului școlar. Potrivit acestuia, în perioada 31 mai – 4 iunie, se va desfășura înscrierea candidaților la prima sesiune de examen. Ultima zi de școală fiind 4 iunie. Vor urma: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (14-16 iunie), Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (16-17 iunie), Evaluarea competențelor digitale – proba D (18-23 iunie), Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (23-25 iunie). Examenele scrise vor debuta în 28 iunie, cu proba la Limba și literatura română, proba obligatorie a profilului (29 iunie), proba la alegere a profilului și specializării (30 iunie), Limba și literatură maternă (1 iulie). Rezultatele vor fi afișate în 5 iulie, în aceeași zi vor fi depuse și contestații. Rezultatele finale vor fi anunțate în 9 iulie.

 

comentarii
1 comentarii

Chiar daca elevii ar fi mers zi de zi la scoala si anul acesta scolar, si cel care a trecut, subiectele la limba romana sunt destul de dificile. Ce ati putea scoate de. minstru? S-ar putea formula subiecte cu un grad de dificultate mai scazut, asa cum ati mai cerut.
13.01.2021 08:33
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia