Tribuna
"Târgul Ofertelor Educaționale" din Piața Mare: Burse de 500 de lei şi de merit. Astrid Fodor: "Trebuie să însuflețim în tineri încrederea în meserie"
Liuba STARII
2218 vizualizari

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu, alături de companii, licee şi parteneri, a organizat în perioada 15-16 mai "Târgul ofertelor educaţionale 2019”. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc miercuri, 15 mai, în cortul din Piața Mare.

În cele două zile de târg pentru elevii interesați de oportunitățile învățământului profesional și dual, sunt disponibile standuri expoziționale ale companiilor și liceelor, unde cei interesați pot discuta în mod direct cu reprezentanții acestora.

  • ”Acest târg este organizat la un nivel care corespunde Sibiului și industriei sibiene. Din punct de vedere economic Sibiul se dezvoltă în continuare, apar constant companii noi, iar celelalte se extind, iar aceste companii au nevoie de forță de muncă și au nevoie de tineri bine calificați în meseria pe care urmează să o practice. Din păcate, în ultimele decenii meseriile au fost marginalizate atât de sistemul educațional, dar și de societate prin reducerea importanței lor. Trebuie să aducem înapoi respectul pentru meserii, noi trebuie să însuflețim în tineri încrederea în meserie. Ei trebuie să fie convinși că meseria este și va fi o meserie de aur. Este garanția unui loc de muncă decent”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

La rândul său, prof.Emilian Marius Novac, inspector şcolar general al IŞJ Sibiu, a atras atenția asupra importanței învățământului dual.

  • ”Suntem cu toții de acord că trebuie să reconsiderăm învățământul profesional și mai ales cel în formă duală. Acesta este viitorul. Sunt convins că în câțiva ani de zile veți fi foarte de acord cu aceste lucruri și cu aceste idei. Am o speranță, ca profesor, că tinerii noștri elevi vor găsi aici, în România, jobul perfect pentru ei și n-o să mai fie nevoiți să plece să-l caute în afara țării”, a spus acesta.

Participarea la târg îi ajută pe elevi și pe părinții acestora să descopere beneficiile învățământului dual și profesional, să afle despre ofertele educaționale din această arie, să întâlnească reprezentanții unităților de învățământ și pe cei ai companiilor care susțin acest tip de învățământ, dar și să exprimenteze standurile interactive din cadrul “Caravanei Meseriilor”.

  • “Toată lumea spune că liceul tehnologic e pentru băieți, dar nu este adevărat. La profilul 'Prelucrarea lemnului' suntem 20 de fete. E ceva foarte frumos. Practica e obositoare, dar e la fel de frumoasă. Mă văd în această meserie și vreau să merg mai departe”, a povestit Ioana Grigor, elevă a Liceului Tehnologic “Avram Iancu” din Sibiu.

Anul 2019 este al cincilea de când la Sibiu este implementat învățământul dual. Tinerii acceptați în clasele create în acest sistem primesc burse de 500 de lei, iar cei mai buni burse de merit.

Printre instituțiile de învățământ implicate în activitatea respectivă se numără: Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz” Mediaș, Colegiul „Aurel Vijoli” Făgăraș, Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj și Liceul Tehnologic Alexandru Domșa” Alba Iulia.

Evenimentul este ogranizat prin susținerea următorilor parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu, Bilstein, Bosch, Brandl, Compa, Continental, Harting, Kuka, Marquardt , NTN SNR, ODU, Scoala de carte si meserii, Star Assembly, Star Transmission, Wittenstein, Consulatul German, Deutsche Wirtschaftsclub Siebenbürgen (DWS), Club Francophone d’Affaires Sibiu (CFAS), Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK România), Asociația Româno – Germană

FOTO: RĂZVAN NEGRU

 


comentarii
1 comentarii

Disperare mare ca nu mai au sclavi. Atenție părinți ce contracte semnați! Citiți de 10 ori și semnați odată.
!
16.05.2019 00:16
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia