Tribuna
Târgul de porci s-a mutat pe Internet. Cât costă carnea de porc cumpărată online
Andra MARINESCU
3412 vizualizari
Târgul de porci s-a mutat pe Internet. Cât costă carnea de porc cumpărată online
Internetul este o sursă inepuizabilă de informaţii. Astfel, până şi bucatele de pe masa de Crăciun pot fi asigurate, din timp, online. În această perioadă, cea mai căutată este carnea de porc, ea urmând să se transforme în cârnaţi, caltaboş, tobă, sarmale, friptură sau poftie. Pe site-urile de vânzări, se găsesc, în mare parte, porci „în viu”, la aproximativ 10 lei/ kilogram, crescătorii afişând chiar şi poze cu animalele, pentru a-şi convinge clienţii să cumpere.


 

Sute de postări au apărut în ultima vreme privind vânzarea porcilor de Crăciun, multe dintre ele prezentând oferta şi în imagini. Crescătorii de porci din judeţul Sibiu care au ales să îşi promoveze afacerea pe Internet provin îndeosebi din Avrig, Cornăţel, Şura Mare, Cisnădie, Apoldu de Jos, Topârcea, Slimnic, Răşinari, Rusciori şi Bungard şi au animale ce cântăresc 120, 140, 160 sau chiar 250 de kilograme.

"Vând porci de casă de calitate excepţională, de de 150 kg, cu 11lei/ kg. Asigur transport şi sacrificat", este unul dintre anunţurile postate de un fermier din Bungard, care a ataşat postării şi imagini cu porcii pe care îi are de vânzare.

Online, carnea de porc se găseşte la minim 9 lei/ kg, în judeţul Sibiu.

"Porc mare de vânzare crescut în grajd cu porumb si tărâțe. Aproximativ 160 kg. 9 lei/ kg", este un alt anunţ.

Mangaliţa, mai scump

Cel mai scump porc este Mangaliţa, care ajunge la 13 lei/ kg.

"Vindem porci Mangaliţa, rasă pură, graşi şi porci de carne pentru sacrificat, între 90 kg şi 250 kg, crescuţi în regim gospodăresc, fără concentrate! Preţul este de 13 lei/ kg la Mangaliţa şi de 11 lei/ kg la cei de carne", scrie un alt crescător din Şaroş pe Târnave.

Tot porci crescuţi bio, fără concentrate, se găsesc, potrivit unui alt anunţ online, şi la Rusciori.

Aici, însă, fermierii sunt stricţi în ceea ce priveşte preţul cărnii şi spun că nu vor să negocieze. Mai mult decât atât, potrivit acestora, cei care vor încerca să se tocmească vor avea parte de un preţ mai ridicat.

"Ofer spre vânzare doi porci. Sunt crescuţi doar cu bucate bune, nu au mâncat concentrate, zer etc. Sunt pentru sacrificat. Unul are aproximativ 180 kg, altul 210 kg. 10 lei/kg. Preţul nu se negociază. Pentru cei care vor să negocieze, preţul e de 12 lei/ kg", spune unul dintre crescătorii de porci.

Pe Internet, circulă postări prin care se comercializează untura de porc, ce se găseşte la preţul de 8 lei/ kg.

Sfaturi pentru comecializare

În judeţul Sibiu, nu au existat focare de pestă porcină africană, cea mai periculoasă boală la porc. Virusul nu afectează sănătatea omului, dar este foarte puternic și duce la decesul porcinelor, pentru că nu există vaccin contra acestei boli, anunţa Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu.

ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar.

“Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi salubrităţii cărnii obţinute, pot avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii”, arată AgroIntel.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 – 40.000 de lei.

comentarii
1 comentarii

ESTE INTERZISA VANZAREA SI ACHIZITIA DE PORCI FARA CROTALII SI FARA DETINEREA UNUI COD DE EXPLOATATIE - NU ANUNTA NICI UN ORGAN DE CONTROL
gica
07.12.2018 09:00
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia