Tribuna
Sute de petarde și artificii vândute ilegal în Târgul Obor, confiscate de polițiștii sibieni
Laura BUCIU
674 vizualizari
Sute de petarde și artificii vândute ilegal în Târgul Obor, confiscate de polițiștii sibieni
Foto cu caracter ilustrativ © Arhivă

Poliţiştii sibieni desfăşoară, în această perioadă, verificări în ceea ce privește articolele pirotehnice, comercializate de persoane fizice şi juridice. Astfel, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au identificat, duminică, 774 de bucăți de articole pirotehnice, deținute în mod ilegal și au întocmit dosar penal.

Oamenii legii au identificat, duminică, în Târgul Obor, din municipiul Sibiu, o femeie în vârstă de 31 de ani, din Sibiu, care deținea și oferea spre vânzare articole pirotehnice de diferite mărci și categorii, nefiind autorizată în acest sens. Materialele erau depozitate într-o geantă.

Polițiștii au confiscat 774 de bucăți de articole pirotehnice (petarde și baterii de jocuri de artificii din categoriile 1, 2, 3 și P2), deținute fără autorizație.

În acest caz a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

 

Cum deosebim articolele pirotehnice

 

Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1 (de exemplu: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice 2, 3 și 4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă (T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

- între orele 24.00 - 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

- la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;

- la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

- la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

- la o distanță mai mică de 500 metri de păduri.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.

comentarii
2 comentarii

prostilor,sau precautilor,numai acum v-ati prins?piata si alte locuri ii plina cu de astea
06.12.2021 17:06
Dacă acea femeie vindea ilegal, înseamnă că acel personaj care le vinde în P-ţa Cibin le vinde legal?
BON
07.12.2021 17:04
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia