Tribuna
PNL
Pensionari, nu intraţi în panică!
Sunt bani pentru pensii

De ceva vreme, la sediul nostru sau pe stradă, unde ne întâlnim cu pensionarii, aceştia ne întreabă îngrijoraţi ce se va întâmpla cu plata pensiilor după data de 1 ianuarie 2009. Noi le răspundem tuturor să fie liniştiţi! Bani pentru plata pensiilor sunt!
Este drept că unii politicieni (necunoscători) au lansat zvonul că fondul de pensii "s-a prăbuşit". Aceştia fac confuzii în legătură cu definiţia recesiunii, ritmul de creştere fiind altceva decât recesiunea.
Revenind la pensii, trebuie să arătăm că ministrul Muncii a declarat, cu ocazia recentei rectificări de buget, că fondul de pensii actual permite plata acestora. Nu există nicio ţară din lume în care se aplică sistemul de pensii pe bază de contribuţii şi care să fie cu totul acoperit din contribuţie. În Belgia, Cehia, Germania, transferurile de la bugetul de stat spre fondul de pensii se fac curent. În Belgia, de la fondul de pensii se acoperă numai 50%, în Cehia 59%, în Germania 80%. Restul sunt completări care vin de la bugetul general.
În România, ponderea cheltuielilor pensiilor reprezintă 6,30% din P.I.B., în timp de în Germania reprezintă 11,8%, în Danemarca 10% din P.I.B. La noi, în anul 2008 nu s-a făcut niciun transfer; nu s-a făcut pentru că ne-a ajuns bugetul. Conform Casei Naţionale de Pensii, din 1991, până în anul 2005, bugetul fondului de pensii s-a încheiat cu deficit, care a fost acoperit de la bugetul de stat; din anul 2006, fiind o creştere economică ce a făcut posibilă majorarea pensiilor în 2007 şi 2008.
Şt. MUNTEAN,
Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor
Vârstnice şi al Uniunii Pensionarilor
comentarii
1 comentarii

Defetismul in cauza are un singur nume,un singur vinovat : Traian Basescu,iubitul nostru conducator,care intr-un moment de obnubilare partiala si evident temporara a discernamantului a declarat in mod iresponsabil ca fondul de pensii s-a prabusit...evident ca nimeni nu-i cere demisia..ca doar nu suntem tara membra U.E....la responsabilitati...
Tiberiu Simion
03.12.2008 12:01
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia