Continental
Tribuna
Strigătul de ajutor al unei asistente: „Ni se spune că stăm izolați, dar ne trimit acasă, la copii și noi nu știm dacă nu cumva ducem moartea acasă”. Acuzații fără precedent de la șeful ISU Sibiu pentru conducerea județului: „Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată!”
Laura BUCIU
4949 vizualizari
Strigătul de ajutor al unei asistente: „Ni se spune că stăm izolați, dar ne trimit acasă, la copii și noi nu știm dacă nu cumva ducem moartea acasă”. Acuzații fără precedent de la șeful ISU Sibiu pentru conducerea județului: „Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată!”

„Avem de toate, nu ne lipsește nimic și Sibiul este apărat, nu avem cazuri de COVID-19” – cam asta spun autoritățile. În realitate, dincolo de zidurile groase ale Spitalului Clinic Județean de Urgență, oamenii plâng pentru că nu au altă soluție. Nu fug de răspundere, stau lângă pacienți, până când se fac bine... sau nu se mai fac. Medici și asistente deopotrivă reclamă faptul că sunt singuri, că nimeni nu le spune nimic și sunt expuși nu doar ei, ci și familiile lor.

„Ni se spune că e totul bine, că să nu ieșim afară. Păi nu ieșim afară, dar înăuntru, în spital se moare. Și noi nu știm de ce se moare. Oficial sunt doi morți de COVID-19, neoficial doar Dumnezeu știe. Știm că se moare de insuficiență respiratorie. Dacă nu sunt testați, nu avem de unde să știm dacă a fost sau nu COVID-19. Cerem să fim testați, dar degeaba. Singurul lucru care ni se spune este să stăm izolați. Stăm! Dar ne ducem acasă la copii și noi nu știm dacă nu cumva ducem moartea acasă”, a declarat, pentru TRIBUNA, o asistentă din spitalul sibian.

Tot ceea ce solicită cadrele medicale de la Sibiu se traduce simplu: „Nu mai țineți secrete cazurile! Noi luptăm dacă știm cu ce! Și nu trimiteți acasă, la copii”.

 

Nu sunt teste, deci nici pacienți

 

Faptul că personalul medical din prima linie nu este testat nu este un secret pentru nimeni. Mai ales că unul dintre asistenții de la ATI este infectat și, potrivit unui comunicat de presă transmis de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, acesta s-a plimbat aproape prin tot spitalul înainte de a fi confirmat pozitiv. Faptul că o parte din personal a fost pusă sub izolare nu înseamnă că pacienții pe lângă care acesta a trecut se simt în siguranță sau personalul medical care a venit în tură după el.

Nici cadrele medicale din Nefrologie, acolo unde a murit Gogu Mihuțescu nu au cum să se simtă în siguranță, câtă vreme acesta a fost internat pentru alt diagnostic. De altfel, nici personalul medical care a intervenit pentru a o prelua de acasă pe soţia lui Gogu Mihuţescu, de pe strada Grâului, nu se simte în siguranță, pentru că, nici în acest caz, nu s-a pus problema, iniţial, ca aceasta să aibă coronavirus, au declarat surse medicale.

În cazul familiei Mihuțescu, 32 de persoane au fost puse în izolare. Însă acestea sunt doar o parte dintre sibienii cu care cei doi au interacționat. Veniți la începutul lunii din Turcia, de la tratament, aceștia au ajuns la spital după trei săptămâni, timp în care nimeni nu și-a pus problema că au virusul SARS-Cov2.

 

„Secretomania”, denunţată și de șeful ISU Sibiu

 

Șeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu, a declarat într-un interviu pentru Libertatea, că este și el exasperat de faptul că, în plină pandemie, cazurile de COVID-19 nu se cunosc.

„Nu pot conduce urgențele pe stare de epidemie dintr-un județ întreg fără să știu exact bolnavii și decedații de COVID-19. Vă imaginați că nici eu nu-i știu la timp? (...) Știu ce spun și îmi asum. Nu e normal să nu avem informațiile cine e pozitiv, de unde vine, cine au fost contacții. Am ajuns să avem în Sibiu doi morți cerți de COVID-19 și eu să aflu informațiile din presă?”, a spus Balcu, într-un interviu pentru Cătălin Tolontan.

Şeful ISU Sibiu afirmă că nu își poate proteja oamenii din subordine în situația în care se află și atunci este clar că nici aceștia, la rândul lor, nu pot proteja populația.

„Un om sună la 112. Nu sunt simptome de COVID-19, merge SMURD, îl ia, dar avem doar măști și mănuși. Asta e procedura, o respectăm. Îl ducem pe bolnav la spital, la UPU. Trece un timp și, într-o zi, îl văd pe lista de decedați. Eu nu știu că a avut COVID! Îl reperez că îmi amintesc vârsta și alte elemente. În condițiile astea, cum să-mi protejez oamenii și, mai departe, pe cetățeni? Cum să nu știu eu, autoritate locală, că omul a fost pozitiv?”, exemplifică Balcu.

"DSP și domnul prefect joacă pe aceeași mână"

Acesta spune că și-ar dori ca situația pe județe, cu testele confirmate, că le aibă și el, ca șef al Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență, „nu ca să o fac publică, ci ca să pot lucra, să pot să asigur siguranța cetățenilor din județul Sibiu”.

Balcu afirmă că a discutat despre acest lucru cu prefectul Sibiului, Mircea Crețu, și cu șeful DSP Sibiu, Gabriel Budescu. „Dar DSP și domnul prefect joacă pe aceeași mână”, acuză Cosmin Balcu.

„Trebuie să lăsăm orice deoparte și să facem echipă. Să ni se dea informațiile despre cei pozitivi. Abia de două zile ne vine un tabel de la DSP. Și tabelul acela… În fine, îl mai completăm noi. (...) Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată. Trebuie să ne trezim odată! Gata cu lucrul pe orgolii și care ești mai tare ancorat politic. Avem nevoie de informații corecte și la timp. Altfel ajungem ca acum, când spunem oamenilor că de ce se plimbă prin societate contaminați? Păi, acel om e nevinovat, de unde să știe el că e bolnav?”, mai spune Balcu.

Oficial, în Sibiu, sunt doi morți din cauza coronavirusului. Practic, nu se știe câți sunt.

comentarii
8 comentarii

Pai acum v-ati trezit?
Aceste lucruri trebuia sa le faceti de ceva timp......nu se poate sta ca virusul nu ne asteapta.
Cu cat se actioneaza mai repede cu atat avem daune mai mici.
Mister
02.04.2020 14:50
S-a trezit "vrutul" general BALCU . Pai cine vrei sa-ti actualizeze procedurile si sa trimiti oamenii echipati ? Cine trebuia sa se aprovizioneze cu echipament ? A trebuit sa vina virusul asta nenorocit ca sa vedeti ca in prima linie (baietii de la SMURD) sa mearga echipati corespunzator ? Daca pacientul are alte boli transmisibile si nu neaparat gripa ?
Vrei sa arunci vina pe altii, d-nul Balcu ?
In alta ordine de idei mai multa transparenta in privinta cazurilor ar fi binevenita !
MIHAI
02.04.2020 14:57
Ametita asta de Campean a stat izolata, dar nu a facut mare lucru pentru pentru a proteja oamenii din spital si din Sibiu.
Sunt sigur ca avem cazuri de coronavirus, cum sunt sigur ca sunt si mai multi morti in Sibiu din aceasta cauza.

Sa vedem cum scoate camasa daca ajungem ca Suceava. Sau poate spera ca vor fi mai multe orase in situatia Sucevei si va scapa ea cumva.
Probabil a instruit-o si Orban bine, ca sa nu raporteze cazuri de coronavirus din orasul presedintelui sas si al vicepremierului Turcan.
redhat
02.04.2020 15:46
Pacat ca se intampla asa!
Virusul nu iarta pe nimeni, iar ignoranta sau mandria politica nu ajuta pe nimeni. Mai devreme sau mai tarziu inteapa virusu in cuur si pe prfecti, politicieni, sefi din sanatate, etc. Ne arata ca toti suntem egali, nu mai prea conteaza ce pile sau ce job ai, case si alte averi - toti ajungem in aceleasi spitale insalubre tratati de aceleasi cadre medicale decare unii au fugit prin strainataturi.
Virus
02.04.2020 16:50
niste incompetenti turcana,pdl
cimpana pdl,prefectul si sef dsp
nui voie sa dea adevarul ca nu da bine la 3 coceni si la u.e
ca pe vremea lui ceasca se raporteaya la comanda
adie
02.04.2020 17:00
Wow! Deja bubuie adevarul la Sibiu, ISU, spital...si n-a trecut nicio zi de cand am spus-o. Incompetenta si slaba pregatire la nivelul structurilor ce ar trebui sa faca fata, pregatite sa gestioneze starea de urgenta in contextul actual, nu mai poate fi acoperita politic si nici prin alte interese mioritice. Spunea cineva ca acum, in fata acestui virus nenorocit suntem cu totii egali...
Jon
02.04.2020 18:55
Balcu iese in presa , in loc sa facă ceea ce trebuie . In stare de urgență, el da din gura in loc sa repari ceea ce nu a făcut când trebuia . O instituție care trebuia să fie mai pregătită pt eventuale situații de urgență . Iar șeful ISU vrea sa iasă curat, dând vina pe alții .
Ioana
02.04.2020 20:24
Susţineţi testarea obligatorie a tuturor cadrelor medicale !!! URGENT !!!
Ioana
03.04.2020 09:48
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia