Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului României desfășurată miercuri, 25 septembrie, s-a aflat și proiectul de hotărâre referitor la aprobarea stemei orașului Avrig.
Proiectul nu a ridicat probleme deosebite, astfel că membrii executivului au adoptat hotărârea, stema orașului Avrig devenind, începând de acum, însemn oficial al acestei unități administrativ – teritoriale.
În Nota de Fundamentare ce a însoțit proiectul hotărârii de guvern, întocmită de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Ioan Veștea, se menționează că, potrivit prevederilor legale în vigoare, „stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se aprobă de Guvern la propunerea consiliilor judeţene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie”.
Stema este considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective.
Din privința fenomenului heraldic, stema unei unități administrativ - teritoriale face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspiraţiile, conservarea tradiţiei, preocupările cotidiene, idealurile colectivităţilor umane respective.
„Prin Hotărârea Guvernului nr. 25/2003 s-a stabilit metodologia de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.
Consiliul local al orașului Avrig, judeţul Sibiu, a adoptat Hotărârea nr. 7/31.01.2023, prin care și-a însușit proiectul de stemă, iar prefectul județului Sibiu și-a exercitat controlul de legalitate, conform adresei cu nr. 14051/05.08.2024.
Proiectul de stemă ce s-a discutat de comisia judeţeană formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii a fost supus vizionării şi dezbaterii publice.
Proiectul de stemă însoţit de un memoriu justificativ a fost avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române” se mai menționează în documentul întocmit de ministrul Adrian Ioan Veștea.
În „Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei orașului Avrig, județul Sibiu”, document anexat hotărârii Guvernului României, se menționează următoarele: „Stema orașului Avrig se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în bară. În partea superioară, în dreapta, pe fond verde, este reprezentat un cocoș de munte, de argint. În partea inferioară, în stânga, pe fond albastru, se află o cruce, având capul și vârful terminate în formă de obadă de roată, de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală, de argint, cu trei turnuri crenelate.
Cocoșul de munte semnifică firea aprigă a locuitorilor orașului Avrig. Crucea, având capul și vârful terminate în formă de obadă de roată, reprezintă cea mai veche emblemă a localității, atestată în documente, pe pietrele de hotare sau pe case. Aceasta a fost folosită ca însemn de înfierat vitele. Coroana murală, cu trei turnuri crenelate, semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș”.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |