Tribuna
PNL
Stejarul secular de la Zoo, „tăiat” din greşeala unui funcţionar
Sorana MAIER
6264 vizualizari
Stejarul secular de la Zoo, „tăiat” din greşeala unui funcţionar
Greşeala unui funcţionar din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Sibiu a iscat, marţi, discuţii şi acuzaţii din partea unor instituţii care au anunţat că administraţia locală vrea să taie stejarul vechi de câteva secole, un monument al naturii. De fapt, Zoo Sibiu a trimis o cerere către Comisia Academiei Române care se ocupă de monumentele naturii, întrebând cum să protejeze stejarul. În acelaşi timp, Zoo a cerut şi Direcţiei Tehnice sprijin, dar un angajat al acesteia din urmă a înţeles că trebuie să taie copacul şi a trimis o cerere către Agenţia de Mediu. Primarul Astrid Fodor a criticat eroarea şi a declarat că se va ocupa personal ca acest copac să fie în continuare protejat.

Agenţia pentru Protecţia Mediului a acuzat marţi Primăria Sibiu că vrea să taie stejarul secular de la intrarea în Grădina Zoologică, arbore declarat monument al naturii.

În realitate însă, totul a pornit de la interpretarea greşită făcută de un funcţionar din Primăria Sibiu, iar primarul interimar Astrid Fodor spune că nici nu s-a pus problema tăierii acestui copac şi că a fost vorba despre o regretabilă superficialitate a unui angajat.

 

Istoria unui fals pericol

Marţi dimineaţa a apărut informaţia că Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a primit o solicitare din partea Primăriei Sibiu cu privire la  tăierea stejarului multisecular din incinta Grădinii Zoologice Sibiu.

APM a reacţionat imediat spunând că nu îşi dă acordul cu privire la tăierea arborelui din incinta Grădinii Zoologice Sibiu, deoarece acesta este declarat monument al naturii, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Sibiu nr 64/2004.

Stejarul multisecular din incinta Grădinii Zoologice Sibiu este un punct de reper pentru zona verde a judeţului şi un obiectiv turistic important, susţin cei de la Protecţia Mediului, care au făcut şi o serie de recomandări Primăriei: o expertiză care să stabilească gradul de afectare a stejarului multisecular şi metode de susţinere/stabilizare pentru acesta; o expertiză care să stabilească gradul de afectare a digului de protecţie a lacului şi să evalueze riscurile pentru populaţie. Rezultatul expertizelor trebuie să ducă la realizarea unui plan de măsuri de conservare pentru acest arbore veteran.

Stejarul multisecular este un simbol pentru toţi sibienii care timp de mai multe generaţii au vizitat Grădina Zoologică. Este inacceptabil pentru noi ca un astfel de monument al naturii, cu o istorie extrem de îndelungată să fie sacrificat probabil în 5 minute de nişte oameni inconştienţi. Vom face tot ce ţine de noi astfel încât acest stejar să rămână în picioare pentru multe generaţii de acum încolo. Contăm pe sprijinul sibienilor să ne ajute în acest demers de susţinere şi protejare a acestui simbol al Sibiului”, a declarat Bogdan Gheorghe Trif, director executiv APM Sibiu.

 

Istoria unei neglijenţe

 

Primaria Sibiu, prin Serviciul de Presă a explicat, pentru Tribuna, cum a apărut confuzia:

"Administraţia Grădinii Zoologice doreşte să îngrijească acest arbore în mod corespunzător. Tocmai datorită vârstei şi deci a importanţei lui, serviciul public care administrează Zoo Sibiu a cerut un punct de vedere din partea Direcţiei Silvice şi din partea Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române pentru a obţine din partea specialiştilor din cele două instituţii un plan de măsuri pentru îngrijirea acestuia.

[image=73299]

În acelaşi timp, administraţia Zoo Sibiu a transmis Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu o adresă prin care solicita sprijin în vederea gestionării situaţiei arborelui, fără să menţioneze intenţia de a-l tăia. Direcţia Tehnică a interpretat greşit această solicitare şi a transmis mai departe Agenţiei de Protecţia Mediului o adresă prin care solicita un punct de vedere prinvind acest stejar, menţionând însă în mod eronat că demersul ar fi în scopul tăierii copacului".

Primarul Astrid Fodor a criticat această eroare.

"Este regretabilă superficialitatea cu care Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu a tratat acest demers, transmiţând unei alte instituţii o adresă eronată, semnată de directorul Direcţiei Tehnice şi de viceprimarul Virgil Popa. Este vorba despre un arbore foarte vechi şi valoros, un monument al naturii, iar această situaţie trebuia gestionată cu toată seriozitatea şi responsabilitatea. Mă voi asigura personal că se vor lua toate măsurile posibile pentru ca viaţa acestui copac să fie prelungită cât mai mult", a spus Astrid Fodor, primarul interimar al Municipiului Sibiu.

 

 

 


comentarii
6 comentarii

directia tehnica e formata din tehnocrati?
ytrei
19.01.2016 19:58
din spagari angajati pe pile
BEN
19.01.2016 23:47
daca copacul cade si omoara pe cineva raspund penal fodor si trif ? sau e numai gargara si campanie electorala
virgil
20.01.2016 05:03
De ce trebuie sa cada? Daca il lasi in voia sortii...sigur o sa cada...Daca ai grija de el ...si sunt solutii pt conservarea si protejarea lui ( inclusiv masuri ca el sa nu cada), o sa se bucure si nepotii tai de el. Si pt tine vad ca drujba e prima solutie !!! Din pacateeee!!! E redus sa gandesti asa...PS Sa il fi avut o tara civilizata...era pelerinaj la el !!!! Noi ne gandim cum sa il punem jos !!! Trist !!! F trist !!!!
gigi
20.01.2016 07:06
Cadeeeeee, da-te m? ca cadeeeeeeee..... RU?INE PRIMARIA SIBIU. Dac? nu erau ?stia de la mediu, T?IA?I UN COPAC DE 600 DE ANI!!!!!!!
Ptr. Virgil
20.01.2016 13:12
E doar campanie electorala. Mediul nu are legatura cu monumentele naturii.
@ virgil
20.01.2016 20:11
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia